Bistvo se zgodi znotraj. Cankarjev dom napoveduje za novo sezono pester program

Uršula Cetinski, generalna direktorica Cankarjevega doma

Programski pregled sezone 20192020 slovenskega kulturnega centra, Cankarjevega doma (CD), je predstavila njegova glavna direktorica Uršula Cetinski, tudi strnjeno pregledno ter zaokroženo posredovala programski ciklus novo nastopajoče sezone različnih kulturnih, umetniških ter kongresnih dejavnosti, ki so ga oznanili s sloganom: Bistvo se zgodi znotraj, znotraj njihovih kulturni zidov, ki stojijo že 39 let in bodo v letu 2020 obhajali jubilejnih 40 sezon Cankarjevega doma.

Prenovljena Steklena dvorana Lili Novy

"Pred 40 leti se je naša družba odločila za zapleteno in drago kulturno novogradnjo, za katero je bilo po besedah prvega direktorja Cankarjevega doma Mira Kerta investitorje sprva strah, da je preveč optimistična in da bo številne prostore zelo težko napolniti s programom, še težje pa navdušiti obiskovalce, da bodo zahajali vanje. Dandanes Cankarjev dom poka po šivih. Vsako leto nas obišče pol milijona ljubiteljev umetnosti, udeležencev kongresnih prireditev in privržencev družabnih srečevanj. Med letoma 1981 in 2018 je prireditve v Cankarjevem domu obiskalo več kot šestnajst milijonov ljudi," je direktorica Cetinski začela svoj programski nagovor na novinarski konferenci 10. septembra v prenovljeni Stekleni dvorani Lili Novy. Prenova dvorane je strokovno potekala, saj je dobila podobo po zamisli arhitekta Cankarjevega doma, prof. Edvarda Ravnikarja. Prosojni stekleni zidovi nudijo nov vpogled v notranjost dvorane, tudi doprinesejo k dodatni naravni osvetlitvi razstavnega in sprejemnega prostora v prvem nadstropju.

V predstavi Human bodo nastopili plesalci Kjara´s Dance Project. (foto: Aljoša Rebolj)

In v tej sprejemni dvorani se je dogajal ples, kratek plesni vpogled v plesno predstavo koreografinje Kjare Starič Wurst, Human, zaplesali pa plesalci Kjara´s Dance Project. In smo kar z viseče višine Steklene dvorane spremljali skupinska srečanja ter odhajanja mladih popotnikov. Plesna predstava Human poteka v programskem okviru Gledališče in ples in je že 26. septembra ob 20. uri na sporedu Linhartove dvorane.

DE-SET Nastje Bremec Rynia in Michala Rynia

In bo 16. oktobra v Linhartovi dvorani ob 20. uri gostoval naš mednarodno uveljavljeni plesni duet, Nastja Bremec Rynia in Michal Rynia, ustanovitelja MN Dance Company, s projektom DE-SET, s prepletom plesa in glasbe Dua Silence v živo ter v slavje njunih skupnih deset let ustvarjanja. 

Deževni gozd (Foto: Laurent Philippe)

Z abonmajem Veličastnih 7 pa bo steklo tudi prvo mednarodno plesno gostovanje, ki ga imenujemo kar poslastica letošnje plesne sezone, saj prihaja na oder Gallusove dvorane (6. oktobra) CCN-Ballet de Lorraine v počastitev stoletja Mercea Cunninghama s predstavo treh koreografij, Za štiri stene, Deževni gozd in Zvočni ples, koreografov: Marcea Cunnighama, Pettra Jacobssona, Thomasa Caleyja. Pred predstavo bo v Štihovi dvorani ob 17.30 teklo še predavanje Roka Vevarja o Cunninghamu, enem največjih koreografov 20. stoletja, ki je premikal plesne mejnike ter ustvarjal novi čas plesne sodobnosti.

Hora koreografa Edwarda Cluga (foto: Tiberiu Marta)

29. novembra ob 19.30 bo v Gallusovi dvorani gostoval Balet SNG Maribor s koreografijo mednarodno uveljavljenega koreografa, Edwarda Cluga, Hora, in italijanskega koreografa sodobnega časa ter baletne skupine Aterballetto, Maura Bignozzetija, Cantata, obe deli sta  navduševali tako Mariboru kot na gostovanjih, ko sta avtorja svoj ustvarjalni navdih črpala iz bogate romunske in italijanske glasbene dediščine.

Cirque Eloize, Hotel (Foto: Pierre Manning)

Decembrsko vzdušje ter novoletno slavje pa bosta še bolj slavnostno zasijali, kot obljubljajo, ob veličastni zvezdniški predstavi Hotel ustvarjalcev in akrobatov sodobnega cirkusa Cirque Éloize, obdanimi z novimi scenskimi tehnologijami, predvsem pa drznimi akrobacijami.

2020 (Foto: Peter Giodani)

Četrto gostovanje Veličastnih 7 bo steklo v okviru Festivala Slovenija 2050, ki združuje različne zamisli ter razmišljanja o naši skupni prihodnosti. Osrednji del festivala bo gledališka koprodukcija CD, SNG Drama Ljubljana ter MGL v režiji Ivice Buljana z naslovom 2020. Znanstveni kabaret nastaja po motivih del Yuvala Noaha Hararija, končni cilj pa prikaz skorajšnje prihodnosti, oder prikaza seveda Gallusova dvorana januarja 2020. Prvič v Ljubljani se bo predstavila plesna skupina Faso Danse Théatre iz Burkine Faso v koreografiji Sergea Aiméja Coulibalyja, ki bo kot koreograf sodeloval tudi pri projektu 2020. To festivalsko produkcijo pa bo pospremil niz zanimivih pogovorov in predavanj o prvobitnih človeških družbah, človeških možganih, umetni inteligenci, pravici do prekinitve življenja …

Patricia Guerrero

Mednarodni bienalni festival Bi flamenko je načrtovan od 14. do 18. februarja, v njegovem okviru pa steče peto gostovanje abonmaja Veličastnih 7 (18. februarja), predstava Patricija Guerrero Distopija slavne koreografinje Patricije Guerrero ob glasbi Dani de Morón.
Skupina Faso Danse Théatre bo na sporedu pomladnega 17. marca s svojo predstavo Kalkuta republika (koreograf že omenjeni Serge Aimé Coulibaly in glasba Yvan Talbot).
Zaključno predstavo Veličastnih 7 bo 11. maja prispevala izraelska plesna skupina Batsheva – The Young Ensemble z dvema koreografijama Ohada Naharina, Črno mleko in Georhge & Zalman, ter koreografijo Pogled Sharon Eyal in Gaija Beharja. Ob tej priložnosti je generalna direktorica poudarila, da CD svojega programa ne bi mogel v celoti izpeljati brez pomoči pokroviteljev in donatorjev, tudi se zahvalila glavnim donatorjem: Krki d.o.o., Tovarni zdravil Novo mesto, Telekomu Slovenija d.d., Mercatorju d.d. in Petrolu d.d.

Argentinska pianistka Martha Argerich (Foto: Adriano Heitman)

Kaj je še novega na sporedu CD? To je tematski festival Na Olimpu, je Glasba sveta pa njihov koncertni Zlati in Srebrni abonma in je jubilejni 30. filmski festival Liffe, pa 14. Festival gorniškega filma ter 22. Festival dokumentarnega filma, tudi so sporedi Odrske novosti za otroke in mladino, izpostaviti velja še 35. Slovenski knjižni sejem, ki bo potekal od 26. novembra do 1. decembra 2019, tokrat pa v fokusu Evrope. Na sporedu so še razstave v Galeriji CD o antični grški tehnologiji, ki preseneča z dognanji in izumi tistih starih grških časov. Izjemno umetniško vzdušje bo doprinesla tudi razstava portretov Henrija Cartier-Bressona v času od 16. junija do 1. novembra 2020.

Ideja, znanost in tehnologija antične Grčije

Povsem novi razstavni poligon pa CD napoveduje s svojimi opuščenimi predmeti, ko je lani angleško skupino ljubiteljev kakovostne evropske kulture 20. stoletja (kar tudi je Ravnikarjeva stavba CD) navdušil na steno pritrjen oranžni Iskrin telefon z vrtečo številčnico. "Menda danes otroci kar ne morejo verjeti, da smo telefonske številke nekoč vrteli in ne le pritiskali, kot to danes počnemo," je pojasnila Uršula Cetinski. V ta namen  bodo prerešetali svoja skladišča ter poiskali zanimive zgodovinske vsebine, ki so se nabrale v teh 40 letih delovanja našega kulturnega doma.
Cankarjev dom je obenem še središče kongresno-komercialnega programa, ki dopolnjuje umetniški program s številnimi znanstvenimi kongresi, simpoziji in srečanji pa tudi z družabnimi prireditvami. 
Le vstopiti je treba skozi široko odprta vrata našega kulturnega in kongresnega centra Cankarjev dom in se bo zanimivo bistvo gotovo našlo znotraj njegovih bogatih ter raznovrstnih vsebin.

View Gallery 11 Photos