Najbolj pa so mi všeč trenutki, ko sem na odru in pozabim na tremo.

Kako bi se našim bralcem in bralkam predstavila kot oseba in kot plesalka? Kdo si, Tjaša Gazdag, od kod prihajaš in kam si namenjena?
Kot oseba bi se najlažje predstavila, da prihajam iz okolice Murske Sobote, stara pa sem 19 let. Prejšnje leto sem še obiskovala Gimnazijo Franca Miklošiča v Ljutomeru, zdaj se pa spuščam v študijske vode, in sicer študij Velnes na Višji strokovni šoli DOBA v Mariboru. Kot plesalka pa treniram disco dance v Plesni šoli Zeko v Murski Soboti, pod vodstvom Dejana Zečevića. Svoje uspehe pridobivam s trdim delom in preživljanjem prostega časa v plesni šoli, ker pa me to tudi veseli, nobena ura v telovadnici ni odveč. V prihodnosti se vidim kot plesna učiteljica, zato bi se rada izobraževala tudi v tujini, da bi svoje znanje lahko čim bolje prenašala na mlade plesalce.

… leto 1997 …
Za vse tiste, ki bodo danes prvič brali o tebi, prosim, razloži, kako te je življenje pripeljalo do plesa in potem do disca?
Že kot majhna sem zelo rada skakala in imela vedno polno energije. Doma sem večino časa plesala in pela na takrat popularno glasbo. Pri devetih letih so me starši vpisali v takrat novo plesno šolo Power Dancers pod vodstvom Cvetane. Tam sem se naučila svojih prvih plesnih korakov, ampak sem imela vedno večjo željo po bolj energičnem plesu. Takrat pa se je moja štiri leta starejša sestrična že ukvarjala z disco danceom in me je večkrat učila kakšne lažje korake. Naslednje leto sem se prepisala v Plesno šolo Urška, kjer me je prvih disco korakov naučila učiteljica Nina Fras. Pod njenim vodstvom sem se udeležila svojih prvih tekmovanj, najprej v skupini, nato pa tudi kot solistka. Moji začetki niso bili najlažji, saj so moji vrstniki že plesali več let in tako imeli več izkušenj, znanja in posledično bili tudi dosti boljši.
Imela pa sem željo po bolj težkih in strogih treningih ter tako me je pot pripeljala do Dejana Zečevića, ki je takrat tudi odprl svojo Plesno šolo Zeko. Leta trdega dela so se izkazala na državnem prvenstvu 2010, ko sem kot solistka dosegla 2. mesto v mladinski kategoriji. Moji uspehi so se od takrat samo stopnjevali, saj sem naslednje leto postala državna prvakinja med solistkami v članski kategoriji, ter od takrat ostajam na državnem vrhu. Še pred nekaj leti so se mi cilji kot naslov državne prvakinje ali še celo kaj več zdeli nedosegljivi, zdaj pa je to postala realnost. Moj cilj je zdaj osvojiti evropski ali pa celo svetovni vrh v disco danceu.
… prvi nastop 2005 …
Nam zaupaš, kje si pridobivala plesno znanje in v katere "normalne" šole hodiš?
Plesno znanje sem pridobivala vse od Cvetane v Power Dancers, Nine Fras v Plesni šoli Urška in nazadnje še od svojega sedanjega trenerja Dejana Zečevića v Plesni šoli Zeko. Veliko časa sem prebirala tudi posnetke najprej slovenskih plesalk, nato pa tudi plesalk iz svetovnih in evropskih prvenstev. Preko posnetkov sem se učila različnih plesnih korakov in nato tudi začela sestavljati svoje kombinacije, kar me je razvilo v to plesalko, ki sem danes. Vrtec in osnovno šolo sem obiskovala v Murski Soboti, srednjo šolo Gimnazijo v Ljutomeru, zdaj pa prvo leto študiram Velnes na Višji strokovni šoli DOBA. Moj študij poteka na daljavo, saj sem si tako omogočila, da se še naprej razvijam v plesnih vodah, poleg tega pa se bomo na študiju izobraževali o zdravem načinu življenja. Študij bo mi tako pripomogel k moji karieri kot plesalki in tudi plesni učiteljici, saj me tudi drugače zanimata zdrava prehrana in zdrav način življenja.
… državno prvenstvo 2015 …
Zakaj ravno to gibanje, kaj je pri discu tako fascinantnega, navdušujočega?
Disco dance je zelo energičen ples, saj vsebuje vse od skokov, obratov do gibanja z rokami in nogami. V tem plesu moraš v tej minuti ali dveh, ko si na odru, dati ven vso energijo, ki jo imaš, oziroma celo, tako kot vedno pove moj trener, 150 odstotkov. Prav tako tudi imidž ni vsakdanji, saj je tako pomemben make-up kot frizura, kostum in izvedba plesa.
Zdi se, da disco sodi v čas prejšnjega stoletja, v čas Donne Summer in preostalih takratnih "trend setterjev" te glasbe. Kako ti doživljaš to plesno zvrst v današnjem času glede na to, da si tako mlada?
Takratni disco 80-ih se ne more primerjati z današnjim tekmovalnim disco danceom, saj se je ta ples zelo razvil in spremenil. Takratni disco so sestavljali osnovni elementi, počasnejše izvedbe na disco glasbo in je bil namenjen predvsem plesanju v klubih. Današnji disco dance pa dopolnjujejo hitrejši gibi, skoki in obrati, ki se pa izvajajo na hitrejšo glasbo in je predvsem tekmovalnega namena. Današnji disco dance se zelo hitro razvija in vedno bolj stremi k ekstremom, zato izvedba različnih elementov zahteva veliko fizično pripravljenost.
… evropsko prvenstvo, Češka 2014 …
Nam lahko pojasniš, ali se z discom ukvarjajo predvsem ženske ali poznamo tudi moške plesalce disca?
Z disco danc-om se ukvarjajo predvsem ženske, sicer pa se z njim ukvarjajo tudi moški. V Sloveniji jih je sicer malo, jih je pa več na mednarodni ravni. Mislim, da disco ne privlači moških plesalcev predvsem zaradi bleščic. Ženski stil disco dancea se zelo razlikuje od moškega. Svojo točko odplesati tako, da vneseš sebe v ples in tako izražaš sebe, da ne plešeš določenega stila, ampak razviješ svojega, ki ti je najbliže.
… nastop, Murska Sobota 2014 …
Na tekmovanjih in nastopih ste oblečene v precej žive barve in "okitene" z bleščicami. Je to nuja ali je takšen trend?
To ni nuja, ampak je potreba in trend. Kostumi se razlikujejo, saj najdeš vse od črnih, belih do zelo živih barv, ki pa so vedno okrašeni s kamenčki in bleščicami. Na odru nas večkrat pleše več kot 20 plesalk naenkrat in takrat je pomembno, da te sodniki opazijo, in k temu prispeva tudi kostum. Ker je disco dance zelo energičen ples in se vsi zelo gibamo po odru, zato je včasih za slabo uvrstitev krivo to, da te sodniki ne opazijo. Prav zato se večino plesalcev odloča za žive barve, je pa tudi pomembno, da kostum pristaja tvojemu stilu plesa in da se v njem dobro počutiš.
Kdo so najboljše plesalka disca, od kod prihajajo in kaj je najbolj težavno pri tej plesni zvrsti?
Najboljše plesalke prihajajo iz skandinavskih držav, predvsem Norveške in Danske, čeprav se disco zelo razvija tudi v drugih državah in se jim vsi približujemo. Po mojem mnenju je pri tem plesu najtežje uskladiti moč in gibčnosti. Saj da dobro odplešeš in izvedeš čiste gibe, potrebuješ veliko moči, zraven tega pa moraš biti gibčen, da gib delujejo lepše.
… podelitev priznanj za najboljšega športnika občine 2014 Murska Sobota …
S katerimi naslovi se lahko pohvališ tako doma kot v tujini?
Doma sem že trikrat osvojila naslov državne prvakinje med solistkami in dvakrat v parih. Na svetovnem pokalu sem letos prvič zmagala tako v parih in v solo med disco članicami. Letos pa sem tudi osvojila do zdaj najboljše mesto na evropskem prvenstvu med solistkami, in sicer 12. in v parih 7. mesto, ter na svetovnem prvenstvu 13. mesto med solistkami.
… svetovni pokal Češka 2015 (poleg Aleksandra Radić iz Srbije) …
Kakšno je tvoje sodelovanje s tvojim mentorjem in koreografom Dejanom Zečevičem?
Dejan Zečević mi je kot mentor in koreograf zelo pripomogel k uspehom, saj me je vedno vedel usmeriti k napredovanju. Treningi z njim so večkrat zelo naporni, ampak vedno za nas želi le najboljše in dobro vemo, da brez trdega dela ne moreš priti do uspeha. Zelo sem vesela, da imam možnost trenirati pri tako dobrem trenerju, ki me vedno podpira tako kot v plesu tudi na splošno v življenju.
… s trenerjem Dejanom Zečevićem …
Kaj te pri plesu najbolj osrečuje in kaj je tisto, kar ti je malo manj po godu?
Pri plesu mi je všeč, da lahko v njem izražam sebe. Seveda so določena pravila in merila, ampak vedno lahko naredim gibe, tako kot meni najbolj ustrezajo, in se razvijam v svojo smer. Najbolj pa so mi všeč trenutki, ko sem na odru, pozabim na tremo in se res popolnoma vklopim v nastop. Malo manj so mi všeč kakšne bolečine v mišicah po napornih treningih, ampak je to dokaz, da sem trenirala in napredovala. Kot pravijo, v vsem slabem je nekaj dobrega.
Komu si najbolj hvaležna za svojo kariero?
Za svojo kariero sem hvaležna vsem, ki so me na moji poti podpirali in me vedno vzpodbujali k napredku. Seveda bi se najbolj zahvalila svojim staršem, saj so me podpirali vse od začetka, me vozili na vse treninge in tekmovanja, čeprav še nisem dosegala dobrih rezultatov. Zame so vedno želeli najboljše in so mi napredek omogočili ter mi ga še naprej omogočajo. Vedno mi stojijo ob strani in me podpirajo tako ob padcih kot tudi pri vzponih. Zelo hvaležna sem tudi mojemu trenerju Dejanu Zečeviću, ki me je izoblikoval v takšno plesalko, kot sem danes. Boljšega trenerja si ne bi morala želeti, saj mi vedno omogoča, da se razvijam naprej in se izboljšujem. Prav tako pa mi stoji ob strani na vseh tekmovanjih in nastopih. Prav tako sem deležna velike podpore v plesni šoli in tudi med prijatelji, kar mi je v zelo veliko čast in mi veliko pomeni, saj si nikoli nisem predstavljala, da bi me na moji poti podpiralo toliko ljudi. Zaradi take podpore mi je tudi vedno lažje stopiti na oder, ker vem, da nekdo verjame vame in me podpira.
Ali spremljaš slovenske plesalce, hodiš na predstave svojih kolegov? Kaj meniš, kakšni plesalci smo Slovenci in Slovenke?
S slovenskimi plesalci se srečujemo predvsem na tekmovanjih, tako na domačih kot tudi na mednarodnih. Čeprav med sabo tekmujemo, smo v zelo dobrih in prijateljskih odnosih ter se tudi podpiramo. Vem, da smo Slovenci zelo dobri plesalci, kar dokazujejo številni dosežkih na mednarodnih tekmovanjih v vseh zvrsteh.
Je pri tebi tudi kdaj opcija B, početi v življenju tudi kaj drugega kot samo plesati oz. kam te še vleče?
Že od nekdaj sem si želela postati plesna učiteljica, ampak nikoli nisem vedela, da se mi ta želja lahko uresniči. Rada bi se še naprej razvijala v plesu, v disco danceu, ali pa še celo v kateri drugi zvrsti. Svojo prihodnost vidim v plesnih vodah, vendar nikoli ne veš, kam te življenje odnese, rada bi pa ostala v športu.
… Pariz 2013 …
Si človek, ki načrtuje ali bolj puščaš življenju, da gre kot je namenjeno?
Stvari imam rada organizirane, ampak si življenja ne načrtujem. Seveda imam vizije, kaj bi rada počela, ampak se raje prepustim življenju, saj bo me vedno pripeljalo tja, kamor me mora. Vse, kar doživimo, nam je neka lekcija za naprej, ali je to slaba ali dobra, ampak le tako se lahko razvijamo. Sama poskušam živeti čim bolj v sedanjosti in čim bolj izkoristiti čas, ki mi je v tem trenutku dan.
… poklani turnir 2014 …
Ali je v tvojem urniku čas tudi za neplesne dejavnosti? Kaj počneš, kadar ne plešeš?
Za vse se najde čas, če si to želiš. Poleg učenja večino časa izkoristim za ples. Seveda to vključuje tudi kakšno drugo telovadbo za kondicijo ali pa sestavljanje koreografije. Za sprostitev rada gledam serije, preberem kakšno knjigo ali pa grem na sprehod, drugače pa se moje življenje razvija predvsem okoli plesa.
… svetovni pokal Češka 2015 …
Naštej  tri ali pa pet stvari, ki so vedno s tabo ali na treningu, ali na predstavi, ali kjerkoli. Brez česa ne greš nikamor?
S sabo ne nosim ničesar posebnega, razen osnovnih stvari, ki jih pač potrebujem, kot sta telefon in denarnica. Nisem oseba, ki bi verjela v predmete, ki prinašajo srečo, ampak rada verjamem, da si sam svoje sreče gospodar.
… svetovno prvenstvo 2015, Nemčija, Bochum …
Po čem misliš, da si prepoznavna, da ljudje rečejo, ja, to pa je naša Tjaša?
Na to vprašanje pa ne vem, če bi vedela odgovoriti. Poleg tega, da plešem, ne vem, če je kaj določenega o men,i po čemer bi bila prepoznavna.
Je s tabo lahko ujeti korak oziroma kdo ga najlažje?
Mislim, da na splošno ni težko z mano ujeti koraka, ker sem precej odprta oseba in sprejemam drugačne poglede na svet.
Kateri je tvoj življenjski moto?
Delaj dobro in dobro bo se ti vračalo.

View Gallery 18 Photos