Ko združiš glasbo in svobodo, dobiš freestyle in hudo dobre občutke

Roman, ples je tvoje življenje. Kako bi se predstavil, v kakšnem vrstnem redu – hiphoper, street dancer, breakdancer in še kaj?
Kot prvo bi rekel plesalec, saj ne glede na glasbo ustvarjamo gibanje. Hip hop je kultura in ne samo ples in jaz živim kulturo, sem pa plesalec in koreograf. Sicer v originalu res BBOY, ampak raje street dancer ali freestyle dancer. Veliko je sopomenk.

Ali pri tebi veljajo tiste klasične oznake plesalec, koreograf in pedagog ali raje ne operiraš s temi izrazi?
Se mi zdi, da moramo operirati s temi izrazi, saj vse to opravljamo.
Na zalogi pa imaš kar nekaj osvojenih naslovov prvakov. Se lahko pohvališ s tremi, ki so ti najbolj pri srcu, in zakaj?
Največji uspeh je bil definitivno lansko leto na street fighters world final, ko smo se z ekipo Abismo crew in kolegi iz Avstrije uvrstili med 4 najboljše. Tekmovanje, kjer smo zastopali svoj del Evrope, Balkan, saj so bile potrebne kvalifikacije. Z ido tekmovanj pa leta 2009, ko se je abismo crew sploh začel razvijat in smo postali evropski prvaki v hip hop malih skupinah. Koreografiral pa sem jo s svojo sestro Vesno Urek.
Kot tretje pa doseganje lepih rezultatov z Bastovo veliko formacijo lansko leto na evropskem 3. mesto.
Si pa nekaj časa treniral smučarske skoke vzporedno s plesom? Kako je šlo to skupaj?
S smučarskimi skoki sem začel s petim letom in z obletnico pri 15-ih opustil. Sem zelo športen tip in adrenalin na skakalnici … brez komentarja;) Nekako 5 let pa sem vzporedno treniral hip hop in nekako s srednjo šolo se je bilo treba odločiti za nekaj, sicer sem za leto opustil ples in se predal skokom, saj sem bil državni prvak, ter postal član kadetske reprezentance. Ampak umetnost in hip hop sta me prevzela …
Kaj je bilo tisto usodno, da si se odločil za ples?
Glasba in svoboda, ko to dvoje združiš, dobiš improvizacijo ali freestyle, ob tem pa hudo dobre občutke;) in tako bi lahko našteval, zakaj umetnost.
Pred časom si omenil, da se plesalci med seboj iz različnih klubov gledate postrani. Je še vedno tako ali ste breakerji sedaj na isti strani brega?
Sem se nehal obremenjevati s tem. Nimam komentarja.
Kako pomemben prostor je zate / za vas Urban Roof – center urbanih športov?
Jaz vidim v takem okolju našo kulturo in zato mi je UR pomemben prostor za vse Urbane artiste / športnike. Je prostor, kjer se ljudje lahko pridejo dejansko prosto družit, zabavat, plesat … Ni omejeno, ampak je javni prostor namenjen vsem.
Zakaj so za vas pomembni t. i. "battli" in kaj vam plesalcem pomenijo?
Katerokoli tekmovanje bi jaz opisal kot nek test, da dejansko vidiš, kje si ti in tvoja konkurenca. Je dobra za napredek in motivacijo, vendar je treba paziti, da te to ne obsede.
Je vse dobro naštudirano ali je vse dobra improvizacija?
Vse gre skozi neko tehniko gibanja, ki jo treniraš. Sama improvizacija pa je sestavljena iz več teh tehnik, ki jih poljubno mešaš in po občutku vstavljaš glede na glasbo ali koncept. Tako malo na grobo 😉
Hodiš po znanja v tujino?
Hodim v tujino ali pa tujina pride k nam … 😉 Tudi sam sem že gostil odlične tuje učitelje. Za primer lansko leto Playma, trenerja Les twinsov. Drugače pa sem se učil pri velikih imenih, kot so Buddha Stretch, Mr. Wiggels
Letos bo državno prvenstvo potekalo kar cel teden. Za koga delaš in kaj pričakuješ?
Na državnem prvenstvu bom z ekipo Abismo crew pod šolo za nastopanje Bast. Drugače pa ponavadi na tekme hodim z motom: "Upaj na najbolje, pričakuj najslabše."
Na koga od svojih varovancev si najbolj ponosen? Na Gašperja Kunška ali še na koga?
Se skriva kar nekaj talentov, ki se še kalijo, sicer ne bi poimensko izpostavljal nikogar, ampak sigurno lahko pričakujete kakšno neznano ime.
Kdo pa je najboljša breakerka med ženskami in zakaj?
To je definitivno Katarina a.k.a bgirl Tamala RPS crew. Ena prvih punc, ki je začela breakat v Sloveniji, ima kup dosežkov z raznih "jamov" in ima trenutno največji vpliv na žensko break sceno v Sloveniji. Slovenijo redno zastopa tudi v domačih "cypherih". Skratka "d best" oseba.
Brez česa ne sme noben breaker na nastop in kaj ti oblečeš / nosiš, tudi ko ne plešeš? Je kaj značilnega na tebi … Kapica, kajne, če se prav spomnim?
To ima vsak plesalec svoj stil, svoje markerje, in načeloma naj bi vsak imel unikaten stil, zame pa je najbolj pomembno, da se dobro počutim. Vedno pa to zgleda tako, da imam dolge rokave, ja, in kapco seveda. Sicer pa to ni noben zaščitni znak.
Ali kot plesalec paziš na hrano, kaj daješ vase, in kako pomembno je, da piješ dovolj vode?
Trenutno sem ravno pri urejanju lastne prehrane oz. jedilnika, saj se mi to zdi najbolj pomembno ne samo za plesalce ali športnike, ampak na splošno za vse, ki bi radi ostali zdravi in fit. Sicer pa v domači kuhinji nimam problema. Seveda pa je zelo pomembna količina tekočine, ki jo spijemo čez dan in seveda med treningom.

Za Zalo pa sem spesnil naslednjo rimo:
Zala
čista k skala
Flow k lava
Spila ga slava
Pol pa prav da pretirava
Pa spava

View Gallery 6 Photos