Nove sile na plesnem obzorju

Koreograf in pedagog Matjaž Farič vabi na avdicijo.

V mesecu juniju se bosta odvijali dve avdiciji za mlade plesalce za sodelovanje v stalni skupini Nova sila. Organizator je Zavod Flota, ki bo z izbranimi kandidati sklenil redno delovno razmerje za polovični delovni čas, in sicer za določen čas od 1. julija 2014 do 31. decembra 2015 (za čas trajanja projekta). Poseben pogoj za prijavo je, da kandidat na dan sklenitve pogodbe ne presega starosti 35 let. Projekt poteka v okviru operacije Nove karierne perspektive II. Operacijo, hm, čisto medicinski izraz, delno financira Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov, razvojne prioritete "Možnosti in spodbujanje socialne vključenosti", prednostne usmeritve "Dvig zaposljivosti ranljivih družbenih skupin na področju kulture in podpora njihovi socialni vključenosti". Tako so zapisali v predstavitvenem tekstu snovalci projekta.

Ker gre za precej pomemben projekt in novico, ki jo naš portal z veseljem objavlja, sem za nekaj pojasnil prosila gonilno silo projekta in umetniškega direktorja Zavoda Flota koreografa in pedagoga  Matjaža Fariča.
Kaj prinaša skupina plesalcev Nova sila na slovensko plesno področje?
Ta program omogoča bolj redno delovanje na področju sodobnega plesa. Gre za proces, ki se je začel s formiranjem stalne skupine plesalcev v Plesnem teatru Ljubljana in nadaljeval z ustanovitvijo in delovanjem En Knap Group.
Koga vse pričakuješ na avdiciji – plesalce s celega sveta ali bolj slovenske?
Pričakujem čim več mladih plesalcev iz Slovenije, ki zaključujejo svoje šolanje, pa tudi tiste mlade plesalce, ki si želijo odmik od težav, ki jih prinašajo prekerne oblike zaposlitve. Pri zaposlovanju bo potrebno upoštevati tako slovensko kot evropsko zakonodajo, ki ureja določena področja razpisa in izvajanja projekta. Torej tudi načelo enakih možnosti.
Na kakšno udeležbo računaš in koliko plesalcev & plesalk potrebuješ?
Upam, da bo plesalcev na avdiciji čim več. Načrtujemo pet zaposlitev za polovični delovni čas.
Ali gre za tvoj nov plesni projekt ali projekt katerega drugega koreografa?
Bistvo programa so mladi plesalci. Cilji zapisani v razpisni dokumentaciji so enake možnosti, zaposlovanje ranljivih družbenih skupin – mladi, brezposelni, ženske, večanje kompetenc plesalcev za lažje zaposlovanje po preteku projekta ter večanje prepoznavnosti slovenskega sodobnega plesa. Načrtovano je, da sodelujem kot umetniški vodja izvajanja tega programa. Načrtovan je bil cel niz aktivnosti, med njimi eno plesno delo v moji koreografiji.
Polovični delovni čas pomeni tudi polovično plačilo, kajne? Kakšno plačilo bo namenjeno plesalcem?
Odobrenih sredstev je za polovico tega, kar smo načrtovali. Večina sredstev je namenjena za plačilo plesalcev, pri produkcijskih stroških, podpornih aktivnostih ter vodenju projekta pa bo potrebno močno stiskati in tako kot (zmeraj) doslej veliko tega narediti brezplačno.
Bodo morali biti plesalci zavezani izključno tvojemu projektu ali bodo lahko plesali še kje drugje?
Če bodo zaposleni za polovični delovni čas, bodo za drugo polovico do polnega delovnega časa najbrž delovali tudi kje drugje.
Kje in koliko boste vadili?
Vaje bodo potekale predvsem v studiu Baobab in studiu zavoda Vitkar. Matični oder je Oder pod zvezdami Lutkovnega gledališča Ljubljana. Ponovitve predstav pa bodo potekale tudi v Gledališču Park v Murski Soboti, Mestnem gledališču Ptuj, Anton Podbevšek teatru v Novem mestu, Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica in Prešernovem gledališču v Kranju. Ker se s tem, da se pri zaposlovanju pravila razlikujejo kot pri delu po avtorskih pogodbah, bomo seveda morali slediti predpisom, ki to urejajo. Kolikor vem, ne gre za polne štiri ure plesa na delovni dan, temveč je pri načrtovanju dela potrebno upoštevati pripravo na delo, podobno kot imajo to urejeno v javnem sektorju – baletnih ansamblih.
Avdicija bo potekala v četrtek in petek, 5. in 6. junija 2014, med 14. in 18. uro v studiu Baobab (Parmova 25, Ljubljana) in bo vključevala tehnični klas, ustvarjalno delavnico in pogovor. Še prej pa morate poslati prijavo s kontaktnimi podatki, datumom rojstva, trenutnim statusom, stopnjo izobrazbe in kratkim življenjepisom na naslov plese@flota.si, najpozneje do 4. junija 2014 do 12. ure.

View Gallery 5 Photos