Je treba vodo piti in breakat se učiti

z umetniškim vzdevkom B-Boy Tomy je štirikratni svetovni prvak v breakdanceu. Prihaja iz plesne družine, saj oba brata plešeta in tudi mama ter oče sta bila nekoč plesalca. Gledanje italijanskih televizijskih kanalov pa ga je le še bolj spodbudilo k odločitvi, da bo plesu prepustil kar vseh 24 ur na dan. Sicer pa kakšno uro, ko ne pleše, zavihti kuhalnico in se lahko pohvali z odličnimi puranjimi zrezki. Iz plesnega kluba družine Činej prihajata dve skupini, in sicer V.I.P. Dance Company in Go Breakers. Tomi je z veseljem odgovoril na naša vprašanja o breakdanceu in načinu življenja današnjega breakerja.

Tomi Činej je skoraj vedno nasmejan breakdancer.
Zakaj je breakdance zanimiv za širok krog plesalcev in plesalk?
Zanimiv je zaradi svoje dinamike in celotno gibanje je izvedeno na različnih višinskih nivojih. Obenem pa uporabljamo vse dele telesa. Mislim, da vsi plesalci črpamo navdih iz drugih plesnih tehnik. Tako da naši prepletajoči se koraki so vedno bolj pogosti tudi med plesalci hip hopa in drugih zvrsti.
Se ženske plesalke breakdancea razlikujejo od moških? In po čem?
Vse je odvisno od posameznice same. Ženske veljajo za šibkejše, zato se trudijo nas zasenčiti z gibi, ki niso tako tehnični. Ženske so veliko bolj natančne in to tudi pokažejo v svojem spektru elementov.

Kateri so tisti najbolj značilni elementi tega plesa, po katerem bi vas prepoznali tudi “normalni” ljudje?
Vsekakor je to vrtenje na glavi. Najbolj klasična figura na našem področju. Zraven pa več ali manj spadajo vse rotacije in druge vragolije, ki jih izvajamo po rokah.

Brez česa ne sme noben breaker na nastop in kaj ti oblečeš / nosiš, tudi ko ne plešeš? Je kaj značilnega na tebi?
Breakerji smo prav zato zanimivi, ker smo drug od drugega zelo različni že po zunanjosti. Nekateri radi oblečejo kakšen kos obleke ali opreme, ki jim namreč prinaša srečo. Kot je bilo že omenjeno, so to kape, rokavice, znojniki ipd. Sam se trudim, da na odru izgledam naravno. Torej da sem oblečen kot v svojem vsakdanu. Ko živim, plešem in ko plešem, živim.
..
Nam zaupaš tiste štiri vaše tipične korake oziroma gibe breakdancea?
Break dance se deli na štiri elemente: TOPROCK, ples na nogah, s katerim BBOY pokaže svoj smisel za ritem. FOOTWORK, izvajanje raznovrstnih korakov okrog telesa v poziciji čepa in seveda z oporo rok za kontrolo ravnotežja. POWERMOVi so dinamične rotacije po različnih delih telesa (roke, komolci, hrbet, ramena ipd.). Za lažjo predstavo bi spet omenil vrtenje na glavi oz. headspin, ki je naš klasičen powermove. Zadnji element so FREEZi. “To freeze” pomeni zmrzniti. Mi prikažemo neko obliko, ko zmrznemo na roki, komolcu, glavi …
Zakaj organizirate tki. battle?
Sprva je to tekmovanje, torej izziv za plesalce in borba do zadnjega trenutka, kar nas motivira za nadaljnje delo in spodbudi k napredku. Kot drugo gre za druženje s prijatelji, tako s sonarodnjaki kot s tujci, ter spoznavanje novih. Torej gre za prijetno s koristnim. Nenazadnje pa širši publiki predstavljamo, kako se tekmovalnost izvaja na naši sceni. Tako navdušujemo mlajšo generacijo in tudi ostale, ki morebiti bi pripomogli k razvoju naše kulture.
Ste breakerji med seboj konkurenca ali ste prijatelji?
Eno z drugim. Eni bolj, drugi manj. Osebno imam zelo zelo dobre odnose s konkurenco. No, konkurenca vsekakor zveni prehudo. Z nekaterimi smo zelo dobri prijatelji s podobnim načinom razmišljanja. Zato ni druge, kot da sodelujemo in potenciramo ambicije.
Ali vam IDO (Mednarodna plesna zveza) naslovi kaj pomenijo ali prisegate bolj na kaj drugega, in na kaj?
Vsak rezultat je del nas, del naših ciljev, del našega trdega dela. Vsaka zmaga je težko dosegljiva, zato se trudimo, da so naše priprave intenzivnejše od konkurence. Da dosežemo presežek. Kot skupina smo večinoma aktivni po IDO tekmovanjih, kot solist pa nekoliko več na neuradnem področju oz. battlih. Tako IDO rezultati kot rezultati na battlih so nam pomembni. Sproti si postavljamo višje, a obenem dosegljive cilje.
Je breakdance povezan tudi z zdravim načinom življenja, in če da, kako?
Seveda. Vsak ples je na nek način tudi šport. Pri plesu na splošno se aktivirajo vse mišične skupine in poveča se tudi gibljivost. Le da je napor pri break danceu nekoliko večji. Za razvoj naše plesne tehnike in izvajanje izvirnih figur z glavo navzdol je potrebna dobra telesna pripravljenost.
Ali paziš na prehrano in kako pomembno je, da piješ dovolj vode?
Na žalost pazim na prehrano le v obdobjih, ko je v teku kakšen pomemben projekt ali priprave na kakšno tekmovanje in takrat skrbim za zdrav vsakdan. Voda je ključna za prožnost mišic. Zato jo vedno pretakam v pravih količinah. In potem nastane tudi kakšna rima kot je tale: "Zalo je treba piti in breakat se učiti."

View Gallery 9 Photos