Filip Kovačič. Naj plesalec 2023 in bodoči magister strojništva. Breakam lahko celo življenje!

Filip Kovačič prisega na break (foto: osebni arhiv)

Spoznajte Filipa Kovačiča, zmagovalca našega glasovanja, ki si je priplesal naslov naj plesalca lanskega leta in je evropski prvak v breaku. Star je 22 let, prihaja iz Hrašenskega Vrha, trenira v PK Zeko pod vodstvom Dejana Zečevića.

Dragi Filip, le pozdrav in še 1x čestitke za naziv oz. zmago na našem portalu za Naj plesalec leta 2023. Je prijazno sprejemati takšne nazive?
Pozdravljeni, seveda sem vesel in hvaležen vsem, ki so me podprli in si vzeli čas ter glasovali. Tudi ta naziv prikazuje, da je vložen čas in trud viden.

Bralci in bralke spletnega portala Parada plesa so Filipa izglasovali za naj plesalca leta 2023; prejel je 6977 glasov.

Bova izkoristila tvojo zmago, da te bralcem in bralkam bolj podrobno predstaviva. Pa za uvod prosim odgovori na vprašanje: Kdo si Filip Kovačič in, če že veš kam si namenjen?
Sem Filip Kovačič star sem 22 let. Prihajam iz Hrašenskega Vrha, ki se nahaja v občini Radenci. Opisal bi se kot nekoga z veliko interesi v različnih smereh. Sem plesalec v Centru športa in plesa Zeko. Breakdance plešem že 16 let. Drugače pa sem študent na Fakulteti za strojništvo. Trenutno sem v 1. letniku magistrskega študija. Torej me zraven kreativnih in športnih dejavnosti veselijo tudi dejavnosti iz stroke.

S trenerjem in vodjo PK Zeko Dejanom Zečevićem

Kaj je botrovalo odločitvi, da greš v plesne vode? Kakšna je tvoja plesna zgodovina, kdo so bili ali so še vedno tvoji pedagogi, mentorji, idoli?
Ker break-am že od 1. razreda osnovne šole, so mi v bistvu ples predstavili starši tako, da so me peljali na trening kjer sem takoj pokazal zanimanje nad triki in načinu gibanja, ki sem ga opazoval od starejših plesalcev. Seveda, pa vsakega plesalca nadgrajuje in vzpodbuja trener, ki je v mojem primer že mojo celotno plesno kariero Dejan Zečević. Definitivno sta, predvsem v začetni fazi, družina in moj trener Dejan največja dejavnika, da še vedno vztrajam pri plesu in pri tem uživam. Nekoč sem se zgledoval in si iskal inspiracijo iz posnetkov s spleta. Zdaj pa vedno bolj delam na ustvarjanju svojih oz. popolnoma novih gibov in na muzikaličnosti.


In zakaj si se odločil plesati beakdance oz. breaking?
Breakdance me je najbolj navdušil v mojih začetnih fazah ravno zardi vseh trikov, ki se izvajajo. Ker imam rad izzive in sem rad fizično aktiven, je to bil zame popolni ples. Ples kot tak pa me je navdušil tudi zaradi zvrsti glasbe, saj me tako navdušuje, da se včasih telo začne gibati kar samo od sebe.

Filip je lani postal evropski prvak v breakingu

Konkurenca v tem plesnem stilu je precejšnja. Kdaj si se zavedal, da te nosi proti vrhu in si postal evropski prvak?
Tekmovati sem začel že v pionirski kategoriji kot otrok tako, da sem si od vedno lahko vsaj približno predstavljam, kje stojim v smislu kaj je mogoče izboljšati in katere elemente sem na primer že obvladal. Nekako sem se vedno samo trudil, se pripravljal, ter ustvarjal po svojih najboljših močeh pri času, ki ga imam. Vsi rezultati so potem nekako potrdilo vsega naštetega.
Kaj pa je manjkalo, da nisi postal svetovni prvak?
V zadnji sezoni sem se po evropskem prvenstvu poškodoval. Kljub temu sem se udeležil svetovnega prvenstva, saj sem od takrat veliko več začel delati na muzikaličnosti in pa ustvarjanju novih gibov, pri čemer nisem izvajal trikov, ki sem jih običajno. Kljub temu sem na svetovnem prvenstvu prišel prvi krog naprej, kar mi je pokazalo, da sem z novim stilom šel v pravo smer. Ta stil še trenutno nadgrajujem in ga poskušam izpopolniti.

Ali si že seštel vse naslove svetovnih in evropskih, državnih prvakov do danes? Koliko jih je?
Prav sešteval vseh naslovov nisem nikoli, saj kljub temu, da izkazujejo vložen trud v tisti sezoni, niso glavni del moje plesne kariere. Sem pa za to vprašanje šel pogledat v arhiv in tako lahko rečem, da smo z mladinsko skupino leta 2016 bili prvič mladinski svetovni prvaki. Takrat sem tudi kot solist v mladinski kategoriji postal svetovni podprvak. Po tem smo leta 2018 kot člani v skupini postali svetovni podprvaki in pa tudi kot članski solist sem postal svetovni podprvak. Evropski prvaki smo bili tudi v članski skupini leta 2019. Kot solist v članski kategoriji pa sem zraven prejšnje sezone bil evropski prvak tudi leta 2021.

Kaj pa takšen naslov prinaša v tvoje življenje? So rezultati motivacija ali bi lahko živel tudi brez vseh naslovov in samo užival v plesu? ?
V tistem trenutku razglasitve mi da veliko veselje in dokaz truda vendar mi ni glavna stvar zaradi katere plešem, saj plešem z užitkom do ustvarjanja, gibanja ter glasbe. Seveda so naslovi motivacija za nadaljnjo vztrajanje, bi pa lahko živel tudi brez njih saj me je vsak poraz naučil veliko več.


Ne moreva mimo dejstva, da se bo breaking prvič predstavil kot olimpijski šport na olimpijskih igrah v Parizu. Kaj za vas breakerje to pomeni?
Ob tej novici smo bili zelo veseli saj se na ta način lahko ta plesna zvrst tudi zelo širi. Prav tako bo več ljudi spoznalo to plesno zvrst in se mogoče nad breakom tudi navdušilo.
In kaj pomeni, da breaking v Los Angelesu čez 4 leta ne bo? To je bil kar hud šok oz. pretresljiva novica za vas, kajne?
Tega moram reči, pa nismo pričakovali, saj je kazalo dobro, da se bi break obdržal kot olimpijska disciplina.

Kako si zamišljaš svoje življenje naprej? Bo to življenje plesalca, performerja, pedagoga…Kam te nese plesna pot?
Trenutno puščam odprta vrata v vseh smereh, torej tudi v moji strokovni smeri za katero se šolam. Ples pa bo v vsakem primeru ostal del mene, saj breakam lahko celo življenje, če odštejem vse najtežje trike, ki v breaku ne pomenijo vse.
Imaš pa tudi opcijo B v življenju, kajne? Si namreč študent fakultete za strojništvo. Torej, strojnik ali plesalec heheh?
Zanima me veliko stvari v različnih smereh. Seveda je v vsakem primeru, z dovolj veliko željo, možno mojo profesionalno kariero nadaljevati v obeh oz. večih smereh.

Si član PK Zeko iz Murske Sobote. Kakšna ekipa ste, kaj nudi Zeko, po čem se recimo razlikuje od ostalih PŠ po tvojem mnenju?
Tukaj bi rad predvsem poudaril na sposobnosti vodenja, vzpodbujanja in učenja našega trenerja Dejana Zečevića. Ker smo manjša plesna šola v primerjavi s plesnimi šolami v večjih krajih po Sloveniji, so treningi veliko bolj personalizirani saj ima trener možnost, da posveti pozornost posameznemu plesalcu, kar se v plesni šoli Zeko tudi počne. Po mojem mnenju se plesna šola Zeko najbolj razlikuje od ostalih plesnih šol v pridobivanju teoretičnega znanja, kar je vključeno v vsakem posameznem treningu in se predvsem navezuje na razmišljanju zmagovalcev oz. nasploh uspešnosti v športu. To znanje je enostavno implementirati v vsakdanje življenje, kar je tudi meni osebno pomagalo v vseh mojih kariernih poteh. Torej sem se iz športnih nasvetov in dejstev trenerja Dejana naučil tudi veliko za življenje.
Kot skupina moram reči, da funkcioniramo odlično, saj se družimo tudi v privatnem življenju, pri čemer smo spletli močne prijateljske vezi brez katerih si verjetno vsi težje predstavljamo naše trenutno življenje.

Tudi starši so tvoji podporniki. V čem se kaže najbolj ta podpora?
Že kot otroka so me starši vedno vzpodbujali, seveda pa tudi vedno odrekali svoj čas, da so me lahko peljali na treninge in me tam nekoč tudi opazovali. Vozili so me tudi na tekme in me tam podpirali ne glede na izid za kar sem zelo hvaležen.
Dragi Filip, zakaj torej plesati? Kaj prinaša ples v tvoje življenje?
Trenutno mi ples predstavlja odklop od vsega ostalega. Pri tem se lahko sprostim saj sem takrat v coni v kateri razmišljam o načinu gibanja, na glasbo in kako bo izgledal naslednji korak. Vedno manj se obremenjujem z rezultati, saj je ples nekaj kar počnem z veseljem in pri tem tudi uživam. Prav tako je odlična kombinacija med aktivnim gibanjem in kreativnostjo, kar obožujem.
Hvala in želim ti vse dobro.