Bolj kot pa samo dober rezultat nama pomeni dober, kvaliteten ples

Brat in sestra na plesnem parketu. Niti ne tako redek pojav, kajne? Zakaj sta se vidva odločila prav za športni ples? Kako vaju je življenje pripeljalo do tega plesnega stila?
Anja: Mislim, da ni skrivnost, da je bil najin oče zelo dober plesalec in da ima plesno šolo. Takrat se je veliko ukvarjal z otroki in mladimi športnimi plesalci. Zelo rada sem plesala skupinske plese v vrtcu oz. že prej z Matejem, mami in očetom doma. Velikokrat sem šla gledat očeta in Mateja na treninge in ekstremno uživala. Ni bilo "šanse", da še jaz ne bi plesala latina in standarda. Poleg tega so pri nas živeli ali vsaj prenočili številni najboljši plesalci, ki so me navdušili kot malo punčko.

Anja Pritekelj in …
Matej: Ves čas sem plesal, potem pa mi je ati rekel, če grem pogledat na en trening v Kranj, kjer ima tudi plesalko zame. Najprej sem rekel, da grem, čeprav me je bolj vleklo v skupinske plese. Takrat sem bil še sramežljiv, ko je šlo za punce. Spomnim se svojega prvega treninga, ko smo plesali valček, in ker sem se takoj uspel vklopiti v skupino, sem se odločil, da je to to, pa še punce so bile tam … hehehe
… Matej Pritekelj.
Kako bi se našim bralcem in bralkam predstavila kot osebi in kot plesalca standardnih ter latinskoameriških plesov? Kdo sta, Anja  in Matej Pritekelj?
Anja: Sem zabavna in skoraj vedno nasmejana, pa vendar nikomur ne priporočam, da me razjezi. Z veseljem pomagam vsakomur, ki potrebuje pomoč. Ko se odločim, da bom neko stvar naredila, usmerim vse moči v to, da bi bila uspešna. Glasba mi pomeni ogromno, me pomiri in napolni z energijo. Prijatelji so moja opora in cenim vsakogar, ki je ob meni. Obožujem ples in si trenutno ne predstavljam življenja brez njega. Četudi kaj ne gre, stisnem zobe in grem dalje.
Matej: Sem izredno prijazen in ustrežljiv fant, včasih celo preveč. Verjamem v dobroto in poštenost človeka, čeprav me to je in me vedno znova razočara. Ampak jaz se ne dam. Po naravi sem zelo vesel fant. V prostem času, če se ta čudež zgodi, se rad ukvarjam tudi z ostalimi plesnimi zvrstmi. Rad imam salso, old school hiphop, popping, locking, nekoč bi se rad naučil stepa, skratka vse, kar je s plesom povezano. Rad poslušam starejšo kvalitetno glasbo iz časov, ko so ljudje še peli v živo, od mlajših glasbenikov pa mi je top Michael Bubble.
Bilo je obdobje, ko sta, da se pošalim, skoraj vsak dan šla narazen in iskala nove plesne partnerje ter nato ponovno zaplesala skupaj. Kaj se je dogajalo? Kako gledata danes na to obdobje?
Anja & Matej: Imela sva obdobje, ko sva se veliko kregala, pa vendar bi sama uspela sčasoma to rešiti, in tudi sva. Nisva imela ravno veliko podpore s strani takratnih trenerjev, ki so želeli iz enega para narediti dva. Imeli smo drugačne interese. Čeprav so se najini cilji velikokrat razlikovali, sva vesela, da sva zdržala skupaj.
Prihajata iz plesne družine. Ali vama je priimek Pritekelj bolj "odmagal" kot pomagal ali obratno?
Anja & Matej: Zelo sva ponosna na najin priimek, saj je poseben, prepoznaven in vsak si zlomi jezik, ko ga prvič pove. Drugače pa nama to ne koristi preveč, saj kljub temu, da je najin oče strogo pravičen, nas vse prevečkrat povezujejo s t. i. "kuhinjo" v plesu. Na tej točki bi rada vsem povedala, da bolj kot pa samo dober rezultat nama pomeni dober, kvaliteten ples in da se s trdim delom razvijava v pravo smer, saj v tem izredno uživava. Če pa sva za to nagrajena, pa še toliko bolje. Če v publiki prepričava vsaj eno osebo, ki uživa ob najinem plesu, sva na to zelo ponosna.
… na parketu v Blackpoolu …
Ni skrivnost, da ne upoštevata pravil mednarodne plesne zveze, katere članica je naša Plesna zveza, da niso zaželeni nastopi na treh angleških tekmah. Vidva temu kljubujeta in se veselita še posebej Blackpoola. Kaj za vaju pomenita ta "vojna" in nastop na blackpulski tekmi?
Anja & Matej: Meniva, da je ta vojna brez veze. Tukaj gre za prevlado enega sistema nad drugim. Na hitro povedano, najino mnenje je, da so top pari iz wdc v vseh pogledih plesa boljši – tako v športnem kot v umetniškem. V bistvu se ne obremenjujeva več, ampak samo pleševa, ker je to nekaj, v čemer uživava, in je nekaj, kar delava zase. Nastop na Blacpoolu nama je v največje veselje, ki ga premoreva. Takšnih občutkov, čustev, adrenalina in plesa, ki jih tam vidiš oz. doživiš, ni nikjer. To je čisto drug svet in drugačna tekma. O tem bi lahko govorila ves čas.
Kako načrtujeta vajine tekme, nastope, kako sestoji vajino leto? Kako naredita načrt, kaj vse bosta počela v tekočem letu oz. v sezoni? Načrtujeta sama ali s trenerji?
Anja & Matej: Na začetku leta okvirno naredimo plan tekem, treningov in priprav. Potem pa dodajava tekme, če čutiva, da bi bila lahko uspešna, če si zares želiva oz. če sva res dobro pripravljena. Vse je seveda odvisno od financ in od dela, ki ga imamo v klubu čez leto. Aktualen je tudi stavek: gremo s tokom …
… s trenerjem Matejem Krajcerjem v Blackpoolu …
Kdo je vajin trenerski "team" in zakaj sta izbrala prav tega?
Anja & Matej: Pleševa za plesni klub Mirandance, kjer sva zrasla in še rasteva pod budnim očesom najinega očeta.Trenirava v Frediju, seveda pod njegovo taktirko. Fredi Novak je najin glavni trener za standard. Nudi nama psihično podporo in daje številne nasvete, ki ostanejo za vedno. Občasno pa delava tudi z Domnom Krapežem (ko pride v Slovenijo, saj je večinoma v tujini), ki je preprosto odličen. Za latin pa je najin glavni trener Matej Krajcer, s katerim zdaj delamo že okoli pet let. Zakaj sva ga izbrala? Preprosto, ker je najboljši. Kvaliteta, predanost in resnično znanje. Po njem se zgledujeva. Zelo lepo smo se ujeli in on nama da to, kar iščeva. To, da sva začela delati z njim, je bila za naju najboljša stvar, ki sva jo naredila. Ne glede na vse. Sodelujeva pa seveda tudi z Danielo Škofic Novak, ki pa vodi fenomenalne treninge. Tudi ona se še vedno plesno razvija (to nama je zelo všeč, ker nekateri trenerji pač ostanejo na mestu) in nama posreduje ogromno informacij, spet pravih. Seveda za nama stoji družina, čeprav poskušava čim več storiti sama, ker je ples najina stvar. Zakaj sva izbrala ta "team"? Ker je najboljši. Uživava v njihovi družbi in sva vesela, da imava možnost, da se lahko učiva od njih. Iz naju izvlečejo najboljše.
… s trenerjem Fredijem Novakom …
Kaj vse poleg treniranja korakov in koreografije še počneta za fizično ter psihično pripravo?
Anja & Matej: Delava seveda stabilizacijske vaje za moč (za cel trup) sama v dvorani in fitnesu (če finance omogočijo). Delala sva tudi gyrotonic s Tino Šifrar in poskušala čim več odnesti. Ta vadba je odlična, zato jo priporočava vsakomur. Nama trenutno finance tega ne dopuščajo. Drugače pa je za ples pomembna plesna kondicija, zato pleševa in pleševa. Imava tudi tehnične vaje, s katerimi se ogrejeva in s katerimi tudi nabirava kondicijo. Paziva tudi na prehrano.
Na zadnjem državnem prvenstvu v latinu smo videli kar nekaj objokanih in razočaranih parov ter tudi staršev. Kako gledata na ta jok in stok? Najbrž sta se tudi vidva velikokrat znašla v takšnem stanju. Kaj narediti, kako reagirati?
Anja & Matej: Seveda sva se velikokrat znašla v takšnem položaju, vsak se. Najhuje je, če počneš nekaj, kar obožuješ, pa si potem vedno znova razočaran. Pride pa dan, ko ugotoviš, da je potrpežljivost najpomembnejša. Seveda zelo pomaga, da se pogovarjamo s svojimi trenerji, ampak o pozitivnih stvareh. Treba je iti po korakih in počasi. Seveda boli, ampak kar te ne ubije, te naredi močnejšega. To žalost, jezo, nezadovoljstvo pretvorite in usmerite v ples. Glava gor in gremo naprej.
Poleg intenzivnega treniranja sta oba tudi zavzeta študenta oz. učenca. Kakšni so šolski oz. akademski načrti? Je študij nuja, če ali ko bosta obesila ples na obešalnik? Kaj vama pravzaprav pomeni študij?
Matej: Plesa ne bi želel obesiti na klin, ker mi je že do sedaj veliko pomenil, interes za ples pa je vedno večji. Eno leto sem študiral na fakulteti za šport, potem pa sem se prepisal v Kranj na fakulteto za organizacijske vede.
Anja: Moja želja je, da bi bila sprejeta na specialno pedagogiko na pedagoški fakulteti v Ljubljani. Seveda je vse odvisno od mature, saj uspeh v šoli imam. Seveda je ples moje življenje in želim, da za vedno ostane, ampak mislim, da rabim nekaj še za zraven kot "back-up" plan. Bomo videli, kako se bo vse odvijalo. Seveda me vleče tudi tujina, ampak gremo počasi.
Kje vidita svojo prihodnost? Bosta nadaljevala v plesnem klubu Mirandance ali kje drugje?
Anja & Matej: Seveda bova nadaljevala v očetovem klubu in trenirala oz. delala z istim "teamom" kot delava.
Se je športni ples spremenil od vajinih začetkov pa do danes? V čem?
Anja & Matej: Definitivno. Vse je bolj športno v smislu telovadbe in gimnastike in misliva, da nekateri pozabljajo na korenine in kaj ples v resnici je. Seveda je šport, ampak do neke meje.
Na katere svoje naslove sta najbolj ponosna?
Anja & Matej: Ponosna sva na vse naslove državnih prvakov, seveda ima kakšno pomembnejše mesto v najinem srcu, ampak ne bova delala razlik. Definitivno sva zelo vesela lanskega uspeha iz svetovnega prvenstva v 10 plesih wdc. Ničesar nisva pričakovala, mirna sva prišla, odplesala, uživala in zmagala. Je pa v najini karieri veliko vzponov in padcev.
Anja, vedno navdušiš z izbiro plesnih oblek. Kako načrtuješ oz. snuješ obleke za tekmovanja?
Anja: ponavadi gledam slike plesalk po internetu in potem kombiniram različne modele. Seveda se posvetujem z mami in trenerji ter kreatorjem oz. šiviljo. Letos pa sem za latinsko obleko navedla nekaj svojih želja oz. povedala, kaj mi je všeč, potem pa prepustila proste roke Matevžu Ogorelcu, ki se je odlično izkazal. Veliko mi pomeni tudi mnenje Irene Rugel Krajcer, ki mi bo skreirala tudi standard obleko za Blackpool. Delala sem z različnimi ustvarjalci od – Nataše Ambrož, Zdenke Arko, Matevža Ogorelca – in z vsemi sem bila ekstremno zadovoljna. Nosila sem tudi obleko od ustvarjalcev VESA.
Ne vem, če imata partnerja. Zato vaju bom kar vprašala, kako vajina partnerja gledata na vajino udejstvovanje na plesnem parketu?
Anja & Matej: Trenutno sva oba samska, saj je ples na prvem mestu in sva 100-odstotno fokusirana na to. Še posebej to sezono, ko imam jaz še maturo. Seveda pa nikoli ne izključujeva možnosti za ljubezen.
Se o plesu pogovarjata 24 ur na dan ali znata ločiti mejo med plesom in odnosom brat & sestra?
Anja & Matej: V bistvu se o plesu pogovarjava ves čas. Seveda so tudi druge teme, ki naju vedno znova pripeljejo do plesa.Tako da ne, nisva niti poskušala ločiti odnosa.
Kaj počneta, kadar ne plešeta? Čemu namenjata proste trenutke?
Anja: Teh trenutkov je zelo malo, zato jih vedno izkoristim za druženje s prijatelji, še posebej najboljšo prijateljico Tejo, ki me podpira že od samega začetka moje kariere. 2-3-krat na leto grem tudi ven "žurat". V prostem času pa tudi počivam in preživljam čas z družino. Med drugim tudi pojem, hodim na sprehode in pogledam kakšen film.
Matej: gledam filme, delam fitness in se seveda družim s prijatelji.
Naštejta tri stvari, ki so vedno z vama ali na treningu ali na tekmovanju. Brez česa ne gresta nikamor?
Anja:  Plesni čevlji, Matej in pozitivne misli
Matej: Hrana, dovolj majic ("zašvicam ful"), USB ali telefon z dobro glasbo.
Kateri je vajin življenjski moto?
Anja: "Do what you love no matter what and enjoy doing it …"
Matej: Življenje je komplicirano, ampak lepo!
Kako pa se vama zdi odgovarjati na novinarska vprašanja?.
Anja: Zabavno, ampak je potrebno biti pameten.
Matej: Zanimivo.
(Foto: osebni arhiv&Marko Mesec)

View Gallery 15 Photos