Bina Podjed. Ples me spravi v dobro voljo, če sem žalostna!

Bina Podjed

Spoznajte plesalko Bino Podjed iz Šenčurja, svetovno podprvakinjo med otroki!

Draga Bina, pozdrav in čestitke za naslov svetovne podprvakinje v šov plesu solo med otroki. Kaj pomeni zate ta rezultat, ki si ga osvojila na Poljskem?
Pozdravljena, Barbra, in hvala za čestitke. Rezultat mi pomeni priznanje za moje trdo delo, da sem na pravi poti, in vesela sem, da jim je bila moja točka všeč, predvsem ker je bilo na tekmi zelo veliko dobrih točk in odličnih plesalk. Na odru sem predvsem v finalu najbolj uživala in komaj sem čakala, da bom na vrsti.

Na svetovnem prvenstvu

Dobre uvrstitve pa dosegaš že kar nekaj časa. Na katere si do zdaj najbolj ponosna in seveda zakaj?
Težko bi izpostavila le eno uvrstitev. Že lansko leto je bilo zelo uspešno, letošnje pa mi je bilo znova zelo naklonjeno. Osvojila sem naziv svetovne podprvakinje v šov plesu solo deklice, evropske podprvakinje v šov plesu solo deklice, evropske podprvakinje modern solo deklice, in vsake dobre uvrstitve sem seveda zelo vesela. Za vsako je svoja zgodba, veliko priprav in truda. Največ mi pa pomeni, da na odru uživam in odplešem, kakor najbolje znam. Letos sem prvič plesala tudi v formaciji in zelo sem ponosna na uvrstitev mladinske šov ples formacije, saj smo postali državni, evropski in svetovni prvaki.

Še zelo mlada Bina

Začeli sva zdaj, pa povejva našim bralcem, zakaj si sploh začela plesati, kaj je bil vzgib za to udejstvovanje?
Že pri treh letih sem v vrtcu začela obiskovati plesne urice in takrat sem se zaljubila v ples, gibanje in izražanje s telesom. Od takrat ta ljubezen le še raste.

Na baletni šoli Stevens

Prihajaš iz Naklega in ko sva imeli intervju za oddajo, si bila še varovanka Ane Kurent. Marsikaj se je v tem enem letu spremenilo, kajne? Opiši nam svojo plesno pot, prosim.
Prihajam iz okolice Šenčurja. Kot sem že omenila, sem začela pri treh letih plesati v vrtcu, pri šestih letih sem se pa vpisala v plesni klub Impulz Kranj ter na balet v Baletno šolo Stevens, kjer plešem kot varovanka Nene Vrhovec še danes. Vse do začetka letošnjega leta sem v plesnem klubu Impulz delala z Ano Kurent, ona me je naučila res veliko, me spoznala z različnimi zvrstmi plesa, me spodbujala, da sem redno obiskovala različne delavnice drugih koreografov tako v Sloveniji kot v tujini, sestavila mi je prve plesne točke, s katerimi sem najprej začela tekmovati na različnih festivalih (Dancefest Novi Sad, Dancestar, DanceOff …) in kmalu tudi na tekmah v organizaciji PZS. Z Ano imam res posebno vez, ki še vedno traja, in je ena od mojih največjih podpornic in vedno ji bom hvaležna za vse, kar me je naučila. V začetku tega leta pa sem se odločila, da grem naprej, se prijavila na avdicijo v Boleru in bila sprejeta v mladinsko skupino. Na začetku je bilo kar težko, saj je drugačen način dela, kot sem ga poznala prej. Me je pa skupina res lepo sprejela, čeprav sem najmlajša in sem še edina pionirka. Smo odlična ekipa, zelo dobro se razumemo in se podpiramo in res je dobra energija.

Obvladaš modern in šov ter še kaj zraven. Kaj ti vsa ta mešanica omogoča v smislu plesnega izražanja?
Šov ples tekmujem že od začetka, zadnji dve leti pa tudi modern. Že od šestega leta plešem tudi balet. Rada imam vse zvrsti plesa in najbolj so mi ravno všeč točke, ki združujejo različne stile.


Kaj pa je na vrhu priljubljenosti, kaj najraje plešeš?
Zelo rada plešem tako šov ples kot modern in balet. Težko bi se odločila le za eno zvrst, pomembneje mi je, da točko začutim, kot pa to, katera zvrst je.

Z Matevžem Česnom


Zdaj si varovanka Matevža Česna. Je on mogoče tudi tvoj vzornik oziroma kdo so tisti, ki jih izjemno ceniš?
Ja, zelo sem ponosna, da sem letos v mladinski skupini Matevža Česna, ki je koreograf in trener naše mladinske šov formacije ter tudi moje šov solo točke. Koreografa in trenerja moje modern točke pa sta Tian Ćehić in Lana Smolnikar. Zelo cenim in spremljam veliko plesalcev tako v Sloveniji kot v tujini, vendar posebej vzornika nimam.


Misliš, da je pomembno za vas plesalce, da imate vzornike ali pač ne, saj želite razviti svoj plesni stil?
Rada bi razvila svoj stil, v katerem se najbolje počutim, saj se vsak plesalec izraža in čuti na svoj način. Ne želim le posnemati drugih plesalcev, ampak želim plesati tako, kot sama čutim in doživljam glasbo.

Kaj ti pomeni plesati, kaj doživljaš, ko si na treningih, ko si na odru, ko si na tekmi?
Ples mi pomeni svobodo. Na treningih je sicer velikokrat zelo naporno, še posebej pred velikimi tekmovanji, vendar si želim točko čimbolj natrenirati in jo poskusiti odplesati čimbolj doživeto in tehnično čimbolj pravilno. Ko grem na oder, je sicer vedno prisotne nekaj treme, a ko se začne glasba, pa samo uživam in se prepustim. Včasih komaj čakam, da imam kakšen prost dan, vendar potem vedno ugotovim, da mi je brez plesa in treningov pravzaprav dolgčas.


Bo ples tudi tvoja profesionalna okupacija? Se vidiš kot plesna ustvarjalka v plesnem svetu?
Ne vem, še ne razmišljam o tem, za zdaj si ne znam predstavljati življenja brez plesa.
Mogoče razmišljaš tudi o študiju plesa?
Tudi to razmišljam, ampak še nisem odločena in imam tudi še nekaj časa.
Kako pa tvoje plesno udejstvovanje spremljajo sošolci in učitelji? Kam hodiš, v kateri razred in katero osnovno šolo? Razkrij nam svoje običajno šolanje, kako doživljajo tvoje uspehe učitelji, sošolci?
Hodim v 7. razred v Osnovno šolo Šenčur. Sošolci in sošolke me spremljajo, bolj me sicer podpirajo sošolke, sošolci menijo, da sta le nogomet in košarka športa ter da če si drugi, ni dobra uvrstitev. Večina učiteljev je zelo razumevajočih, me zelo podpirajo in spremljajo, predvsem ker sem veliko odsotna zaradi treningov in tekem. Me pa zelo podpira tudi Občina Šenčur, saj sem letos prejela Jurijevo priznanje za izjemne športne dosežke. Moj običajen dan je, da grem zjutraj v šolo, večkrat na teden manjkam zadnje ure, ker imam v Ljubljani individualne treninge in se vračam domov pozno zvečer. Vsak dan imam ponavadi dva treninga, saj imam poleg rednih treningov, ki so trikrat tedensko, še večkrat tedensko individualne ure za solo točki in poleg tega še balet in gimnastiko. Velikokrat ostanem med treningi kar v plesni šoli in tam potem naredim domačo nalogo ter se učim.

Kdaj je Bina Podjed najbolj srečna in zadovoljna?
Najbolj sem srečna seveda, ko plešem. Vedno sem bila bolj nemiren otrok in sem se morala ves čas gibati ter ples je bil vedno moj način izražanja in gibanja.
Kaj pa počneš, kadar ne plešeš, čemu je namenjen prosti čas?
V prostem času, ki ga je zelo malo, se družim s prijateljicami, s svojima dvema kužkoma Bluejem in Sky, rada berem, kaj spečem in zelo rada potujem, za kar je trenutno še posebej zelo malo časa.

Kaj imaš vedno s sabo, ko kam greš? Naštej tri stvari, ki so vedno s tabo v torbi.
V torbi se vedno najdejo voda, telefon in elastike za lase.
Kaj je zate ples in zakaj sploh plesati?
Zame ples pomeni veselje, srečo, svobodo in zadovoljstvo, ko se naučim kaj novega. S plesom se že od malega lahko najbolje izražam, ples me spravi v dobro voljo, če sem žalostna.
Hvala za tvoje misli, zapisane za moj portal, in želim vse dobro.