Ana Lina Telič. Ples je moja mala šola za življenje!

Ana Lina Telič na kvalifikacijskem tekmovanju za festival DanceStar v Celju (foto: DanceStar)

Spoznajte plesni talent devetošolke Ane Line Telič, ki pleše v Plesnem klubu Kazina!

Lep pozdrav na našem portalu. Se spomniš, kdo je tebi in predvsem kdaj zaželel plesno dobrodošlico? In zakaj si začela plesati, kaj je bil vzrok?
Lep pozdrav in hvala za povabilo. V bistvu sem z glasbo, ki se je skoraj vsakodnevno vrtela pri nas doma, pravzaprav odraščala, in odkar se spomnim, sem plesala v oblekicah, prestavljala nogice in pela. Kot majhna sem najprej sicer nekaj let trenirala športno gimnastiko, ker pa sem potem doma še vedno vse dneve plesala, nastopala in se ‘afnala’, so me starši enkrat sredi 1. razreda peljali pogledat v Kazino. Plesno dobrodošlico mi je zaželela Mirjam Podobnik, za kar ji bom večno hvaležna.

Prav je, da poveva bralcem, s kakšnimi plesnimi zvrstmi se ukvarjaš in zakaj si se odločila ravno za te zvrsti, kaj te navdušuje pri njih? Kakšno je sodelovanje na relaciji pedagog–plesalec, kako ga dojemaš?
Treniram modern, jazz in balet. Pri Mirjam Podobnik sem pravzaprav plesala vse od šestega leta do predlani, ko sem prišla k mladincem. Zdaj je moj glavni trener v Kazini Mitja Popovski. Lansko šolsko leto pa sem bila sprejeta tudi na balet na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana. Zdi se mi, da so si te zvrsti sicer med sabo zelo različne, se pa vrhunsko dopolnjujejo. Jazz in modern sta mi tako všeč, ker sta bolj prosta, balet pa ima svoje ‘zakonitosti’. Pri sodelovanju s trenerjem mi je predvsem pomembno, da se sprostim in zaupam, všeč mi je, če lahko tudi sami pokažemo kaj kreativnosti in smo slišani, če je zamisel seveda dobra in pade v kontekst. Sicer pa rada sodelujem z vsemi trenerji, ker verjamem, da ima vsak tisto nekaj posebnega, česar se lahko naučim.

Si tudi redna udeleženka plesnih tekmovanj in festivalov, od koder odnašaš naslove najboljših plesalk. Na katere naslove si najbolj ponosna in zakaj?
Definitivno sem zelo ponosna na naslov svetovne in evropske prvakinje v modern solu v koreografiji Petre Gabor. Prav tako sem zelo ponosna na zmago na mali gali Libero dance festa in naslov best female talent na festivalu DanceStar. Seveda pa mi veliko pomeni tudi mnenje trenerja in ostalih po odplesani točki.

S trenerko Petro Gabor

Pravzaprav so zate rezervirana skoraj vedno prva mesta. Kako pa se odpraviš na tekmo, s kakšno zamislijo, je misel na uvrstitev vedno v ospredju?
V bistvu mi je najpomembneje to, kako bom odplesala in kako sem bila s svojim nastopom zadovoljna. Ples je namreč v prvi vrsti umetnost, zato se težko meri.

Na nedavnem kvalifikacijskem tekmovanju DanceStar je zasedla prvo mesto in prejela bon v vrednosti 400 evrov.

Kako opraviš s tremo, če jo seveda imaš?
Ja, seveda jo imam pred vsakim nastopom, ker nikoli ne vem, kako mi bo šlo, ampak ko začnem plesati, se sprostim. Zdi se mi, da je imeti malo treme dobro.

Na predtekmovanju DanceStar v Celju (foto: DanceStar)

V katerih koreografijah najbolj uživaš?
V vsako točko, s katero sem nastopala, sem se poskušala vživeti, mi je dala tisto nekaj in rasla z mano. Na začetku sem imela zelo rada jazz, zadnji dve leti mi je pa k srcu poleg baleta prirasel modern. Rekla bi, da najbolj uživam v koreografijah, kjer je gib speljan iz mene, ker potem točko bolj čutim.

Seveda je logično vprašanje – kako nadaljevati s plesom. Ali že razmišljaš o nadaljevanju plesnega šolanja?
Vem, da si želim v življenju plesati in nadaljevati s šolanjem, kje in kako, pa si puščam še odprto. Želim si nekako nadaljevati v baletu in modernu skupa,j ampak še ne vem, kako.

Napiši, katero šolo in razred obiskuješ ter kaj pravijo sošolci in profesorji na tvoje uspehe?
Hodim na Osnovno šolo n. h. Maksa Pečarja, kjer obiskujem 9. c razred. Razredničarko bolj obveščamo o izostankih pri pouku, je zelo zelo prijazna in razumevajoča. Mislim, da v večini v šoli vedo za rezultate, mi čestitajo in me podpirajo.

Kaj pa počneš, kadar ne plešeš? Čemu namenjaš proste trenutke?
(Smeh). Ples in glasba sta moj svet. Rada tudi pogledam kako dobro predstavo, se družim s prijateljicami, sprehajam kužka, ustvarjam, zelo rada pa sem tudi sama.

Naštej tri ali (če jih imaš) pet stvari, ki so vedno s tabo na treningu, nastopu ali pa tudi kar tako? Brez česa ne greš nikamor?
Lasnice, vodo, špice. Iskreno, nimam nobene stvari, ki jo imam vedno s sabo. S sabo imam zgolj to, kar potrebujem.
Imaš tudi zelo zanimivo ime oz. kar dve imeni. Kdo ti ju je izbral in zakaj ter kako te kličejo prijatelji, Mirjam, Mitja, Petra …? Si Ana ali Lina ali kar oboje?
Ime sta mi izbrala starša. Kličejo me vsi kar Ana Lina, sicer jih tudi popravim, nekateri pa me kličejo kar po priimku, Telič.

(foto: osebni arhiv)

Kaj prinaša ples v tvoje življenje?
Ples in glasba sta preprosto del mene od vedno, in prostor, kjer se lahko izrazim in sem lahko samo preprosto jaz. Ples je moja mala šola za življenje, kjer se učim tudi postavljati cilje, sprejemati odločitve in tudi posledice, se izražam, igram, ustvarjam, družim, postavljam meje, opazujem in se predvsem sprejemam takšno, kot sem.
In zakaj plesati?
Ples je način izražanja in pripovedovanja čustev. Ko plešem, se odmaknem od realnosti v svoj svet.
Hvala in uspešno želim!