Zvezde plešejo. Brez lažne skromnosti se zavedam, da nisem plesni začetnik!

Tomaž v plesni akciji na spoznavnem večeru vseh sodelujočih v šovu Zvezde plešejo, ki prihaja marca na POP TV. (Foto: Miro Majcen)

Pogovor s Tomažem Miheličem Marlenno o sodelovanju in ambicijah v šovu Zvezde plešejo

Pozdravljen, Tomaž, in naj se ples že začne. Zdi se, da si eden najbolj veselih vipovcev, ki je priplesal v četrto sezono Zvezde plešejo. Imam prav, kakšna ekipa ste?
Moram priznati, da mi tudi novi plesni prijatelji pogosto omenijo, kako uživajo v mojih reakcijah, mojem entuziazmu in ljubezni do plesa. Dejansko smo se že v prvi minuti povezali in delujemo zelo uigrano. Drug drugega spodbujamo, si privoščimo le najboljše in neprestano stresamo šale. Poimenovali smo se ’razred 2020’, in naš prvi izlet na Obalo, kjer smo snemali oglasne spote za četrto sezono, je bil podoben čisto pravi šolski ekskurziji.

Plesni koraki z Alyo (foto: Miro Majcen)


Jasno je, da imaš tudi nekaj izkušenj, in ne smemo pozabiti dejstva, da si leta 2010 zmagal v različici šova Zvezde plešejo na nacionalni televiziji. Tako da sem prepričana, da so ambicije osvojiti plesni globus tudi zdaj?
Brez lažne skromnosti se zavedam, da nisem plesni začetnik. Ampak ples je z mano in v meni že od malih nog, ko sem si neznansko želel trenirati, pa za to ni bilo finančnih možnosti. Pri Mariu in njegovi različici turnirja Zvezde plešejo je šlo za precej drugačen format, kjer smo imeli več tednov časa, da se pripravimo. Sami smo lahko izbrali ples, zgodbo, glasbo, ocenjevali pa so nas le gledalci s telefonskimi glasovi. Poleg mene bo letos še Alya tista, ki ima enake izkušnje z omenjeno oddajo, tudi lanska zmagovalka Tanja Žagar je slavila pri Galuniču, celo Špela Grošelj, Rebeka Dremelj in drugi so brusili pete na istem parketu. Tokrat so stvari bistveno zahtevnejše, na višji ravni in rad bi se preizkusil, kako se učim in plešem pod časovnim pritiskom. Čeprav vem, da bom skozi celotni proces treniranja in nastopanja noro užival, je najpomembneje to, da si ne bom ničesar očital, tudi če prvi izpadem, ker bom dal svoj maksimum. Zmaga in globus mi nista motivacija, v prvi vrsti se želim od profesionalcev naučiti čim več plesnih korakov. Najraje bi nastopal vsako nedeljo izven tekmovalne konkurence, samo da lahko plešem, plešem, plešem, kajti ples je moj način življenja in ne mine dan, da se ne bi vsaj malo zavrtel. Nekateri pod tušem pojejo, jaz pa plešem.

Zmagovalni ples na TV SLO s Špelo Kralj (foto: Žiga Culiberg)


Takrat je bila tvoja soplesalka Špela Kralj, ki je ne bomo pozabili tudi zaradi frizure v finalni oddaji. Super sta se ujela, kajne?
Res je, Špela Kralj je blestela v različnih preobrazbah, za katere je bil zadolžen maskerski mojster Empera. Spominjam se, kako so ostale plesalke vsako nedeljo kukale v najino garderobo, da bi se prepričale, kakšna bo Špela tokrat. Neznansko sva se ujela, združila v en iskren, strasten par, postala sva prijatelja. Njeni kolegi in trenerji so mi dali največji kompliment, ko so povedali, da sem iz nje naredil neprepoznavno fatalko in da je z mano plesala, kot še nikoli poprej. Torej tudi amaterji, plesni zanesenjaki imamo marsikaj, kar lahko damo našim profesionalcem, zato srčno upam, da se bom tudi z novo plesalko tako dobro ujel.

Z Nino Gerič (foto: Miro Majcen)


Jaz sem ti zdaj namenila Nino Gerič. Kaj meniš, koga ti bodo dodelili producenti?
Z vsako od petih vrhunskih profesionalk sem se na svoj način povezal. Karakterno in po načinu učenja so si zelo različne, zato si ne upam reči na glas, katera bi bila najbolj idealna zame, da ne bi koga užalil. Z Nino Gerič sva hitro našla skupni jezik, ogromno se smejiva. Nora energija je med mano in Martino Plohl, pa tudi z Niko Bagon so se že na spoznavnem dnevu kresale iskre. Tadejo Pavlič poznam že od prej in mi je čudovita, celo Valerija Musina me je pritegnila, čeprav je bila sprva malce zadržana. Vsekakor mora biti moja soplesalka ognjevita, samozavestna in precej dominantna, da lahko kroti mojo razposajenost in neizmerno željo po čim bolj dodelanih, pa tudi zahtevnih koreografijah. Produkcijska ekipa je izjemna, zato se ne bojim, da ne bi naredili najboljših možnih parov.

Z Niko Bagon (foto: Miro Majcen)


Kateri ples si želiš, da bi bil prvi latinski in kateri prvi standardni?
Dobro je začeti z nečim udarnim, energičnim, ne preveč težkim, saj je skozi oddaje treba stopnjevati zahtevnost. Nič ne bi imel proti, če bi nam vsem dali iste plese, kajti le tako se bo videla dejanska primerjava, zato bi bil ča-ča-ča odlično odprtje četrte sezone. Pri standardu pa je tukaj večni dunajski valček, kot nepogrešljiva klasika, ki bi jo moral znati vsak moški, saj se tukaj res naučiš voditi plesalko.

S Tadejo Pavlič (foto: Miro Majcen)


Na splošno so ti latin plesi bolj dopadljivi kot standardni ali obratno?
Glede na to, da imam sršene v hlačah, je miganje z boki nekaj, kar sovpada z mojim temperamentom. Raje imam te vroče ritme, čeprav se tudi standardnih ne bojim. Razlika je predvsem v drži, ker je pri slednjih plesih vse veliko bolj nenaravno, v krču, naporno za telo in je večja nevarnost, da te ’štihne’ v križu, med lopaticama. Sam imam nemalo težav s hrbtenico, zato je moj fizioterapevt Marko Macuh že v nizkem startu.

Razred 2020 (foto: Ana Gregorič)

Znan si po svoji zgovornosti. Boš pokomentiral tudi žirante, če ti ne bodo všeč njihovi komentarji?
Čeprav je tekmovanje, gre v prvi vrsti za zabavni šov, in greh bi bil, če se ne bi znali nasmejati na svoj račun. Pričakujem, da mi jih bosta pošteno napela tako Nika (Ambrožič Urbas, op. u.) kot Lado (Bizovičar, op. u.), in če bomo imeli kak hudomušen dialog, bo to kvečjemu izzvalo smeh pri gledalcih. Kar pa zadeva Katarino (Venturini, op. u.) in Andreja (Škufco, op. u.), se njunih strokovnih komentarjev veselim kot otrok sladoleda, saj mi bosta povedala, kaj moram še izboljšati, in vem, da med nami ne bosta delala razlik.

(foto: Ana Gregorič)


Izjemno ti paše tale roža iz Pentlje. Bo to tvoj prepoznavni znak tudi v prihodnje?
Kot Marlenna v skupini Sestre delim ljubezen in k temu spadajo tudi rože. Goga Štiftar iz Pentlje me je razveselila, ko jih je vključila v svojo kolekcijo, in od takrat je postala moja omara pravi cvetlični vrt. Za moške ni ravno veliko modnih dodatkov, poleg ure in nakita, ki ga ne nosim, se mi zdijo prav te pisane rože nekakšna pika na i moji barviti osebnosti.

Gašper Rifelj in Maja Geršak sta se zaljubila v drugi sezoni šova Zvezde plešejo; Maja je zapustila petnajst let trajajočo zvezo s plesalcem Petrom Majzljem in z Gašperjem pričakujeta prvega otroka. (Foto: Miro Majcen)


In ne moreva mimo dejstva, da so Zvezde krive, da med oddajo in pripravami letijo ljubezenske iskre. Minule oddaje so nam je prinesle kar nekaj parov.In kaj meniš, se lahko ‘zaparčka’ tudi v letošnji sezoni?
Le kako se ne bi zaljubljali, ko pa je ples najbolj intimna disciplina, kjer moraš biti nenehno čustveno odprt in iskren do sebe ter do soplesalke oziroma soplesalca. Sam nimam težav s tem, zato bom zlahka pustil profesionalko v svoj intimni prostor. Poleg ljubezni bomo kmalu dobili tudi prvega otroka, ki se je spočel po drugi sezoni Zvezd, in morda se bo kaj podobnega zgodilo še letos. Ples ima res čudežno moč, da iz najbolj predvidljivega naredi nepredvidljivo.

(foto: Ana Gregorič)


Zelo si aktiven tudi na družbenih omrežjih in ravno v tem času si lansiral storije z ‘lepofafno’. Z njo želiš ‘odfejkati’ vse ‘fejke’, ki se pojavljajo še posebej na Instagramu ali kakšen je namen lepefafne?
Težko bi rekel, da sem aktiven uporabnik družbenih omrežij, saj sem se šele pred dobrima dvema mesecema priključil Instagramu. Imam nekakšen odpor do tega navidezno popolnega sveta, ki se ga skuša prikazovati s tisočerimi filtri in zlaganimi življenji. Mladi se izgubljajo v poplavi ugajanja in so za všečke ter sledilce pripravljeni narediti marsikaj. Svojega zasebnega življenja ne razkazujem, ker sem v medijskem poslu že dobrih 20 let in poznam vse pasti. Zato sem se domislil nekakšnega lika, s katerim bi lahko nagovoril svoje sledilce in druge. Naletel sem na nek filter pretirano plastične ženske, ki je približek trendu, po katerem se žal zgledujejo mladi. Ker je imela napihnjena usta, nekakšen ’fafne’, kot jim v žargonu rečemo, se mi je spontano utrnila ideja o ’lepifafni’. Ta seveda nima ničesar skupnega z Lepo Afno, čeprav mi želijo nekateri očitati prav to, ampak je zgolj zabavna replika na ves ta balast, ko se desetletnim punčkam vsiljuje mnenje, se jih na precej hinavski način vabi na stran pota in marsikateri starš to slepo tolerira. Samooklicane vplivnice oziroma ’influenserke’ v afektirani maniri solijo pamet tem najstnicam, kako naj se ličijo, obnašajo, kaj naj kupijo, da bodo oboževane. In ko gledaš ta naivna dekleta, kako si želijo biti podobna tem blogerkam, kako se pačijo pred kamerami, snemajo svoje rituale šminkanja, je #lepafafna najbolj realni odgovor na vso to bedo. Ampak pazi ti to, paradoks se zgodi, ko nenadoma ostaneš brez filtra, kajti Instagram briše filtre s plastičnimi operacijami, kar je največji absurd. Na eni strani nas bombardirajo z oglasi aplikacij, s katerimi si lahko modificiraš obraz, in nenehno spodbujajo, da so ljudje podobni drugim, da živijo v namišljenem svetu, nato pa hinavsko brišejo omenjene filtre in želijo pokazati, kako skrbni so. Toda #lepafafna se ne bo pustila izsiljevati in izbrisati, še naprej bo na ciničen, šaljiv način osveščala, da so napihnjena usta, lička in zategnjene oči edina možnost za svetovni uspeh. Kdo ve, morda bo kmalu posnela še kak film za odrasle.

(foto: Miro Majcen)


V plesu pač ne bo in nikoli ni ‘fejka’, kajne?
Ne! Tam se vidi še najmanjši ‘blef’. Ni kalkulacije, preračunljivosti, razen pri glasovih gledalcev se lahko zgodi kakšna manipulacija, ampak se nikakor ne more poseči po zvezdah. Ples je univerzalna govorica, ki jo razume ves svet, in s plesom je moč premikati meje, podirati predsodke in združevati različno misleče. Nekateri pravijo, kdor poje, zlo ne misli. Sam poznam veliko surovih, zlobnih ljudi, ki pojejo, ampak redki znajo plesati. Ples je svoboda duha in telesa, zato se mi je v srce zasidrala tvoja misel, da je dan brez plesa izgubljen dan!
Naša recenzentka Daniela Škofic Novak bo poskrbela za kritiško oceno tudi tvojih nastopov in zato ti Parada plesa želi, da ostaneš na parketu čim dlje. Ole!
Naaajlepša hvala. Če bodo ljudje glasovali zame, se morda uresniči, da pridem čim dlje. Se pa že zelo veselim objektivnih zapisov mojstrice Daniele Škofic Novak, ki jo zelo cenim in sem prebral vsako njeno kritiko. Zato naj se pleše, naj se ljubezen izkleše.