Za spremembo si privoščite filmski večer s plesnimi filmi

Matjaž Mrak je izbral filme za plesni filmski večer. (Foto: Sunčan Stone)

V soboto, če seveda ne boste v Cankarjevem domu na predstavi Peer Gynt ali pa kje drugje, si lahko ob 20.00 v Slovenski kinoteki v Ljubljani ogledate pet slovenskih plesnih filmov pod skupnim naslovom Visoko poetske iluzije, v katere se kamera z lahkoto zaljubi. Izbor filmov je naredil Matjaž Mrak, snemalec, režiser, montažer, scenarist. Ni natančno jasno, koliko je tovrstnih filmov na slovenskem plesnem video polju sploh zabeleženih, saj tovrstna oblika podajanja plesnega izročila ni več tako popularna, kot je bil tisti ‘bum’ v devetdesetih letih prejšnjega stoletja.

Trenutek vročice je nastal leta 2013 v režiji Svetlane Dramlič ter v koreografiji in plesni izvedbi Michala Rynia in Nastje Bremec Rynia.

Če je nekoč veljalo, da se plesnega filma lotevajo le tisti, ki imajo za to finance, ker sta bili snemalna in montažna oprema zelo dragi, pa danes temu ni več tako. Skoraj vsak ustvarjalec ima doma neko verzijo domače kamere, vsak računalnik pa program montaže in prijatelja, ki obvlada vse tehnikalije. A videti je, da manjkajo ideje in predvsem čas ter želja za nastanek plesnega videa oziroma filma. Kljub temu je pet plesnih filmov, ki so nastali med letoma 2013 in 2018, pred vami. Iz Plesnega Teatra Ljubljana, ki je v sodelovanju s Kinoteko večer tudi pripravil, sporočajo: "Matjaž Mrak je naredil izbor filmov, ki so nastali v zadnjih letih na našem teritoriju.

V izboru je pet filmov, in sicer: Vašhava (Iztok Kovač/Sašo Podgoršek), Sotto (Ina Ferlan), Ko sem pogledala navzdol (Branko Potočan), Trenutek vročice (Svetlana Dramlić) in Circulat (Matjaž Mrak). Po projekciji sledi pogovor z avtorji. Posebnost filmov, ki odslikavajo polje giba in sodobnega plesa, sta svojevrstna liričnost in atmosferičnost, ki deluje kot poetizirana iluzija na meji med kolektivnim zgodovinskim spominom in lastno telesno izkušnjo plesalcev/gibalcev."

Circulat je koreografirala Urša Rupnik. (Foto: Sunčan Stone)

O plesnem filmu Circulat smo na našem portalu že pisali, in sicer januarja 2017. Članek si lahko preberete tukaj https://www.paradaplesa.si/?Id=na_spici&View=novica&novicaID=4571#.XD7QAVxKg2w

Vabljeni v svet plesnih gibljivih slik.