Z bučnimi udarci do miru. To je Hit plesalca Mateja Kejžarja

Po večletnem delu s svetovno priznano skupino Rosas se z novo solo predstavo Hit koreograf in plesalec Matej Kejžar vrača nazaj k telesu, k osvoboditvi konotacij in vztrajnosti v izčrpanosti. Skupaj z bobnarjem Marjanom Stanićem se v tem 70-minutnem šusu z udarci približata mirovanju. Odlična predstava dveh izkušenih umetnikov bo premierno uprizorjena danes, 10. septembra, ob 21. uri Plesnem Teatru Ljubljana, ponovitev bo v sredo, 11. septembra, ob isti uri.

Matej Kejžar je diplomiral na SNDO, Amsterdam v 1998 in končal X-Group, podiplomski študij programa P.A.R.T.S. v Bruslju. Od takrat deluje na podorčju uprizoritvenih umetnosti kot plesalec, koreograf in učitelj. Ustvaril je številne koreografije z različnimi produkcijskimi hišami npr.: Plesni Teater Ljubljana, SEAD, Cankarjev Dom, Exodos, Maska itd. Koreografije Senser, duet Občutno občasno in solo za dva Brulesque so uprizorjene po številnih mednarodnih festivalih.
V zadnijh letih koreografira predstave s študenti zadnjih letnikov SEAD v Salzburgu in SNDO v Amsterdamu. Kejžar redno poučuje sodobno tehniko, improvizacijo in kompozicijo po številnih šolah in univerzah kot npr.: P.A.R.T.S., SEAD, SNDO. Kot mentor sodeluje z mednarodnimi produkcijskimi hišami kot so Ultima Vez, Rosas in En Knap. Njegova dela so bila predstavljena po celem svetu, med drugim v Avstriji, Rusiji, Italiji, Indiji, Tajvanu, Španiji, Kitajski, Bolgariji, Srbiji, Hrvaški, Grčiji, Turčiji, Nizozemski, Poljski itd. Kot plesalec je v zadnjem času deloval v skupini Anne Teresa de Keersmaeker, Belgija v produkcijah The Song (2011) in Cesena (2009), ki sta bili skupno do zdaj uprizorjene več kot 137 krat po celem svetu. V letu 2009 ustanovi mednarodni projekt Pajek, ki združuje izbrane umetnike iz Slovenije, Francije, Belgije, Nemčije, Hrvaške in Grčije na mednarodnih potujočih festivalih po vsej evropi.