Vrtoglav, dih jemajoč spektakel, ki ga ne smete zamuditi

Konec decembra, ob prelomu v novo leto, bo v Cankarjevem domu gostoval vrtoglavi spektakel La Verita švicarske umetniške skupine Compagnia Finzi Pasca. Od sobote, 27. decembra, do četrtka, 2. januarja, bo v Gallusovi dvorani trinajst osupljivih umetnikov pred izvirnim gledališkim platnom Salvadorja Dalíja ((© Salvador Dalì, Fundaciòn Gala-Salvador Dalì) prikazalo umetniški projekt enkratne gledališke tehnike, z igro senc in svetlobe ter dih jemajočimi akrobacijami. Režiser Daniele Finzi Pasca je pri nas že navdušil s produkcijama Nomad in Megla/Nebbia (Cirque Éloize) ter se podpisal pod sklepno slovesnost olimpijskih iger 2006 v Torinu.

La Verità (Resnica) je umetniški projekt enkratne gledališke tehnike, ki temelji na nevidnih kretnjah, igri senc in izjemnih načinih osvetlitve. Trinajst osupljivih umetnikov raziskuje sanje in ideje nadnaravnega, njihove neverjetne, do potankosti izbrušene akrobatske like pa navdihuje nadrealistična poetika. Vrtoglavi spektakel poteka pred gledališkim zastorom velikosti 9 x 15 m, ki ga je Salvador Dalí naslikal za balet Tristanova norost (premiera decembra 1944 v Mednarodnem gledališču v New Yorku). Neprecenljivo umetnino, po desetletjih odkrito v skladišču rekvizitov newyorške Metropolitanske opere, je odkupila švicarska umetniška fundacija, in namesto da bi jo razstavili v muzeju, so jo za predstavo ponudili Compagnii Finzi Pasca.
Ko Dalíjeva slika prevzame vso odrsko prezenco, je mogoče čutiti, kako umetnikova ekscentričnost preplavi nastopajoče in se prek proscenija širi v avditorij, vse do zadnjih vrst. Prepletajoči se rdeči niti predstave sta dražba scenskega platna in ustvarjanje Resnice – s prepričljivo, dih jemajočo odrsko iluzijo.
"V noči s 17. na 18. januarja 1610 so v veliki dvorani pariškega Louvra priredili znamenito predstavo v čast Henrika IV., mogočni balet v počastitev zaključka razsipnih praznovanj ob poroki Césarja de Vendôma, ki so trajala šest mesecev. Danes, veliko pozneje, ljubezen še vedno upodabljamo z izmišljanjem odrskih mašinerij, presenečenj, vodnih iger, vozov in stolpov.  Da sem privolila v sprehod po gozdu, si mi dejal, da so mi veverice pustile bonbončke za tistim ovinkom, pod tistim drevesom na koncu poti. Še malo sva se sprehodila in tam, pod drevesom, sem našla bonbonček …  

La Verità (Resnica) je, da je vse tukaj iz kartona, kaktusove bodice ne bodejo, rdeča kri ima vonj po paradižnikovi mezgi. La Verità (Resnica) je, da v resnici ne trpimo. La Verità (Resnica) je, da vse to počnem samo zato, da bi bili nekega dne name ponosni … Kot v Parizu pred številnimi leti je nocoj v temi pred menoj morje oči, vendar veš, da iščem tvoje. Na premcu te ladje bomo videli navdušujoče stvari … Vem, kje sediš med občinstvom, vsak večer si te izmišljam, la Verità (Resnica) ima okus po tvojih bonbončkih,"
je odlomek iz fantastične predstave, ki je ne smete zamuditi.
… (Foto: Viviana Cangialosi)
View Gallery 6 Photos