Včerajšnji dnevi plešejo z menoj. Mladi plesni ustvarjalci zavzeli Španske borce

Minuli vikend se je v Centru kulture Španski borci na Zaloški 61 v Ljubljani odvilo 26. državno tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev Opus 1 – plesna miniatura 2018. V osmih kategorijah se je predstavilo 117 sodelujočih.

Namen prireditve Opus 1 je spodbujanje plesalk in plesalcev med 8. in 24. letom k samostojnemu ustvarjanju avtorskih solo plesov ali kompozicij za največ dva plesalca. Prireditev že vsa leta opozarja na mlade plesne talente, ki ustvarjajo izvirne koreografije in navdušujejo občinstvo z neposrednostjo in bogastvom svojih plesnih izpovedi. Mnogi nekdanji udeleženci Opusa se danes plesno izobražujejo v tujini ali pa so uveljavljeni profesionalni plesni ustvarjalci.
Vsakoletne predpisane teme naj bi mlade plesalce spodbudile h kritičnemu razmišljanju o posameznih vprašanjih ter jim predstavljale povod za spoznavanje, raziskovanje in ustvarjanje. Letošnja tema z naslovom Včerajšnji dnevi plešejo z menoj je plesalce spodbujala k razmisleku o kulturni dediščini. Unesco je leto 2018 razglasil za evropsko leto kulturne dediščine. Letošnja tema je zato spodbujala ustvarjalnost skozi kulturno dediščino, ki jo razumemo kot odsev in izraz vrednot, identitet, etnične pripadnosti, verskih in drugih prepričanj, znanj in tradicij.

Mladi plesalci so pokazali zvrhano mero ustvarjalnost in radovednosti, pa tudi drznosti in otroške igrivosti, kar vse daje slutiti, kakšno svobodo in veselje daje človeku ples. Ali kot je dejal letošnji Prešernov nagrajenec, baletnik Janez Mejač: "Kdor ne pleše, ne ve, kaj je življenje."

Plesalci so raziskovali sami ali v dvoje, v kategorija solo in duet, med stotnijo deklet se je na oder nesramežljivo in nadvse prepričljivo podalo tudi nekaj fantov. Da želja po plesnem ustvarjanju pri mladih ne usiha, kaže dejstvo, da se vsako leto na Opus 1 prijavi toliko plesalcev, da so morali uvesti predizborna tekmovanja.
Izbrani, ki so svoje plesne in kreativne veščine predstavili na zaključnem tekmovanju, so prejeli zlata, srebrna ali bronasta priznanja. Najboljši med njimi v višjih starostnih kategorijah, stari med 15 in 24 let, ki so prejemniki zlatih priznanj, bodo imeli spet priložnost zaplesati na odru SLG Celje, ki bo 31. marca gostilo 10. mednarodno tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev.
Žirijo so sestavljali po trije priznani strokovnjaki s področja plesne umetnosti.  Letos so mlajše kategorije ocenjevali Lilijana Ujčič, Katarina Barbara Kavčič, Urška Vohar, starejše pa Špela Medved, Ana Štefanec Knez in Tamás Tuza.
… (foto: Matija Lukič)
View Gallery 8 Photos