V Ljubljani se bo spet swingalo. Tokrat jubilejno!

Moe Sakan in Remy Kouakou Kouame. (Foto: Klemen Razinger)

Društvo za kulturo swinga SweetSwing letos že desetič organizira Ljubljana SweetSwing festival, in sicer je vse od začetka delovanja naprej ponosno, da skrbi za izredno kakovostno ponudbo jazz in swing glasbe v izvedbi domačih ter tujih glasbenih zasedb, za nepozabne plesne spektakle in mednarodna plesna tekmovanja.

Ekipa organizatorjev jubilejnega festivala.
Festival je izredno družabne in estetske narave, saj se večina udeležencev tudi stilsko prilagodi modi 20., 30. in 40. letom prejšnjega stoletja, hkrati pa se na plesnem podiju tesno prepletata glasbena in plesna umetnost. To je prava paša za oči, o čemer pričajo tudi kakovostni fotografski in video izdelki, ki nastajajo med samim festivalom in po katerih plesalci radi posegajo tudi po zaključku festivala. Ti izdelki v svet ne ponesejo le ljubezni do plesa in glasbe, ampak še slovensko kreativnost, ki poleg obujanja spominov služi tudi v promocijske namene Ljubljane in Slovenije. Udeleženci in nastopajoči letos prihajajo iz 25 držav sveta.
Med pedagogi bodo: Mia Golsmith in Peter Loggins …
Med 10. in 13. marcem 2016 se boste zavrteli v ritmih kar treh glasbenih zasedb, ki so v minulem desetletju s svojo prisotnostjo zaznamovale festival; to so Dixie Shock Band (SI), NP Big Bang (IT) ter Gentlemen & Gangsters (SE). Med vrste jazz velikanov pa so tokrat povabili tudi mlado in sveže nastalo slovensko skupino Vitezi ritma.
… Nina Gilkenson in Andy Reid …
Festival spremljajo plesne delavnice, ki se vse dni dogodka odvijajo v prostorih Grand hotela Union. Plesno znanje vsako leto podaja 10 mednarodnih plesnih učiteljev. Letos pa so v znamenju 10. obletnice k sodelovanju povabljeni tisti, ki so v minulem obdobju najbolj pripomogli h kakovosti in razvoju, a tudi k promociji festivala drugod po svetu.
… Isabella Gregorio in Pontus Persson …
Na plesnih večerih v Grand hotelu Union bo urejen tudi ‘vintage corner’, kjer se bodo lahko obiskovalci razgledali po modnih smernicah, ki so zaznamovale 20., 30. in 40. leta prejšnjega stoletja. Prav posebno bo tudi petkovo popoldne, ki ga bo popestrilo predavanje z moderatorjem o zgodovini jazz glasbe in plesa, predavatelja in plesnega učitelja Petera Winqvist Logginsa (ZDA/SE). Predavanje v angleškem jeziku bo v Kavarni Union, v petek, 11. marca 2016, ob 13.30.
… eden od bendov bo tudi Dixie Šok band. (Foto: Klemen Razinger)
Čar festivala, ki morebitnega gledalca popelje v prvo polovico minulega stoletja, bo podrobneje predstavljen v petek, 4. 3.2016, ob 18:00 v prostorih Studia Dansa na Vilharjevi cesti 3 v Ljubljani. Z organizatorji bo tekla beseda o začetkih festivala, o načrtih za prihodnost ter o tem, koliko festival s svojo prisotnostjo in razpoznavnostjo prispeva k promociji Ljubljane in s tem tudi Slovenije. Več o festivalu si lahko preberete na www.lssf.si

View Gallery 6 Photos