Ta veseli dan kulture na spletu. Ljubljanski in mariborski baletniki vas vabijo na ogled.

Baletni prvakinji Tjaša Kmetec in Rita Pollacchi s solistom Kentom Yamamotom (foto: Darja Štravs Tisu)

Balet se že nekaj časa seli na splet.

Današnji dan, 3. december, je rojstni dan našega Franceta Prešerna in prešerno bo tudi na you tube kanalih naših dveh osrednjih gledališč. Ljubljanski baletniki se bodo ob 19.30 premierno predstavili z glasbenimi utrinki oziroma kot so jih poimenovali glasbeno scenske miniature.

Glasbeno scenske miniature; plesalca Lukas Zuschlag in Mateja Železnik (foto: Darja Štravs Tisu)

Ravnatelj SNG Opera in balet Ljubljana Staš Ravter pravi: “Odločitev, da vključimo v naš ‘korona program’ tudi snemanje inštrumentalnih, opernih in baletnih miniatur, je dozorela v sodelovanju z umetniškima vodjema opere in baleta. Namen takšnega ustvarjalnega duha je predvsem ohranjanje stika z zvestim občinstvom in obenem omogočanje umetnikom, da se lahko izražajo, seveda pa je to tudi izjemna priložnost, da dokažemo, da nas ta katastrofa ni uspela onemogočiti.”

Upajmo, da občinstvo znova napolni dvorane. (Foto. Darja Štravs Tisu)

Umetniški vodja opere Marko Hribernik pa dodaja: “Posnetke, na katere so se odzvali vsi umetniški korpusi, smo pripravljali dobra dva tedna. Vsi posamezniki so pokazali voljo in željo do dela, kar kaže na nujo vsakega umetnika, ki je poklican, da dela in služi umetnosti. To je naše poslanstvo.” Občinstvu bodo ponudili še nov niz predvajanja miniatur med božično-novoletnimi prazniki.

Cantata (foto: Tiberiu Marta&Walthutter)

Tudi Mariborčani bodo obeležili Ta veseli dan kulture, in sicer na youtube kanalu SNG Maribor. “Iz bogate baletne zakladnice bo na ogled mojstrovina Edwarda Cluga Peer Gynt, beli balet Adolpha Adama Gusar v koreografiji Aivarsa Leimanisa in sodobna plesna kreacija Cantata v koreografiji Maura Bigonzettija,” sporočajo iz gledališča.

Hrestač SNG Maribor

Seveda vsi držimo pesti, da bi si lahko tradicionalno v decembru ogledali baletno predstavo Hrestač v živo, ker brez te pa res ni praznikov.