Svetovno prvenstvo. Močni nasprotniki slovenskim plesalcem in nova pravila!

Matevž Česen (foto: Tija Ažman)

Pogled na minulo svetovno prvenstvo v hip-hopu, electric boogiju, discu in break danceu skozi oči Matevža Česna

V začetku druge polovice oktobra se je pod mednarodno plesno organizacijo IDO odvijalo svetovno prvenstvo v hip-hopu, electric boogiju in break danceu. Tekmovanje je bilo na plesalcem in trenerjem znani lokaciji v Bremerhavnu v Nemčiji. Tako tudi večjih organizacijskih spodrsljajev ni bilo. Tekmovalo je skoraj 3300 plesalcev iz 34 držav ter štirih kontinentov, in prvič se je tekmovanju IDO pridružila tudi Tajska, saj v zadnjem času največja plesna organizacija na svetu išče in želi pod svojem okriljem imeti tudi čim več azijskih držav. Medijska podpora tekmovanja je bila izjemna, in kot smo zdaj že vajeni skoraj z vseh mednarodnih tekmovanj, lahko celotno dogajanje spremljamo v živo, prek ‘live streama’, ki je združeval vse plesne podpornike in navijače, ki so ostali doma po vsem svetu.

Bremerhaven postaja vsako leto središče plesa.

Organizator je zagotovil tudi dva plesna seminarja, ki sta bila dobro obiskana, in kot narekuje pravilnik, tudi didžeja, ki pa je bil enim všeč, drugim spet ne. Veliko je bilo tudi različnih pogledov s strani sodnikov, ki so v svojih vrstah imeli tudi tri VIP-sodnike, a so se mnenja kljub temu zelo razlikovala. Letos je začel veljati tudi nov sistem uvrščanja plesalcev v naslednje kroge, kajti zdaj ni več šestnajstine finala ali osmine finala, temveč le prva runda, nato takoj polfinale in finale, kar velja le za discipline, kjer se pleše na lastno glasbo. Zato so se na IDO odločili, da bi skrajšali tekme, a ravno pri hip-hopu je bilo zaradi tega število ponovnih sojenj veliko več, kar je povzročilo nekaj zmede. Sam pa se sprašujem, če se v novem sistemu lažje koga spregleda ali pa zmanjša motivacijo povprečnim plesalcem.

Lovro Zajc in Tjaša Zrimšek


V kategoriji hip-hop smo Slovenci pobrali nekoliko manj odličij kot zadnja leta, a smo kljub temu imeli kar nekaj odličnih finalnih uvrstitev. Kot kaže, je zmanjkalo nekaj sreče, ki jo je prav tako treba imeti v tem športu, da prideš do podija. Med otroki so svetovni podprvaki postali: v parih Lovro Zajc in Tjaša Zrimšek (PŠD Artifeks), v hip-hop ‘battlu’ Neo Erce (PK Miki) in mala skupina Ray iz Plesnega kluba Lukec.

Lia Lačen

Mladinsko čast je rešila Lia Lačen (ŠKP DC), ki je postala svetovna podprvakinja v hip-hop ‘battlu’. Člani so se najbolje izkazali v formacijah. Bronasti in tretji na svetu so plesalci iz Plesnega kluba Bolero s koreografijo Mansa Musa. Svetovni podprvaki so postali plesalci Plesnega društva TBA s formacijo Royce, ki so jo še dodatno okrepili s posebno avdicijo za svetovno prvenstvo, saj je po pravilniku v ekipi lahko 80 odstotkov plesalcev iz matičnega kluba, preostali pa se jim lahko pridružijo kot reprezentanti Slovenije iz katerekoli članice PZS.

Ana Vodišek in PK Bolero


Ana Vodišek iz Plesnega kluba Bolero je zelo ponosna na svojo ekipo: “Zelo nam je bilo všeč, da je bila konkurenca iz vsepovsod. Močni nasprotniki pa so bili letos znova Angleži in Južnoafričani. Sodniki so bili našemu stilu tokrat morda manj naklonjeni, vendar smo se vseeno uvrstili v finale. Ta tekma je bila za nas zelo čustvena, saj se veliko tekmovalcev iz skupine po dolgih letih poslavlja. Plesalci so med seboj tesno povezani, še nikoli v bistvu nisem imela boljše skupine, ker bi res drug za drugega dali roko v ogenj, tako da so se koncentrirali bolj na to, da zadnjič plešejo v taki zasedbi, kot pa na samo tekmo. Veseli smo bili uspeha naših sotekmovalcev iz TBA. Plesalci se med seboj poznajo in se veliko družijo, zato je zelo lepo videti prijatelja, ki je uspešen. Okrepitev njihove formacije je bila dobra poteza, saj masa pripomore k opaznosti. Njihova točka je bila že prej izvrstna, zdaj pa je še toliko bolj prišla do izraza.
V electric boogiju smo si Slovenci priplesali le eno medaljo. Osvojil jo je Ian Hotko (PK Vibe), ki je postal svetovni podprvak v otroški kategoriji.

Tim Babnik


Plesalci break dancea so tako kot hiphoperji osvojili šest medalj. A v tej disciplini imamo tudi svetovnega prvaka, to je Tim Babnik (ŠPK Kreat, Grgar). Bron sta si priplesala Tilen Grašič (ŠKD Bast) med fanti in Indi Mužič (ŠKPK V.I.P.) med dekleti. V skupinah oziroma med članskimi break crew pa so slavili The chosen ones (PK Zeko), ki so Sloveniji priborili naslov svetovnih podprvakov, medtem ko so si Bastarts crew (ŠKD Bast) priborili 3. mesto. Tudi mladinski break crew Go-breakers Juniors (ŠKPK V. I. P.) je odlično opravil svoje delo in si priplesal naslov svetovnih podprvakov. Tako so se končala mednarodna tekmovanja za vse plesalce uličnih plesov.

Trener Dejan Zečevič z varovanko iz PK Zeko

V street dance showu so kot vedno Slovenci med najboljšimi, saj je letos kar devetkrat odmevala slovenska himna na svetovnem prvenstvu v tej disciplini. V disco plesih pa punce še naprej pridno napredujejo, a žal le težko pridejo do medalj in pokalov. Zakaj je temu tako, sem vprašal disco trenerja in vodjo slovenske reprezentance na večino disco mednarodnih tekmovanj Dejana Zečeviča, ki pa žal ni imel časa odgovoriti na zastavljeno vprašanje! Čestitam vsem plesalcem in trenerjem!