Svetloba FS Tine Rožanc. Ljudski ples, glasba in svetlobni učinki.

… istrski plesi …

V soboto, 23. aprila 2016, je v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma potekal letni koncert Folklorne skupine Tine Rožanc iz Ljubljane. Društvo je po lanski izredno uspešni uprizoritvi spevoplesa Zeleni Jurij ponovno pripravilo prav posebno plesno predstavo. Elementi ljudskega plesa in glasbe so se na svojevrstne načine prepletali z elementi odrske osvetlitve. Reflektorske luči so s plesom razkrivanja in prikrivanja dodale predstavi nekaj več.

… solo točka …
Več kot 110 nastopajočih iz vseh treh generacij Folklorne skupine Tine Rožanc in gostujočega tamburaškega orkestra se je predstavilo v točkah iz različnih slovenskih pokrajin. Predstavljeni so bili plesi in pesmi iz okolice Istre, Dolenjske,  vzhodne Štajerske, Bloške planote, Ribniške doline, Kostela in Zilje. Odrske postavitve, ki so bile večinoma sestavljene iz skupine več plesnih parov, so spremljale solo točke.
… moška točka …
Avtorji teh so bili mladi plesalci društva, ki so se uspešno soočili s postavitvijo novih plesnih koreografij. V predstavi so bile najbolj kreativen del, saj so odstopale od tradicionalnih poustvarjanj ljudskega blaga. Povezovalni element med vsemi posameznimi točkami je bila odrska svetloba, ki je s svojo intenziteto in barvo posamezne elemente uspešno skrila ali razkrila, pomembnejše pa izpostavila.
… otroška skupina …
Letošnji koncert je odstopal od večine prejšnjih produkcij, saj se je z inovativnim pristopom in svežimi koreografijami približal k nekoliko drugačni interpretaciji. Večji del predstavljenega  repertoarja je bil namreč na odru predstavljen prvič.  Koncert je bil pred razprodano Linhartovo dvorano dobro sprejet, kar potrjujejo številna pozitivna mnenja mnogih dolgoletnih plesnih koreografov.
… plesi iz Kostela …
Folklorna skupina Tine Rožanc, ki spada pod okrilje Železničarskega kulturno umetniškega društva (ŽKUD) Tine Rožanc in v kateri se je skozi leta kalilo več sto študentov, otrok in starejših, že 67 let predstavlja slovensko ljudsko izročilo po Sloveniji, Evropi in drugod po svetu.
… veteranska skupina …
Spada med največje in najbolj kakovostne folklorne skupine v Sloveniji in Evropi, za delovanje je prejela že mnogo nacionalnih priznanj in strokovnih nagrad.
… glasbena točka …
Skupina je s svojimi avtorskimi postavitvami reden gost državnih folklornih srečanj, ki jih organizira Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti. Plesne koreografije z zanimivo vsebino in inovativnimi priredbami ljudskih skladb so bile s strani strokovnih ocenjevalcev večkrat ocenjene z zelo visokimi ocenami.
… (Foto: Peter Prunk)
View Gallery 10 Photos