Sodobni ples, balet, flamenko, joga, modern … Jubilejna Zimska šola plesa

Med pedagogi bo tudi Daša Rashid s flamenkom. (Foto: Plesna izba Maribor)

Od 20. do 23. februarja 2015 bo v mariborski Karanteni na Pobreški cesti 20 v organizaciji Javnega Sklada RS za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Maribor in Zveze kulturnih društev potekala 30. Zimska plesna šola. Namenjena je plesalcem, pedagogom, koreografom in vsem, ki se aktivno ukvarjajo s plesom in z gibom. Program je primeren za začetnike, nadaljevalce in poklicne plesalce. Že trideset let jo oblikuje in vodi Minka Veselič Kološa in tokrat je program posebej bogat.

Minka Veselič Kološa praznuje trideseto obletnico Zimske plesne šole.
Na Zimski plesni šoli bodo delavnice vodili priznani pedagogi. Sodobni ples bo poučeval Lotem Regev, plesalec in koreograf iz Tel Aviva, ki je svojo poklicno pot je začel pri 19-ih s Kibbutz Contemporary Dance Company (Izrael), pozneje se je pridružil Batsheva Ensemble (Izrael), kjer je dve leti študiral Gaga. Pred kratkim je nehal plesati v Göteborg Opera Dance Company (Švedska), v letu 2008 je začel ustvarjati lastno delo in voditi gibalno raziskovalne delavnice po vsem svetu. Lotemov klas nudi priložnost raziskovanja nove tehnike in kvalitete skozi vodeno improvizacijo, ki temelji na idejah, pridobljenih v njegovi karieri.
… Edward Clug …
Klase sodobnega baleta bo vodil Edward Clug, ki je zaključil študij baleta leta 1991 na Državni baletni šoli v Cluj-Napoca (Romunija), v istem letu je bil angažiran kot solist v Slovenskem narodnem gledališču (SNG) v Mariboru, leta 2003 je postal umetniški vodja baleta SNG Maribor in usmeril balet k novim in prepoznavnim smerem. Edwardov sodobni balet temelji na vrhunski baletni tehniki, katero je nadgradil z edinstvenim plesnim slogom, koreografije sestavljajo majhni gibi, ki se kot puzli lovijo v pravilno rešitev, ki pa na koncu ostane uganka. Njegovi klasi so primerni samo za plesalce z visokim nivojem predznanja.
… Kjara Starič Wurst …
Za ure moderna bo skrbela Kjara Starič Wurst, koreografinja, pedagoginja in umetniški vodja Kjara’s Dance Project. Kjarine modern delavnice so preplet moderne plesne tehnike, tehnične stiliziranosti klasičnega baleta in zlomljenih linij sodobnega baleta. Urili se boste v natančnosti izvedbe giba, interpretaciji koreografije in volumnu, ki ga telo lahko ujame. Do konca se boste razplesali ob spremljavi različnih glasbenih podlag. Izbirate lahko med lažjim in zahtevnejšim nivojem.
Malo in veliko plesalnico za otroke bo vodila Saša Lončar, ki vedno znova nadgrajuje pedagoško poslanstvo. Je ustanoviteljica, umetniška vodja, pedagoginja in koreografinja KD Qulenium v Kranju in Ljubljani. Za umetniške ustvarjalne in pedagoške dosežke je prejela plaketo Mete Vidmar. Mala in velika plesalnica sta namenjeni otrokom (mala od 5 do 7 let ter velika od 8 do 11 let). Skozi domišljijo, ustvarjalnost in sposobnost izražanja bodo razvijali plesno in gibalno veščino, ozaveščali svoje telo in krepili motorične sposobnosti.
… Maša Kagao Knez …
Na delavnicah afro-sodobnega plesa boste plesali z Mašo Kagao Knez, plesalko, koreografinjo in gledališko ustvarjalko. Izobraževala se je pri mnogih mentorjih doma in v tujini, 2006 diplomirala na šoli Georgesa Momboyeja za afriški tradicionalni in sodobni ples v Parizu, leta 2013 pa na Akademiji za ples v Ljubljani. Od leta 2009, kot ena od ustanoviteljic Kulturno umetniškega društva Baobab poučuje in (so)ustvarja plesne predstave. Zanima jo, kako s pomočjo obvladovanja plesne tehnike, elementov afriške plesne tradicije in improvizacije razvijati in spodbujati plesalce k različnim možnostim plesnega izraza. Plesno predznanje je zaželeno, ni pa obvezno. Prvi del klasa igrajo na bobnih Blaž Korez, Brin, Matic in Nejc Kološa.
Ure flamenka bo vodila Daša Rashid, plesalka, pedagoginja, koreografinja in diplomantka Pedagoške fakultete v Kopru. V klasičnem baletu se je izobraževala pri Marinu Turcu in Maji Srbljenović Turcu ter plesala v baletnih, opernih in gledaliških predstavah SNG Maribor. Flamenko je študirala na Escuela Bolera v Madridu in v Granadi pri priznanih plesalcih: Mariquilla, La Presy, Ana Cali, Mercedes Ruiz in drugih. Izpopolnjevala se je tudi v New Yorku pri Omayri Amaya, nečakinji kraljice flamenka Carmen Amaya, in pri Oscarju Valeru. V Plesni izbi Maribor poučuje balet in flamenko. Klasi se pričnejo s tehniko nog, nadaljujejo pa s flamenko compasom (ritmom) in tehniko rok. Zadnji sklop ure temelji na razvijanju koreografije. Oprema: obvezno imeti čevlje z višjo širšo peto (do 5cm) in daljše široko krilo.
… Andreja Kopač …
Delavnica plesne dramaturgije bo potekala pod vodstvom Andreje Kopač, publicistke, dramaturginje in doktorske študentke sociologije kulture. V zadnjem času največ deluje kot dramaturginja in sodelavka pri domačih in mednarodnih umetniških projektih. Pojem plesne dramaturgije obsega več področij hkrati. Kakor je različnih postopkov kreacije, toliko je različnih načinov plesne dramaturgije. Delavnica plesne dramaturgije je namenjena vsem, ki jih to področje zanima ali/in se srečujejo s praktičnimi problemi nastajanja plesnih predstav. Zaželeno je, da s sabo prinesete že obstoječi material (na dvd-ju ali ključku) in da ste predvsem – radovedni!
… Snježana Premuš …
Vadbo utelešene anatomije in joge bo vodila Snježana Premuš, ki je po začetkih v Plesni Izbi Maribor leta 1998 magistirala na London Contemporary Dance School, v sodobnem plesu in koreografiji. 2012 je v Berlinu zaključila študij utelešene anatomije in joge, s principi body mind centering. Od 1997 je sodelovala z mnogimi znanimi umetniki v koreografskih raziskavah, improvizacijskih festivalih in projektih. Od 2009 sodeluje v kolektivu Federacija in je z Andrejo Podrzavnik in Gregorjem Kamnikarjem soustanoviteljica zavoda Federacije, ter od leta 2012 direktorica. Utelešena anatomija in joga je vadba, kjer boste združili znanje utelešene anatomije z delom v asanah. Bazirana bo na osnovnem principu: Podpora omogoča gibanje. Plesalcem ta na način dela omogoči več stabilnosti v dinamičnem gibanju, kakor tudi dinamično razumevanje stabilnosti.
… Lotem Regev.
Delavnica latino tolkal bo potekala pod vodstvom Lazara Ameda Hierrezuela Zumete s Kube, tolkalista latino tolkal (bongosi, kongi, timbale), igra še gitaron, violino, je skladatelj in glasbeni pedagog. Od leta 2007 uspešno nastopa kot violinist in gitaronist v skupini Mariachi Real Jalisco de La Habana, s katero je gostoval na festivalu Lent, 2010 in drugih festivalih. Od takrat živi in deluje v Sloveniji. Kot tolkalist sodeluje v Latin Cubans, Las Cuerdas-Jam latino, Che Kandela Cachita, Cubismo, Sonora Tropical in drugimi. Na delavnici latino tolkal vas bo navduševal s temperamentnimi latino ritmi na tolkalih: bongosi, kongi, timbale.
Dodatne informacije in kontakti: JSKD Območna izpostava Maribor, telefon: +386 (0)2 23 42 110, +386(0)2 23 42 116 ali +386 (0)51 390 428 (Minka Veselič Kološa, strokovna svetovalka za ples), fax: +386 (0)2 23 42 112, e-mail: minka.veselic@jskd.si, spletna stran: www.jskd.si ww.zimskaplesnasola.si.

View Gallery 8 Photos