SNG Opera in balet Ljubljana. V novi sezoni številne ponovitve in tudi novosti

Hugo Mbeng in Tasja Šarler v koreografiji Lukasa Zuschlaga (fot: Darja Štravs Tisu)

V SNG Opera in balet Ljubljana so sredo, 12. septembra, izbrali za dan odprtih vrat. Vrata so bila odprta za vse, ki so si želeli ogledati ljubljansko Operno hišo, na široko pa jih razprli že dopoldan 10. septembra za šolske skupine ter ogled opere Bedřícha Smetane Prodana nevesta. Uradno odprtje sezone se je začelo 14. septembra s 50. uprizoritvijo Verdijevega Nabucca in z eminentnimi gosti: Dragano Radaković, Ivico Čikešom in maestrom Gianlucom Marcianom.

Prodana nevesta

Za novinarsko konferenco nove sezone je vodja za stike z javnostjo Barbra Čepirlo znova našla nov prostor, stole pa postavili pred vhodom v Opero. Za to toplo in sončno popoldne je bil prostor idealno izbran, tudi odličen klic mimoidočim, da za kakšen trenutek obstanejo ter prisluhnejo melodični glasbi. Glasba pa zadonela pred začetkom konference, ko sta na plesni talni podlagi zaplesala duet mladostnega srečanja, popestrenega s srčnimi magnetnimi silnicami, baletna plesalca Tasja Šarler in Hugo Mbeng v koreografiji Lukasa Zuschlaga ter ob klavirskem spremstvu Kayoke Ikeda, tudi se fluidno pretakala po trdih tleh, ko je pač podlaga neposredno prekrivala asfaltna tla. Začetna plesna sekvenca je prijetno naznanila Samospeve z baletom Johanesa Brahmsa (5. 10.) pod umetniškim vodstvom Mojce Lavrenčič in v koreografiji Lucasa Zuschlaga ter Jeana Sebasteina Colauja.

Branko Robinšak, v. d. umetniški vodja Opere, Staš Ravter, vršilec dolžnosti ravnatelja, predsednik Sveta zavoda Tomaž Rode in predsednica Strokovnega sveta zavoda Sonja Kerin Krek in Petar Đorčevski, v. d. umetniški vodja baleta (foto: Darja Štravs Tisu)

Pozdrave in dobrodošlico je ob 13. uri izrekel vršilec dolžnosti ravnatelja Staš Ravter, s pozdravnim nagovorom sta se mu pridružila še predsednik Sveta zavoda Tomaž Rode in predsednica Strokovnega sveta zavoda Sonja Kerin Krek, program nove operne sezone pa podrobneje predstavil umetniški vodja opere po pooblastilu v. d. ravnatelja, Branko Robinšak, ter baletni repertoar umetniški vodja baleta po pooblastilu v. d. ravnatelja, Petar Đorčevski.
Program nove sezone SNG Opera in balet Ljubljana so na celi črti pestro in udarno zastavili s šestimi premiernimi uprizoritvami na Velikem odru in še na odru -3, tudi bo končno svoj novi dan ugledal že dolgo želeni ter pričakovani (pač žal vmes opuščen) program: Večer mladih koreografov, kar kaže, da se izboljšujejo odnosi med glasbenim in in baletnim gledališčem ljubljanske Opere ter Ministrstvom za kulturo RS.

Urška Arlič Gololič (foto: Darja Štravs Tisu)
Po predstavitvi razgibanih dogodkov, tako na operni kot baletni sceni, je še enkrat zaigrala pianistka in so mimoidoči obstali v bližini dogajanja, ko je sopranistka Urška Arlič Gololič zapela arijo Je veux vivre iz Gounodove opere Romeo in Julija, zabavno veseljačila v duetu pa solista Peter Martinčič in Dejan M. Vrbančič v ariji Vem za mladenko iz opere Prodana nevesta Bedřícha Smetane.
Peter Martinčič in Dejan M. Vrbančič (foto: Darja Štravs Tisu)
In kaj vse si bomo lahko ogledali, poslušali ter izbirali v ponujenem umetniškem programu SNG Opera in balet Ljubljana?
Branko Robinšak je napovedal štiri nove operne premiere v novi sezoni, prva na vrsti v jesenskem delu bo čarobna opera Wolfganga Amadeusa Mozarta Čarobna piščal (10. 10.) v režiji Jaše Kocelija ter ob glasbenem vodstvu in dirigentu Jaroslavu Kyzlinku. Baletna premiera v tem delu sezone bo Veliki Gatsby (7. 11.), znano delo klasične ameriške literature in pisatelja Francisa Scotta Fitzgeralda, na oder ga bo postavil koreograf Leo Mujić, mednarodno priznan koreograf in prepoznan po svojih pripovednih baletnih delih. 
Premieri v jesenskem delu sezone sta še pripravila: za opero umetniški vodja Rocc in za balet Sanja Nešković Peršin, prejemnica letošnje Župančičeve nagrade za svoj ustvarjalni opus. Z Devico Orleansko Petra Iljiča Čajkovskega, ki je napisal tudi libreto za svojo opero, se začne druga polovica letošnje operne sezone. Glasbeni vodja in dirigent bo Simon Krečić, režiser pa Frank Van  Laecke. Februarja (29.) pa sledi Verdijeva opera Luisa Miller po Schillerjevi drami Spletkarstvo in ljubezen v režiji Lutza Hochstraateja ter pod glasbenim vodstvom dirigenta Davida Šveca. Zaključna premiera nove sezone bo Cavalleria Rusticana Pietra Masscagnia in Leoncavallova opera Glumači, obe deli dirigira in je glasbeni vodja Marc Tardue, režiser pa Manfred Schweigkofler.

Na ljubljanskem baletnem odru bo doživel premiero balet Gusar, ki jo je pred časom postavil na svoj oder mariborski balet … (foto: Tiberiu Marta)

Končno bo tudi balet Gusar skladatelja Adolpha Adama uzrl premiero na ljubljanskem baletnem odru (9. 4.) v režiji in koreografiji (po M. Petipaju) Joseja Carlosa Martineza, pod glasbenim vodstvom in z dirigentko Mojco Lavrenčič. Poleg premiernih dogodkov je napovedan tudi pester spored ponovitev minulih sezon, ko bodo letos slavili 150. uprizoritev baleta HrestačBožična zgodba, nato sledi priljubljena glasbena pravljica Peter in volk in balet za otroke Picko in Packo pa baletna uspešnica Romeo in Julija ter pravljična baletna romantika Trnuljčica.

… slavili bodo 150. uprizoritev baleta Hrestač. (Foto: arhiv SNG Opera in balet Ljubljana)

Prav nič manj pestra ni izbira opernih ponovitev, ko nekatere že slavijo svojo 50. uprizoritev: Carmen, Figarova svatba, Gorenjski slavček, La Traviata, Lucia Di Lammermoor, Nabucco, Pepelka, Prodana nevesta, Rigoletto, Seviljski brivec. Iz naštetega sodeč bodo v obnovi letošnje sezone SNG Opera in balet Ljubljana stekla najbolj popularna tako baletna kot operna dela.

Vodja trženja Janez Rozman (levo Petar Đorčevski) (foto: Darja Štravs Tisu)

Vodja trženja Janez Rozman je predstavil deset različnih abonmajev, tudi poudaril, da se abonmaji že spodbudno polnijo, še zlasti družinska uspešnica, med vodilnimi je tudi Izbrani abonma, ko kupec izbira pet predstav po svoji lastni želji.

… (foto: Darja Štravs Tisu)

Po zaključku predstavitve nove gledališke sezone je po protokolu sledil še dvig šestih uprizoritev, na njih pa portreti glavnih solistov; in so visoko v zraku zaplapolale zastave! In solisti so: Kenta Yamamoto & Tjaša Kmetec (VelikiGatsby), Rita Pollacchi & Petar Đorčevski (Gusar); za opere pa: Urška Arlič Gololičnik & Aljaž Farasin (Čarobna piščal), Nuška Drašček Rojko (Devica Orleanska), Martina Zadro & Jože Vidic (Luisa Miller), Jože Vidic, Branko Robinšak, Marko Kobal (Cavalleria in Glumači)

Hugo Mbeng, Tasja Šarler in Lukas Zuschlag (foto: Darja Štravs Tisu)

Naslednja novinarska postojanka je bila baletna dvorana, ko se je lahko sledilo zaključnemu duetu Brahmsovih Samospevov in koreografu Zuschlagu, ki daje potrebne napotke. Potem se je skupina  napotila še v Veliko dvorano in si ogledala priprave na balet Peter in volk režiserja ter koreografa Ivana Peternelja. Na Velikem odru pa sledili Volku (Filippo Jorio), Ptičici (Johanne Monfret) in Rački (Urša Vidmar), izvedbene finese pa urila asistentka koreografa Georgete Capraroiu. Med odmorom med posameznimi dogodki je bil na voljo še ljubljanski Kavalir, ki je omogočal pogled na mestno središče pod malce drugim zornim kotom. 

… (Foto: Darja Štravs Tisu)

Bil je to prijeten kulturni dan, organiziran v okviru predstavitve nove sezone SNG Opera in balet Ljubljana, glede na programsko predlogo jih bo še veliko več na voljo za občinstvo v posredovanem programu uprizoritev na Velikem odru Opere Ljubljana, za predvideni program odra -3 pa se še pustimo presenetiti.

View Gallery 11 Photos