SNG Maribor kljubuje apatiji. Repertoar obogaten s premierami

Carmen v koreografiji Valentine Turcu …

V Slovenskem narodnem gledališču Maribor so direktor Danilo Rošker, novi umetniški direktor Drame Diego de Brea, umetniški in glasbeni direktor Opere Benjamin Pionnier ter umetniški direktor Baleta Edward Clug predstavili repertoar največjega slovenskega nacionalnega gledališča: Drame, Opere in Baleta ter simfoničnega orkestra za sezono 2013/2014. "Gledališče mora povzdigniti ljudi iz sivine vsakdana z ustvarjanjem novih idej, iskanjem vizij in novih pogledov. Dotakniti se mora človeških src, razigravati duha, ostriti naš mentalni svet in požgečkati čustva. Ključno vlogo mora imeti tudi pri vzgoji in izobraževanju mladih – od vrtca preko osnovne in srednje šole do univerze –, predvsem pa mora gledališče združevati in plemenititi ljudi. Vse to, združeno v sloganu našega gledališča Investiranje v kulturni jutri, ki med drugim poudarja tudi negovanje slovenskega jezika kot temelja nacionalne identitete, so prioritete, zaveze in cilji Slovenskega narodnega gledališča v Mariboru," meni direktor Slovenskega narodnega gledališča Maribor Danilo Rošker. "SNG Maribor kljubuje apatiji in cinizmu z domišljijo, ustvarjalnostjo in umetnostjo, ki nam že od nekdaj dokazuje, da na svet lahko pogledamo in gledamo tudi drugače. Pred nami so številni novi izzivi – kako ob vse manjših finančnih sredstvih ne samo obdržati, ampak tudi povečati umetniško raven naših stvaritev. Verjamemo, da nam bo uspelo in da bomo občinstvu tudi v sezoni 2013/2014 ponudili najboljše, kar znamo in zmoremo."

Umetniški direktor Baleta Edward Clug …

"Vodilna poustvarjalna pozicija mariborskega Baleta, ki si jo je ta z uspešnimi produkcijami klasičnih baletov in sodobnih plesnih predstav zagotovil v slovenskem kulturno-umetniškem prostoru, je gotovo eden od ključnih dejavnikov, ki so ob nespregledljivem dejstvu zmanjšane finančne podpore prispevali k zastavitvi visokih umetniških ciljev nove sezone 2013/2014,"
je dejal umetniški direktor Baleta Edward Clug. Balet bo v novi sezoni obogatil svoj repertoar z dvema uprizoritvama, novembra z baletom Navihanka (La fille mal gardée) v koreografiji Vladimirja Derevianka, nekdanjega prvaka Baleta moskovskega gledališča Bolšoj ter dolgoletnega umetniškega direktorja in koreografa Baleta dresdenske Semper Opere ter Carmen v koreografiji Valentine Turcu, novo, čutno in temperamentno koreografijo Ščedrinovega baleta, s katero razširjajo hišni repertoar s področja neoklasičnega baleta. V priljubljenem Otroškem gledališkem abonmaju si bodo najmlajši obiskovalci gledališča lahko ogledali produkcije vseh treh umetniških enot, in sicer Martina Krpana, opero Granatno jabolko in balet Cipollino, ki je nastal v koprodukciji s Konservatorijem za glasbo in balet Maribor.
… solistka mariborskega Baleta Valentina Turcu …
V Drami napovedujejo sedem premier: Revizorja v režiji Diega de Bree, Nočnega portirja v režiji None Ciobanu, Nemo poroko v režiji Dina Mustafića, Kralja na Betajnovi – koprodukcija s SNG Drama Ljubljana – v režiji Eduarda Milerja, Svatbo v režiji Paola Magellija, Mrtve duše v režiji Ivana Popovskega ter predstavo za otroke in mladino Martin Krpan v režiji Janeza Burgerja. "Odločil sem se, da v središče nove gledališke sezone postavim predvsem komedijo, satirično in humoreskno. Da bi ostro, duhovito in neprizanesljivo razkrinkala naše bolezni, naše laži in neresnice," pravi režiser Diego de Brea, ki z novo sezono prevzema funkcijo umetniškega direktorja Drame, in dodaja: "Zato kličem, naj bo naše gledališče duhovna ambasada, ki izpričuje najglobljo projekcijo naše resničnosti in našega razpoloženja. Resnico namreč danes slišimo tako redko, da je človek že za njen drobec lahko neskončno hvaležen. Prav gledališče pa je in mora biti odgovorno za našo duhovno obnovo in zato ne sme in ne more lagati."
… Veliki briljantni valček v režiji Diega de Bree bo na sporedu tudi v novi sezoni … (Foto: Tiberiu Marta)
V Operi bodo izvedli štiri dragulje iz operne zakladnice: Puccinijev Il trittico (Triptih), Verdijevo Aido, Rossinijevo L’italiana in Algeri (Italijanka v Alžiru) in Dvořákovo Rusalko. Prav tako pa bo na sporedu praizvedba otroške opere Tomaža Sveteta Granatno jabolko. "Programska in umetniška vizija Opere SNG Maribor je v naslednji sezoni neločljivo zaznamovana z večplastno simboliko vode, ki se povezuje z misterijem življenjskega cikla in smrti, z religioznim fenomenom očiščenja in ponovnega rojstva," je povedal umetniški in glasbeni direktor Opere Benjamin Pionnier ter dodal: "Prav tako ne bomo pozabili na simfonično glasbo, saj bomo ponovno izvedli šest koncertov Simfoničnega cikla. Slednjega smo zastavili nekoliko bolj ambiciozno, saj bomo lahko prisluhnili tehtnim delom iz klasicistične in poznoromantične tradicije ter glasbenim delom pozne romantike ter impresionizma. V koncertni program bomo uvrstili tudi dela slovenskih skladateljev, med drugim simfonično delo Lucijana Marije Škerjanca in kantato Oljki Hugolina Sattnerja. Ob odličnih izvajalcih iz naše ustanove bomo gostili številne vrhunske glasbene poustvarjalce." Tradicionalni božično-novoletni koncert simfoničnega orkestra bo v prihajajoči sezoni izveden izven Simfoničnega cikla.
… prav tako opera Don Giovanni …
View Gallery 5 Photos