Šalom s Parado plesa. Ekskluzivna reportaža iz Tel Aviva na TV3!

Batsheva Dance Company je s koreografom Ohadom Naharinom predstavila na ogled najnovejšo predstavo z naslovom 2019. (Foto: ascap)

V prvi letošnji Paradi plesa vabljeni k ogledu reportaže, ki sem jo posnela na izraelski plesni platformi Dance Exposure v Izraelu

Za prvo oddajo v letošnjem letu sem vam pripravila ekskluzivno reportažo iz Tel Aviva, kjer se vsako leto decembra odvija nacionalna plesna platforma Dance Exposure. Lanska je bila še posebej slovesna, saj je štela že 25. izdajo. Zasluga za to lepo številko gre Yairju Vardiju, vodji platforme in direktorju Suzanne Dellal centra, ki je tudi središče celoletnega izraelskega in mednarodnega plesnega dogajanja.

Yair Vardi je vodil platformo 25 let, center Suzanne Dellal pa 30 let.

Na programu je bilo 37 plesnih predstav, a videti vse je bilo praktično nemogoče, vsaj meni, ki potrebujem čas tudi za intervjuje s plesnimi ustvarjalci. Tako bodo v reportaži sodelovali vsi tisti, ki so si vzeli čas za Parado plesa.

Leela (foto: Vertigo Dance)

Noa Wertheim iz Vertigo Dancea je razložila vse o predstavi Leela, Shaden Abu Elasal je pripravila predstavo kar na odprtem prizorišču, Hillel Kogan in Sharon Zukerman Weiser, ki sta v duetu in solu navdušila s humorjem.

Koreografinja Ronit Ziv je v studiih Suzanne Dellal centra predstavila koreografijo hahaha.dot.

Avi Kaiser in Sergio Antonio sta gibka plesna in življenjska partnerja, Dafi Altabeb, koreografinja, ki se je podala v moške plesne vode, Ronit Ziv je razglabljala o družbenih omrežjih, Sally Anne Friedland, sicer tudi članica žirije izraelske različice Zvezde plešejo, je navdahnila pikapolonica … Poleg ustvarjalcev pa so svoje povedali tudi umetniški direktorji festivalov, kuratorji in programerji, ki so z zanimanjem spremljali štiridnevni plesni maraton.

Ni bilo preprosto držati tempa ob plesnem maratonu.

Tel Aviv ima posebno mesto v mojem srcu in vsaka reportaža je nekaj posebnega. Statistika, ki mi jo je povedala kontrolorka ob vstopu v sveto deželo, je naslednja – prvi obisk Izraela leta 2002, petkrat s starim potnim listom in dvakrat z novim, nazadnje leta 2012 – izkupiček torej šest ogledov platforme Dance Exposure in enkrat spremljanje mariborskega baleta na gostovanju na festivalu Karmiel. Vztrajnost je očitno naša skupna značilnost, čeprav so organizatorji našo ljubo Slovenijo zamenjali za Slovaško.

Čaprav sem izraelsko plesno platformo obiskala že šestič, se je organizatorjem zapisala država Slovaška. Priznam, bila sem malce žalostna, a opravičilo sprejela s pokončno držo!

Ker vem, da – kot bi dejal umetniški vodja slovite Kibuttz skupine Rami Beer v svoji najnovejši predstavi Good Citizen – sem Izrak Tov – dobra državljanka!

Napovednik Parade plesa z reportažo iz Tel Aviva

Zato vam kličem šalom danes ob 18.45 na TV3, da si premierno ogledate ekskluzivno reportažo. Če jo zamudite, ni nobene panike; imate možnost ogleda še v sredo, 15. januarja, in v soboto, 18. januarja, ob 12.20 ali pa si jo preprosto ogledate na mojem spletnem portalu. Parada plesa, ker je dan s plesom odličen dan!