Zimska plesna šola ante portas! In to že 35. po vrsti!

Vabljeni na 35. Zimsko plesno šolo (foto: Saša Huzjak)

Minka Veselič Kološa v Mariboru organizira štiri dni intenzivnega plesnega učenja.

Zadnje čase se ti dogajajo okrogle obletnice, se mi dozdeva. Ena od takšnih omembe in spoštovanja vrednih je tudi 35. Zimska plesna šola. Se spomniš tiste prve, ki si jo ti organizirala, kdo so bili pedagogi, kaj je bila posebnost?
Prva zimska plesna šola je bila organizirana leta 1985 pod okriljem Zveze kulturnih društev Maribor pod vodstvom g. Tineta Varla in odborom za plesno dejavnost, kjer je plesalka Petra Plečko tudi dala pobudo za izvedbo večdnevnega seminarja v času zimskih počitnic, tudi po vzoru Poletne plesne šole pri ZKOS, ki jo je od leta 1978 organizirala strokovna sodelavka za ples, Neja Kos. Program ZPŠ je takrat ponujal različne delavnice tako za začetnike in nadaljevalce: klasični balet je poučevala Marjeta Greif, sodobni ples Sinja Ožbolt, delavnico plesne kreativnosti po Rudolfu Labanu je vodila Vlasta Kaurić iz Zagreba, afriški ples Barbara Plečko in jazz plesno tehniko sem učila jaz. Delavnice so potekale v dvoranah ŠTUK, kjer je takrat domovala tudi plesna skupina Magra, v okviru KUD Študent. Prišlo je več kot 100 plesalcev iz Maribora in od drugod. Tako so v šestih dneh plesalci pridobili veliko novih plesnih informacij in mnogi udeleženci so sodelovali vsaj na treh ali več delavnicah. V spremljevalnem programu so sledili ogledi dokumentarnih filmov o plesnih velikanih: Marta Graham, Alvin Ailey, Alvin Nikolais, Merce Cunningham in muzikal Čarovnik iz Oza ter predavanje o masaži za plesalce pod vodstvom Vesne Lavrač. Ob zaključku ZPŠ je sledila še javna produkcija vseh učencev, in že takrat smo si obljubili nadaljevanje. To željo in obljubo uresničujemo zdaj že 35 let.

Zimska plesna šola se od nekdaj lahko pohvali z odličnimi pedagogi. (Foto: Saša Huzjak)

V tistih časih je bila ZPŠ in posledično poletna PŠ edino okno v plesni svet, kajne?
Ja, res je. Drugih možnosti še skoraj ni bilo. Za razvoj plesne dejavnosti je takrat skrbela le Zveza kulturnih organizacij, pozneje pa Javni Sklad RS za kulturne dejavnosti, zato so plesalci v velikem številu prihajali na dodatna izobraževanja, kjer so poučevali v večini primerov tudi gostujoči tuji pedagogi. Tako permanentno še danes na JSKD skrbimo za dotok novih plesnih informacij, spodbujamo plesno ustvarjalnost in organiziramo številne pregledne revije, delavnice, srečanja, festivale in povezujemo plesalce, pedagoge, koreografe ter jih tudi finančno podpremo v okviru naših zmožnosti. Dolga leta smo bili za mnoge plesalce edina priložnost za dodatno izpopolnjevanje in plesalci so vnaprej načrtovali udeležbo na ZPŠ in PPŠ. Od osamosvojitve dalje so se vrata na tuje plesne akademije bolj odprla in omogočila številnim slovenskim plesalcem profesionalno šolanje. Posledično imamo v Sloveniji veliko diplomiranih plesalcev, pedagogov, koreografov, tudi veliko plesnih šol in društev, a še vedno se radi udeležujejo zimskih in poletnih PŠ.

(foto: Saša Huzjak)

Danes je ta svet na vsakem koraku in prepričana sem, da ti ni preprosto oblikovati programa, da zadostiš vsem okusom in tudi vsem denarnicam. Kaj te je vodilo letos, ko si izbrala osem precej različnih pedagogov in plesnih oz. gibalnih stilov?

Trudim se ponuditi zanimiv program različnih plesnih zvrsti tako za mlajše, manj izkušene kot za tiste z visokim nivojem predznanja in poklicne plesalce. Pri izboru se uskladijo tako želje, okusi in pogoji, torej za vsakega nekaj, kot radi rečemo. Na slovenski plesni sceni so tako raznovrstni plesalci, da se mi je zdelo pomembno ponuditi pestro izbiro od baleta, joge, sodobnih in urbanih plesnih stilov, do ustvarjalnih delavnic za otroke in mentorje ter temperamentni flamenko in privlačno salso. In letos prvič gostimo kar nekaj izvrstnih pedagogov, to so: Maja Kalafatić za jogo in sodobni ples, Alex Tesch – popping, locking ter urban & contemporary fusion workshop, Urška Centa – bosonogi flamenko ter Katja Čuk – salsa fusion solo. Znova bodo z nami še: Tina Dobaj za baletno fuzijo, Gašper Kunšek – freestyle urban dance cypher, Alicia Ocadiz – sodobni ples in Saša Lončar – plesna delavnica za otroke in delavnica za mentorje. Dnevno ponujamo 15 delavnic.

Urška Centa bo prvič pedagoginja na Zimski plesni šoli. (Foto: Rafael Cascado)

Rok prijave je 4. februar, dogajanje pa je skoncentrirano na štiri dni med 21. in 24. februarjem v Mariboru. Torej čas počitnic za nepočitniške plesalce. Zakaj plesati tudi med počitnicami?
Vedno smo izkoristili čas zimskih počitnic za našo ZPŠ, čeprav jo v zadnjih letih nekako ‘vrinemo’ med oba tedna prostih dni, tako da se nam lahko pridružijo z vseh koncev Slovenije. Prijave po nižji ceni veljajo do 4. 2., potem pa po višji, če bo seveda še prostor. Ko te ples prevzame, si plesalci želijo čim več trenirati, zato je dodatno izpopolnjevanje na ZPŠ spet super priložnost za še več izkušenj. In dokler bo tak interes, bomo z veseljem organizirali takšne intenzivne oblike izobraževanja.

Tudi Katja Čuk bo prvič delila znanje salse.

Na ogled bo tudi predstava Bazen koreografinje Dalande Diallo in Plesne izbe Maribor pa masaže za dvig energije, torej Maribor vabi vse, ki si želijo nadgraditi znanja ali pa spoznati, kaj je novega na plesnem parketu, kajne?
Da, v spremljevalnem programu ZPŠ bo v soboto na ogled plesna predstava Bazen koreografinje Dalande Diallo in plesalk PIM v okviru festivala Platforma sodobnega plesa/Platforma mladih, v organizaciji Plesne izbe Maribor in Zavoda MOJA KREACIJA Maribor (producentka Mojca Kasjak), v sodelovanju z Narodnim domom Maribor. Že vrsto let sodelujemo z omenjenim festivalom in ZPŠ je priložnost, da se poleg plesnih delavnic ponudi tudi kakšna predstava in se druženje plesalcev nadaljuje tudi v prijetnem klepetu po ogledu.

Ob zaključku 35. ZPŠ pa seveda predvidevamo svečano predstavitev vseh delavnic na odru Narodnega doma Maribor. Upam seveda, da se vidimo na ZPŠ v čim večjem številu.
Naj še omenim posebno priložnost! Letos bomo podelili v imenu anonimnega donatorja dve mini ZPŠ štipendiji izbranima kandidatoma za eno delavnico, ki bosta prvič na ZPŠ, sta iz socialno šibkih družin in jih predlaga njihov pedagog s kratkim motivacijskim pismom. Je res čudovita priložnost za mlade plesalce in čudovita gesta donatorja. Zato letošnji slogan: Novi plesni izzivi, novi prijatelji!

Minka Veselič Kološa (foto: Marija K. Orašanin)

Hvala in vse dobro!