S strastnima Marío Keck in Urško Centa v svet čutnega flamenka

V začetku julija bo v Ljubljani ponovno gostoval flamenko, saj se k nam iz Španije vrača María Keck. Plesalka in kantavtorica srbsko-madžarskega rodu, ki že vrsto let živi in ustvarja v Madridu, je bolj kot kjerkoli doma v glasbi in plesu. V Budimpešti je diplomirala iz sodobne koreografije, nato pa jo je pot ponesla v Španijo, kjer je opravila še magisterij iz glasbene terapije. Že kmalu po prihodu v špansko prestolnico se je uveljavila kot vsestranska umetnica ter kot pevka, plesalka in koreografinja začela sodelovati s številnimi zasedbami, kot so npr. ‘Miguel Reyes Sextet’ in ‘Trio Olivares’. Ustanovila je tudi glasbene skupine ‘Ethnomada’, ‘Nuestro aire’ in ‘De cobre’.

Na njenih nastopih je moč uživati v prepletu dveh tradicionalnih glasbenih in plesnih stilov, saj gib in ritmiko črpa predvsem iz flamenka, melodije pa svoje korenine najdejo v madžarski in srbski romski glasbi. K obema dodaja še prvine sodobnega plesa in predvsem veliko mero ustvarjalnosti. Njena avtorska glasba je mešanica motivov iz ljudskih napevov, navdih pa išče predvsem v osebnih življenjskih izkušnjah. Kot je njenemu življenju lastna razpetost med dvojim, domovino in tujino ali pa zemljo in nebom, kot pravi sama (Entre cielo y tierra je tudi naslov eni izmed njenih pesmi), tako se to čuti v njenem ustvarjanju. Na gledalcih Maria s svojo introvertirano in skrivnostno, hkrati pa odločno žensko prisotnostjo, nedvomno pušča močan vtis.
… kitarist in komponist János Illés …
Ujamete jo lahko na nastopu v petek, 3. julija., ob 20. uri v klubu ZOO v Ljubljani in na delavnicah flamenka za plesalce in glasbenike, ki se bosta odvijali v soboto, 4., in nedeljo, 5. julija., od 10. do 12. ure v prostorih PKD CoraViento. Tokrat jo bo spremljal madžarski kitarist in komponist, János Illés, soustanovitelj skupine ‘Nuestro aire’, ki zadnja leta živi in ustvarja v Londonu.
Pridružila se jima bo še slovenska plesalka flamenka, Urška Centa, po zaslugi katere bo trio nastopal pri nas. Urško, ki se sicer s flamenkom ukvarja že več kot deset let in je tudi soustanoviteljica plesno kulturnega društva CoraViento v Ljubljani, je želja po najboljšem izobraževanju na področju flamenka pred enim letom ponesla v Madrid. Sedaj tam živi in nastopa, hkrati pa tudi vse več sodeluje s tujimi plesalci in glasbeniki. S skupino CoraViento bo nastopila tudi 18. julija na festivalu Pivo in cvetje v Laškem, kjer bodo sodelovali z vrhunskim španskim kantavtorjem in tolkalcem, ki sliši na ime Juanito Makandé, in njegovo skupino glasbenikov.
… Urška Centa …
View Gallery 5 Photos