Privoščite si poletni čas za kulturo na 67. Ljubljana Festivalu

Svetlana Zakharova bo ena najsvetlejših zvezd letošnjega Ljubljana Festivala. (Foto: V. Fridkes)

Topli dnevi so že tu, še toplejši prihajajo s poletjem, znanilec poletja v Ljubljani pa gotovo Ljubljana Festival (LF), ki je letos že 67. po vrsti, in tako kot vrsto let je bila tudi letos dober mesec pred odprtjem nove festivalske sezone 23. aprila v Rdeči dvorani Mestne hiše Ljubljana predstavitev letošnje festivalske edicije.

Darko Brlek na …

Celotna realizacija festivalskega programa bo znesla 3,2 milijona evrov, seveda če bo vreme naklonjeno, kot je dejal direktor ter umetniški vodja festivala Darko Brlek, kajti streha letos še ne prekriva odprtega festivalskega prizorišča. "S slabim vremenom pa se stroški lahko zvišajo še za 300 do 400 tisoč evrov," je Brlek še dodal. Namen novinarske konference je poleg programa predstaviti še sponzorje, ki vsako leto skupaj z obiskovalci pripomorejo k poletni realizaciji te ljubljanske programske uspešnice. Predstavitveni dogodek je potekal v družbi častnega pokrovitelja, ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ter zastopnikov sponzorskih organizacij. Tudi je Mestna občina Ljubljana ustanoviteljica festivala in njen največji financer. Glavni sponzor festivala ostaja Zavarovalnica Sava, glavni medijski sponzor tega dvomesečnega umetniškega dogajanja pa časopis Delo, plesno dogajanje bo spremljala Parada plesa.

… tiskovni konferenci s pokroviteji festivala

Vsi pa so si bili edini v izrečenih željah ter spodbudah, da naj bo ljubljansko poletje suho in naj dež ne moti festivalskih programov. O strehi je bilo tudi govora, ko najprej stečejo izračuni o samostojnem stoječem projektu strehe, ki se ne bo naslanjala na sporno fasado objekta, kjer gostuje Srednja šola za oblikovanje in fotografijo, istočasno pa potekajo možne rešitve glede samega objekta, ki bo na koncu koncev postal del Ljubljana Festivala, ko lahko dobrodošlo doprinese k znižanju sedanjih bivalnih stroškov LF.

Festival bo potekal od 2. julija do 5. septembra, program pa v znamenju komornih in simfoničnih koncertov, opernih del, muzikalov ter baleta. In Darko Brlek je dejal: "Tudi smo se še posebej potrudili za gostovanje Svetlane Zakharove, da nam ja ne bi očitali, kako zapostavljamo baletni program." Pestro bo tudi na mednarodni likovni akademiji pa na otroških in mladinskih delavnicah, tudi se festival dogaja na Ljubljanici z izvedbami mladih glasbenikov.
Junija pa že na sporedu prve (pred)uprizoritve v poletnih Križankah, 10. 6. dva pihalna orkestra: KD godba Slovenskih železnic in Delavska godba Trbovlje. Dva dni pozneje pa se v Križanke po enoletni uspešni turneji vrača muzikal Briljantina (Grease), gotovo tudi dobro uigran. Veliki junijski dogodek pa Verdijev Rekviem z Orkestrom slovenske filharmonije pod taktirko slavnega Plácida Dominga in 20. po vrsti Poletna noč, junijski večer, posvečen Marjani Deržaj v izvedbi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija.

Aida

Tudi letošnje odprtje bo nadvse spektakularno, dogajalo pa se zvečer 2. julija na Kongresnem trgu ob uprizoritvi veličastne Verdijeve opere Aida z Orkestrom Slovenske filharmonije ob slavnih solistih, zborom in baletom HNK Split, zborom Opere SNG Maribor ter pod taktirko Iva Lipanovića, režiser Dražen Siriščević bo opero prav za ljubljanski Kongresni trg tudi na novo postavljal, ena od zanimivosti te uprizoritve pa gotovo nastop 15 lipicancev iz Kobilarne Lipica.

Brane Rončel

Za ljubitelje jazza sta na sporedu 8. julija bas kitarista Marcus Miller in Stanley Clarke, ki prirejata pester jazz/fusion/ funk/R&B/soul program, posebej ga bo predstavil Brane Rončel

Aterballeto (foto: Lorenza Daverio)

67. Ljubljana Festival tudi plesnim sladokuscem ponuja s tega umetniškega področja nekaj uprizoritev. Tako bo že 4. julija na sporedu Cankarjevega doma flamenko v izvedbi izvrstne  Maríe Pagés in njenega svojstvenega pristopa do te plesne ter španske glasbene zvrsti. Na odru Opere Ljubljana pa 16. julija gostuje Aterballetto, mednarodno priznana italijanska plesna skupina z baletnim diptihom Bach Project, koreografa pa Jiří Kylián in Diego Torteli.

Tudi avgusta poletne Križanke ponujajo presenečenje, in to iz zvrsti muzikala, ko sta na sporedu dva nova ruska muzikala: 19. in 20. Onjeginov demon v zasedbi gledališča LDM Novaya Scena in 22. ter 23. muzikal Mojster in Margareta pisatelja Mihaila Bulgakova, prav tako v izvedbi LDM Novaya Scena iz Sankt Peterburga. Omenili so, da pisatelj v tem terminu celo načrtuje obisk Ljubljane. Zadnjič, in to 25. avgusta, bo na sporedu Križank muzikal Mamma Mia, velika uspešnica produkcije Jurija Franka.

Mamma Mia

Pred septembrskim zaključkom festivala so 3. septembra uvrstili na spored baletno uprizoritev Svetlana Zakharova in prijatelji v spremljavi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, ko bo z izvrstnimi baletnimi solisti izvedenih nekaj najlepših baletnih koreografij. Baletna solistka Svetlana Zakharova je še nepolnoletna postala članica Marijinega gledališča, kot polnoletna, leta 1997, pa glavna plesalka ansambla, ki je leta 2003 prešla v Bolšoj teater.

Maria Pages znova prihaja na Ljubljana Festival.

Zaključek 67. Ljubljana Festivala bo slovesno potekal 5. septembra z izraelskim Filharmoničnim orkestrom, ki mu bo dirigiral slavni Zubin Mehta, ko se je na svoji poslovilni turneji tudi odzval vabilu Ljubljana Festivala, svojo mednarodno kariero pa začel prav v Ljubljani pred šestimi desetletji na povabilo takratnega direktorja Slovenske filharmonije Marijana Lipovška kot še mednarodno nerazpoznavni umetnik. Dan pozneje, 6. septembra, bo Orkester Slovenske filharmonije pod taktirko Charlesa Dutoita v Cankarjevem domu igral Stravinskega, Saint Saënsa in Škrjanca, koncert v okviru Ljubljana Festivala odpira tudi novo sezono Slovenske filharmonije.
Župan Zoran Janković je še posebej predstavil uspešna podjetja in sponzorje, ob tem pa poudaril, da Ljubljana doživlja turistični ‘bum’ ter sloves najlepšega mesta na svetu tudi zavoljo uspešnega Ljubljana Festivala, ki s svojim umetniškim programom posega po mednarodnih festivalskih vrhovih.
Karte so že v prodaji, vse informacije pa na www.ljubljanafestival.si Torej privoščimo si poletni čas za kulturo vrhunskih domačih in mednarodnih umetnikov 67. LF.

View Gallery 8 Photos