Prihaja 6. Gibanica, ki prinaša poleg obilice plesa tudi nagrade

Are made of this (Foto: Darko Radanovič)

Gibanica, ki od leta 2003 bienalno streže z naborom najboljših sodobnoplesnih izdelkov domačih producentov, bo ob svoji 10. obletnici med 21. in 23. februarjem 2013 v prestolnici zasedla Staro mestno elektrarno – Elektro Ljubljana, Cankarjev dom, Plesni teater Ljubljana ter Španske borce. Obletnica pa je nanesla tudi nekaj posebnosti. Na letošnji Gibanici bodo prvič podeljene stanovske nagrade, poimenovane po pomembni slovenski plesni ustvarjalki in pedagoginji Kseniji Hribar, ki jih bo podelilo Društvo za sodobni ples Slovenije.

Dvojnik (Foto: Madster)
Ker vsa leta, ko je slovenski sodobni ples ustvarjal pomembne razvojne korake, stanovske nagrade Društva za sodobni ples še ni bilo, bo letos, da bo izgubljeno vsaj malo nadoknadeno, podeljenih kar 13 nagrad v enajstih različnih kategorijah. Podelili pa bodo tudi dve nagradi festivala Gibanica, in sicer nagrado za najboljšo predstavo po izboru občinstva ter nagrado za najboljšo predstavo po izboru strokovne žirije. Posebnost je tudi dodatni program, ki ga selektorji utemeljujejo z naslednjimi besedami: "Vanj smo nabrali tiste predstave, ki jih sicer ne moremo brez zadržkov umestiti v ‘kuratorsko’ zastavljen  glavni program, a vseeno tudi te dodatne predstave vsaka po svoje kažejo na določene presežke, ki se nam jih je zdelo nujno vključiti v festival."
Balet upora (Foto: Petra Štrukelj)
Selektorji v sestavi Pia Brezavšček, Mateja Bučar in Klaus Ludwig (vsakokrat je selektorska zasedba Gibanice mednarodna) so se odločili za kuratorski pristop z vodilom, da se izpostavijo dela, ki izstopajo po svojem izhodiščnem imanentnem ukvarjanju z gibom – s formo, s samo materialnostjo, ki razpira pomene. Izmed 41 prispelih prijav, so  izbrali 8 predstav v glavni ter tri v dodatni program. Za izvedbo programa imajo organizatorji na voljo dvajsettisoč evrov. Toliko jim je zagotovilo MIZKP če seveda ne bo kakšnega rebalansa."11 predstav je pravzaprav več, kot je bilo priporočilo organizatorjev, ki so zaradi finančnih omejitev program predvideli strnjen v treh dneh. Tako maksimalno število se nam je glede na količino produkcije zdelo prav izbrati, s selekcijo v dveh sekcijah pa smo lahko ohranili našo kuratorsko idejo, ki vsaj v glavnem programu ohranja nekakšno celoto in enotnost (čeprav v raznolikosti). V letošnjem naboru se je komisija strinjala, da se bolj kot predstavam, ki bi morda nagovarjale iz določenih problematik na gledališki ali performativen način, osredotoči bolj na tiste, ki se ponovno, skoraj da vnovič in na zelo samosvoje načine, ponovno posvečajo gibu kot osnovnemu elementu in nato od tu gradijo naprej. Pri tem nas je posebej pritegnil raziskovalen način in ne že preverjeni formati. V teh predstavah prepoznavamo veliko potenciala in svežega zagona, kar se nam v teh časih zdi pomembna kvaliteta," je za naš portal komentirala izbor članica žirije Pia Brezavšček.
Poleg plesa bo Gibanica postregla še s tremi okroglimi mizami, dvodnevno delavnico pod vodstvom Klausa Ludwiga, fotografsko razstavo Mihe Frasa ter video knjižnico Roka Vevarja.