Poletne baletne/plesne šole. Nuja ali denar sveta vladar?

Plesalec Kazine Miha Florjanc Lukan je eden tistih, ki bo poletje preživel na poletni šoli v Zagrebu

Barbara (Drnač op.a.) mi je ponudila zanimivo temo za moj naslednji pisani prispevek: poletne plesne šole – nuja ali denar sveta vladar, pa sem sem poglobila v razmišljanje o tej temi. Kot nekdanja aktivna baletna plesalka nisem sploh nikoli pomislila, da lahko poletne plesne šole za nekoga pomenijo tudi finančno korist. Zdelo se mi je nadvse koristno in potrebno, da se baletni plesalci ob takrat zame vedno predolgih (zdaj prekratkih (smeh)) poletnih počitnicah udeležijo kakšne poletne plesne šole, ki ponuja klase klasičnega baleta, poleg tega pa še različne druge baletne in plesne tehnike. Včasih plesalci nismo imeli na izbiro toliko poletnih baletnih šol in seminarjev, kot jih imamo zdaj. Zato morajo biti plesalci  pri izbiri toliko bolj pozorni, preden se odločijo, kam ji bo zanesla poletna pot. Predlagam, da se najprej vedno pozanimate o pedagogih na poletnih seminarjih, kdo so osebe, ki vas bodo učile. Imena so lahko večkrat zveneča, pa vendar se je dobro prej prepričati, kdo so ti ljudje, kakšna je njihova baletna zgodovina, kje so delovali in kaj počnejo zdaj. V današnji dobi interneta to res ni več noben problem. Dvakrat kliknemo pa skoraj izvemo, kaj naš bodoči pedagog zajtrkuje.

Claudia Sovre je asistentka koreografa v ljubljanskem baletu, balet pa poučuje tudi v Kazini in na poletnih seminarjih.
Druga pomembna stvar je, da veste, česa si želite – samo klasičnih treningov, ali tudi sodobnih, pas de deuxa, ali morda še česa drugega.  Vedeti morate tudi, v katero težavnostno skupino se boste vpisali oziroma v kateri smeri je vaše znanje profesionalno in v kateri še niste dosegli tega nivoja, ali pa bi morda želeli poskusiti nekaj popolnoma novega, kot npr. flamenko. Samo tako si lahko izberete seminar po svoji želji in ki vam bo hkrati ustrezal, da lahko od njega odnesete največ.
Zadnja in ne najmanj pomembna stvar pa je finančna plat seminarja. Seveda so cene poletnih šol različne. Zato bo treba tudi tukaj prilagoditi svojim zmožnostim oziroma globini žepov vaših staršev. Pomembno pa je, da dobro preverite vse, kar šola ponuja, da boste za denar res dobili to, kar pričakujete. Sama osebno toplo priporočam poletne plesne šole, saj si z njimi obogatimo svoje znanje, spoznamo nove pedagoge, nove baletne in plesne tehnike, hkrati pa sklenemo nova prijateljstva. Vse te izkušnje bodo odprla vaša baletna pa tudi osebnostna obzorja. Sama sem obiskala kar nekaj baletno-plesnih seminarjev v mladosti in moram priznati, da se še zdaj rada spominjam vsega, kar sem tam doživela. Naj izpostavim nekaj poletnih šol pri nas in v tujini.
Claudia Sovre z ekipo mladih plesalcev v Piranu.
Začela bom z DANC’S Piran 2016, saj ta seminar sama res dobro poznam, ker sodelujem pri njegovi organizaciji že od samega začetka. Seminar se odvija že tretje leto v Piranu prva dva tedna v avgustu. Udeležencem seminarja nudi kvalitetne pedagoge, različne plesne smeri pa tudi cena seminarja ni pretirana. Organizator seminarja je DBUS (Društvo baletnih umetnikov Slovenije), idejni in organizacijski vodja pa seveda njegov predsednik Tomaž Rode, ki mu novih idej nikoli ne zmanjka. Seminarja se lahko udeležite en ali pa dva tedna. Prehrana in prenočišča so organizirana v piranski osnovni šoli, kjer imamo na voljo tudi tri baletne dvorane. Plesalci se lahko odločijo za začetnim tečaj, ki ga bo letos spet vodila med otroki priljubljena baletna solistka SNG Maribor Tijuana Križman Hudernik.
Solistka mariborskega baleta Tijuana Križman Hudernik bo med piranskimi pedagogi.
V nadaljevanjem in profesionalnem  tečaju, kjer se bodo udeleženci seminarja učili tudi pas de deux in repertoar, bodo treninge vodili: Evelyn Teri, nekdanja baletna solistka z bogato mednarodno kariero, trenutno pa ji je zaupano mesto pedagoginje in koreografinje Mladega baletnega ansambla Dunajske državne opere. Poleg nje bosta udeležence poučevala še profesorja iz Madžarske plesne akademije v Budimpešti, Monika Barna in Gyorgy Szakay, ki je hkrati tudi rektor te prestižne baletne ustanove. Letos smo prvič uvrstili na program tudi baletni seminar za ljubitelje, ki ga bo vodila moja malenkost.
Ana Pandur Predin bo poučevala flamenko. (foto: Drago Videmšek)
Poleg klasičnega programa pa so plesalcem na voljo tudi sodobne delavnice z elementi flamenka, ki jih bo letos oblikovana priznana slovenska umetnica Ana Pandur Predin. Istočasno se na romantičnem Tartinijevem trgu v sklopu Piranskega poletnega festivala vsak večer dogajajo različne prireditve, med njimi tudi plesne in dva zaključna nastopa seminarja DANC’S Piran. Naše prelepo morje, kjer se plesalci lahko osvežijo in uživajo v poletnih radostih, je od šole oddaljeno okoli pet minut hoje in lahko predstavljate, da poleg trdega dela in znojenja v baletnih dvoranah udeležencem tudi zabave ne bo primanjkovalo. Upam, da ne bo zvenelo samovšečno, vendar lahko seminar iskreno priporočim vsem plesalcem, ki si želijo poletnih baletno-plesnih izkušenj. Tomaž Rode je kot glavni iniciator in član organizacijskega odbora našega prvega slovenskega baletnega tekmovanja TUTU, ki se je odvijal v Lendavi februarja letos, kot nagrado podelil štipendijo za DANC’S 2016 celotnemu 1. letniku KGBL, za katerega je njihova  baletna pedagoginja Vesna Cestnik sestavila skupno koreografijo, s katero so osvojili tretje mesto in srebrno medaljo. Tako da – se vidimo v Piranu!
Plesali boste lahko tudi na Bledu.
Tudi na Bledu se letos odvija zanimiva delavnica baletnih masterclassov, ki jih vodi baletna  umetnica iz Sankt Petesburga Maja Dumcenko, prva solistka, koreografinja in repetitorka iz Marinskega gledališča. Seveda imajo besede Marinski teater in Sankt Petersburg  za baletne plesalce prav poseben pomen, tako da verjamem, da bodo na Bledu doživeli marsikaj zanimivega in poučnega.
Nena Vrhovec Stevens in Andrew Stevens organizirata baletni seminar v Pirničah.
Baletna šola Stevens od 16. do 26.avgusta odpira vrata svoje poletne baletne šole že 14. leto v Zgornjih Pirničah. Pedagoga bosta kar lastnika baletne šole Nena Vrhovec Stevens, nekdanja primabalerina v SNG Opera in balet Ljubljana in njen soprog Andrew Stevens, ki je svojo baletno kariero začel v Veliki Britaniji, potem pa so ga lepote Slovenije in tudi Slovenk zadržale v naši sredini. Na poletnem seminarju se jima bo pridružila še Rita Pollacchi, sicer prva solista v ljubljanskem baletu.
Baletni pedagog Aleksandr Lukjanov je duša poletnega seminarja v Zagrebu.
Tudi v nam bližjem Zagrebu letos spet potekajo Internacionalni masterclassi med 18 in 30. julijem. Umetniški direktor in hkrati tudi pedagog je Aleksandr Lukjanov, nekdanji solist državne Opere T. Shevchenko iz Kieva in dolgoletni prvi solist HNK Zagreb. Poleg njega svoje znanje udeležencem seminarja podajajo še: prva solistka HNK Zagreb Natalia Hornsnell, ki prihaja iz Avstralije, Vaclav Lamparter, baletni umetnik iz Brna in trenutni solist v Semperoper Ballet Dresden, ruska pedagoginja iz Perma Olga Carmon, Sven Copony, klasični baletni plesalec, zdaj pa koreograf in pedagog sodobnega plesa, in kot posebni gost tudi Umetniški direktor baleta HNK Zagreb, Leonard Jakovina, ki je svoje baletno šolanje končal v Münchnu, do pozicije baletnega solista pa je prišel v berlinskem Staadsteatru. Na tem seminarju ponujajo klasične baletne treninge, klase na špicah, učenje variacij, pas de deux, karaktrene plese in sodobne treninge. Program se mi zdi res pester, profesorji dobri, Zagreb je blizu, mislim, da plesalci ne bodo zgrešili, če se vpišejo na zagrebške masterclasse in da lahko tam pridobijo veliko novega znanja. Pa še Parada plesa je sponzor seminarja, ki podeljuje štipendije. V Zagreb potujeta Jan Trninič in Miha Florjanc Lukan. Imamo pa še dve prosti mesti za moška plesalca, če slučajno še koga zanima.
V Veroni lahko preživite aktivno poletje.
V Veroni v Italiji že poteka poletna baletna šola, in to do 27. julija. Plesalci si lahko samo izbirajo, koliko tednov želijo ostati. Plesalce pedagogi razdelijo v skupine po znanju, ki ga obvladajo. Na koncu vsakega tedna odprejo vrata svojih baletnih studiev in pokažejo staršem, prijateljem, kaj so se v tem tednu naučili. Na treningih klasičnega baleta bosta udeležence seminarja poučevala Eriberto Verardi , nekdanji baletni solist, ki prihaja iz Italije, in Ana Guetsman, nekdanja baletna solistka, ki prihaja iz Rusije. Oba sta hkrati tudi umetniška direktorja Baletne šole Balleto di Verona, poučevala pa bosta tudi repertoar, vaje na špicah, moško tehniko, karakterne plese in pas de deux. Poleg njiju bo sodobne treninge poučevala Grace la Naia. Sama sem si v januarju ogledala baletni koncert njihove baletne šole in bila sem navdušena nad njihovim delom. Eriberto in Ana sta baletne plesalce res naučila pravilne baletne tehnike, z izpiljenim specifičnim stilom za vsako zahtevno baletno točko na obširnem programu, ki so nam ga pokazali. Zato ju lahko vsekakor priporočim kot odlična baletna pedagoga. Eriberto Verardi je bil tudi član internacionalne žirije našega baletnega TUTU tekmovanja, na katerem je dvema dekletoma podelil štipendije za poletni seminar, Maši Kovaliovi iz 1. letnika KGBL in Anji Dajčman iz 3. letnik KGBM. Prepričana sem, da bosta dekleti uživali v Veroni, saj je mesto res pravljično lepo in da bosta obe nadgradili svoje baletno znanje.
Poletna baletna šola v …
Valentin Bartes, umetniški direktor Baletne šole v Bariju v Italiji, je bil tudi eden od članov internacionalne žirije TUTU tekmovanja in je za svojo Poletno baletno šolo prijazno podelil štipendijo Plesno gledališkem društvu Primabalerina pod vodstvom Sergeja Semenjuka, ki je zanje sestavil odlično skupinsko točko, s katero so v svoji kategoriji dosegli 1.mesto in zlato kolajno. Poletna šola v Bariju traja en teden, od 11. do 16. julija, in plesalcem kot večina baletnih šol tudi ponuja klasične treninge, repertoar, vaje na špicah, karakterne plese pas de deux in sodobni ples s priznanimi pedagogi: Valentin Bartes, Tiina Goldin, Aleksander Mishutin, Roberta Ferara, Antonella Valente in Eva Kosa. Ker Bari leži ob morju, bo bivanje v tem mestu poleti prav gotovo prečudovito.
… Bariju.
Naj omenim še Madžarsko plesno akademijo, ki tudi vsako leto odpre vrata svoje poletne baletne šole. Še ena članica internacionalne žirije TUTU tekmovanja, Judit Murany, drugače pedagoginja na tej prestižni akademiji, je talentiranemu plesalcu Janu Trniniču za doseženo 1.mesto in zlato medaljo imenu šole podelila celoletno štipendijo za enoletni študij na njihovi ustanovi. Jan je tudi prejemnik štipendije portala Parada plesa in se bo izpopolnjeval še v Zagrebu. Kaj lepšega si lahko mlad perspektiven plesalec sploh želi? Njihova poletna šola poteka med 18. in 30. julijem in poleg vseh standardnih treningov ponuja še treninge graham ter forsyte tehnike, klase za raztegovanje in moč ter znanje baletne metodike. Vsekakor zelo zanimiva plesna šola s preverjenimi strokovnimi pedagogi in sodelavci, ki jo lahko iskreno priporočam.
Jan Trninič bo letošnje poletje zajemal z veliko seminarsko žlico.
Torej, moji dragi mladi nadebudni, znanja želji plesalci – ponudbe je ogromno, vendar kot sem že rekla na začetku, preden se odločite vključite svoj laptop ali pametni telefon in preverite pedagoge, preverite ceno. Potem pa baletne potrebščine v torbo in pogumno novim dogodivščinam in novem paketu baletno-plesnega znanja naproti. Žal mi je le, da nisem mlajša, da bi se vam lahko pridružila. Srečno!

View Gallery 13 Photos