Plesna ljubezen za predsednika države Boruta Pahorja

Jurij in Jagoda v plesnem elementu

Bliža se dan, ko bodo slavni, odlični plesalci latinskoameriških in standardnih plesov zavzeli oder Gallusove dvorane Cankarjevega doma. Natančneje – uprizorili bodo tri predstave; v petek, 8. septembra, bo ob 20. uri premiera, v soboto, 9. septembra, pa reprizi ob 17.30 in 20. uri. Plesni spektakel Dance Amore ali v prevodu Zapleši ljubezen bo zbrane z vrhunskim poplesavanjem popeljal v leto 1947 na obrobje Brooklyna; že naslov pove, da bo v ospredju ljubezenska zgodba, ki bo začinjena s humorjem, dramatičnostjo, pa tudi tragedijo in krvavim umorom. Vsekakor bo uro in pol dolgo dogajanje pestro ter polno presenečenj.

Avtor predstave Jurij Batagelj je …
Pod scenarij, režijo in koreografijo se podpisuje karizmatičen Jurij Batagelj, ki bo v predstavi tudi nastopal. Batagelj in ustvarjalci prihajajočega plesnega fenomena so se predstavili v četrtek na dan odprtih vrat predsedniške palače.
… z ženo Jagodo prevzel listino pokroviteljstva nad predstavo iz rok predsednika države Boruta Pahorja.
Ob odprtju so proslavili tudi državni praznik združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom – prejeli listino o častnem pokroviteljstvu, ki jim jo je podaril predsednik Borut Pahor. "Rad bi vam povedal, da ste se prav odločili," je iskrivo in odločno ob prejemu povedal Batagelj; zatem pa dejal, da za nestrpno pričakovanim spektaklom stojijo vrhunski umetniki in plesalci svetovnega kova – Andrej Škufca, Melinda Torokgyorgy Škufca, Jagoda Batagelj, Matej Krajcer, Jernej Brenholc, Daniela Podgornik Pekič, Iwona Golczak in drugi –, "ki jih ne le krasi izjemen talent, športni in umetniški uspehi, temveč tudi srčnost, požrtvovalnost in delavnost".
Domen Valič nas bo popeljal skozi predstavo skupaj z …
Predstave ne bodo (so)ustvarjali zgolj drzni latinskoameriški in standardni plesalci, marveč tudi plesalci modernega plesa, jazza ter hip-hopa. Odrsko dogajanje bo besedno ter pripovedno obogatil tudi šarmanten igralec ter nekdaj odličen plesalec latinskoameriških in standardnih plesov Domen Valič, ki je tudi avtor pripovednega besedila. Piko na i predstavi bo dala talentirana vokalistka Zala Smolnikar, utelešena v zapeljivo, pretkano jazz pevko.
… ekipo …
Ustvarjalci in ustvarjalke so na dnevu odprtih vrat v kristalni dvorani palače, kjer je sprejem potekal, postregli tudi s plesnimi, pevskimi in besednimi ‘sladkorčki’. Domen Valič je humorno umestil dogajanje, za njim sta ganljivo, čutno in strastno nastopila Jurij in Jagoda Batagelj v paso doblu; ob njunem nastopu je bilo moč začutiti vzhičenost ter navdušenost množice. Potem je Zala Smolnikar popeljala Jerneja Brenholca in Danielo Podgornik Pekič v nadzemeljsko lirično mehkobo angleškega valčka; ‘sladkorček’ pa sta umetniško z rumbo zaokrožila vrhunska Andrej Škufca in Melinda Torokgyorgy Škufca.
… Jernejem Brenholcem in Danielo Pekič Podgornik …
In kakšen je prvi vtis? Izjemen, ganljiv; plesalci in plesalke so postregli z dovršenimi, krasnimi plesnimi figurami, nabitimi s čustvi, energijo in strastjo ter željo po umetniškem ustvarjanju. Seveda, ni zanemarljivo – kot že večkrat rečeno – da predstavo sestavljajo vrhunski umetniki in umetnice, ki si predvsem želijo eno – popeljati gledalce in gledalke v prelep svet plesa, zabave, blišča in ljubezni.
… Andrejem Škufco in Melindo. (foto: arhiv Dance Amore)
View Gallery 7 Photos