Ples letečih vil na ledeni ploskvi

Nina Polšak je članica Celjskega drsalnega kluba.

Zveza drsalnih športov Slovenije je v sodelovanju z mednarodno drsalno zvezo ISU med 22. in 24. septembrom organizirala Junior Grand Prix Ljubljana Cup 2016 za fante, dekleta in plesne pare v starosti od 13 do 19 let. Mene je zaneslo v Halo Tivoli v soboto, 24. septembra, po 16. uri, ko sem ujela zadnjo skupino mladih tekmovalk, in me je leteči, pravzaprav že vilinski plesni vetrc kar omamil ob lepotah prefinjenih gibov ter lebdečih skokov, ko sta zaplesali (ja, resnično zaplesali) ter neslišno preletavali ledeno ploščo Japonka Marin Honda in Korejka Eunsoo Lim. Prva je bila na koncu srebrna vila, Korejka pa obstala na 4. mestu, ko v brzicah svojih zanosnih korakov in ob končnem skoku ni predvidela bližine ograje, seveda trčila ob kovinsko konstrukcijo in padla, se pobrala, napravila še eno večjo napako, potem se osredotočila ter skokovito  letela naprej. Njuno drsanje niso le izvajanje zaporednih korakov ali priprave na težke skoke in skokovite kombinacije, je že neverjetna plesna ekspresija lepote in (vilinske) eteričnosti. In onidve povsem neslišno drsita po plošči, kot bi leteli tik nad ledom, ko za seboj ne puščata niti sledi. Tehnika umetnostnega drsanja zahteva drsenje le po eni klini, ostrini drsalke, če pa nastopi rezko škripanje, je to jasen znak, da se drsa po obeh klinah, kar ni več umetnostno drsanje. Marin in Eunsoo pa drsita ter skačeta po ledeni ploskvi s tako hitrostjo in lahkoto, kot bi ju nosil sam veter.

Na stopničkah v Hali Tivoli (z leve proti desni): Japonka Marin Honda, zlata Rika Kihira in tretja Rusinja Alina Zagitova
Zmagala je Japonka Rika Kihira, ki skače vse trojne skoke in še trojni aksel, seveda tudi vrhunsko drsa (veter pa jo le ne nosi), in trojni aksel je prestižni skok, ki sodi v najtežjo skupino trojnih skokov, je skok s 3,5 obrata, ki ga je na dosedanjih seniorskih tekmovanjih redno izvajala le Japonka Mao Asada. Bronasta medalja in peto mesto sta pripadli Rusinjam Alini Zagitovi in Alisi Lozko, ki po plošči subtilno zaplešeta v stilu  baletne estetike, pri skokih pa še nastopajo napake. No, Alina je že uporabila novo tehniko skokov, nekoliko težjo, ki prinaša tudi kakšno točko več, ko v skoku navpično dvigne eno roko, kar da skoku lepši videz in lahko pospeši tudi vzgon, sicer je bila v kratkem programu prva in je v končnem seštevku le za eno točko zgrešila drugo mesto. Vse imenovane tekmovalke pa so približno enake starosti: od 13 do14 let. Ob meni je sedela mama ene naših tekmovalk, ki je bila tudi sama povezana z umetnostnim drsanjem in ritmično gimnastiko, sicer prihaja iz Rusije, dejala je, da Evropejke izgubljajo boj z Azijkami ne le na ledeni ploskvi, ampak tudi v ritmični gimnastiki, saj so težke in imajo  preveč kompaktno telesno konstrukcijo, Azijke pa voljnih teles, subtilne in lahkotne konstitucije, kar že kažejo svetovni rezultati. Slovenska trenerka umetnostnega drsanja Marina Pirkmajer pa vzdihnila in dodala: "In za njih je trener bog!" Prevlada Azijk je bila očitna tudi na tem tekmovanju, ko je šesto mesto osvojila Američanka azijskih korenin, Ashley Lin, in enako osma po vrsti Kanadčanka Sarah Tamurak, med njiju pa se še vrinila elegantna Čehinja Michaela-Lucie Hanzlikova, potem so si v večini sledile Evropejke raznih držav, med 34 finalistk so bile uvrščene še tri Slovenke, vse iz Celjskega drsalnega kluba: Nina Polšak (23.), Lara Guček (26.) in Maruša Udrih (29.).
Slovenska predstavnica Maruša Udrih
Menim, da je včasih dobro pogledati tudi druge plesno obarvane tekmovalne zvrsti, kajti ravno pri drsanju so zanimive izvedbe tako skokov, preskokov kot smeri vrtenja piruet, ko smo akrobatiko v sodobnih gibalnih elementih že osvojili, prav tako tudi elemente borilnih veščin ter meditacij, kot je joga, in ko trenutno s flamenkom ter afriškimi plesi prenavljamo plesno sodobnost. Zakaj ne bi skočili po informacije še na drsalne ploskve, da vidimo, kaj se tam novega plesnega dogaja. In dogaja se veliko!