Orientalki Alja Shaar in Ines Kočar. Ples brez omejitev

Ines Kočar in Alja Shaar …

6. junija 2013 ob 19.30 bo Bled dihal v orientalskih ritmih. V Festivalni dvorani Bled se bo gledalcem predstavilo več kot 30 plesalk, dva glasbena virtuoza in arabska kulinarika.

Predstava Med nebom in zemljo je nov projekt plesalk in koreografinj Alje Shaar in Ines Kočar. Skupaj s svojimi učenkami bosta predstavili celoletno delo in različne plesne stile – od tradicionalnih orientalskih, do balkanskih in sodobnih plesnih motivov. Na odru se bosta plesalkam z avtorskim orientalskim programom pridružila še glasbena virtuoza Marko Korošec (lutnja) in Andrej Hrvatin (tolkala).
Prizorišče pa tokrat ne bo prestolnica ampak Bled. "Na Bledu zato, ker jaz učim v Radovljici in Britofu pri Kranju. Po lanski razprodani predstavi v Linhartovi dvorani v Radovljici smo letos iskale večjo dvorano. Na Gorenjskem jih ni ravno na pretek, ampak na koncu smo le našle primerno dvorano – na idiličnem Bledu. Kot pove že naslov Med nebom in zemljo, se tudi letos nisva pustili omejevati zgolj s tradicionalnimi orientalskimi stili, ki jih sicer ne bo manjkalo (saidi – ples s palico, klasični orientalski ples, ples s pahljačami, s činelami, spogledljivi shaaby …), ampak sva raziskovali dlje; geografsko, glasbeno in koreografsko (kar nekaj koreografij je nastalo na romsko glasbo, nekaj na orientalske priredbe modernih uspešnic, zaplesali bova z velikimi krili, sabljo …), je za naš portal sporočila Ines.

Na odru se bo predstavilo več kot 30 plesalk, od mladenk do gospa spoštljivih starosti (tudi več kot 60 let). Nekatere so letos naredile šele svoje prve orientalske korake, druge so z več let plesnih izkušenj že prave profesionalke. Vsem pa je skupna ljubezen do plesa in do dela. Obe z Aljo sva kar strogi učiteljici, tako, da so plesalke kdaj pa kdaj deležne tudi graje. Seveda pa ne pozabiva tudi na pohvalo.

Predstavo sta ustvarjalki želeli še nadgraditi."K sodelovanju sva povabili tudi dva glasbenika. Marko Korošec (lutnja) in Andrej Hrvatin (tolkala) sta že prej sodelovala z Aljo Shaar, v enem od njunih mnogih projektov  Essauira, sicer pa sodelujeta v številnih projektih in s številnimi priznanimi glasbeniki. Upamo torej, da nam bo z letošnjo predstavo uspelo preseči klasične letne produkcije, ampak ustvariti celovit, kar se da pester in pisan pogled v svet Orienta, predvsem pa mu vdihniti lasten pečat." 
Da bi zadovoljili vse čute, bodo obiskovalci lahko poskusili tudi značilne arabske dobrote, ki jih bo pripravil lokal Falafel, znan po dobrotah Bližnjega vzhoda. Ponovitev predstave bo 27. junija 2013 ob 19.30, v Centru kulture Španski borci v Ljubljani.
View Gallery 7 Photos