Obvezen ogled. Bratje Karamazovi. Drzna klasika Borisa Eifmana

9. in. 10. septembra 2013 z začetkom ob 20. uri se bo na odru ljubljanskega Cankarjevega doma predstavil Akademski državni balet Borisa Eifmana iz Sankt Peterburga z baletom Bratje Karamazovi po literarni predlogi. F. M. Dostojevskega. Balet je bil prvič predstavljen oktobra 1995. Premiera je bila velikanski uspeh in tudi Eifman je takrat izjavil, da je balet Bratje Karamazovi njegova najboljša stvaritev.

"Moje prizadevanje in težnja je gledališče, odprto čustvenim izkušnjam. Svoj svet ustvarjam s kreacijami skrivnosti, v katerih značaji živijo in delajo po mojih pravilih. Ljubim svoj kardiogram, ritem bitja svojega srca z vsemi njegovimi izbruhi, šokom, vrhunci in padci," je zapisal Boris Eifman, verjetno najprestižnejši ruski koreograf.
Boris Eifman je plesno skupino ustanovil leta 1977. Do takrat se je imenovala Leningrajski novi balet in je bila novost in nekakšen "eksperimentalni laboratorij". V poznih sedemdesetih in zgodnjih osemdesetih se je Eifman začel lotevati klasičnih zgodb in jih obogatil z novimi plesnimi izrazi. Prav v tistem času smo imeli tudi v Sloveniji možnost spoznati njegovo umetnost, saj je prvič gostoval v Cankarjevem domu.
View Gallery 4 Photos