Namesto potice okus po medalji

Lara Nedeljkovič in Klemen Dremelj

Nizozemska je dežela, ki se je med prvimi začela organizirano ukvarjati s plesom na vozičkih. Tudi izobraževanja naših pedagogov so se začela tam, in Petra Škofic Damjan je bila prva, ki je v Slovenijo prinesla poučevanje plesa na vozičkih.

Petra Škofic Damjan na eni od prvih tekem na Nizozemskem.

Naši plesalci so zdaj organizirani v Plesnem klubu Zebra, in če je le možnost, se udeležijo poleg državnih prvenstev tudi mednarodnih tekmovanj. Tako je bilo med 19. in 21. aprilom na tradicionalnem velikonočnem plesnem vikendu že 31. tekmovanje – Holland Dans Spektakel v mestu Cuijk, kjer se je poleg plesa na vozičkih odvijala še tekma v street plesih, standardnih in latinskoameriških plesih ter salsi in bachati. 

Lara Nedeljkovič

Za naš portal je udeležbo komentirala Lara Nedeljkovič: "Trije pari iz plesnega kluba Zebra smo tako ponosno odšli zastopat barve Slovenije. Za nekatere plesalce je bila to prva mednarodna tekma. Prvi dan tekmovanja je bil namenjen freestylu. Plesalci iz različnih držav so pokazali svoje točke, ob katerih si samo gledal in ostal brez besed. Tudi naša plesalca Kaja Cizelj in Amir Alibabić sta pokazala svojo točko in se uvrstila na odlično 4. mesto. Amir je v svoji kategoriji single men 1 dosegel 1. mesto. V čast je zaigrala tudi slovenska himna. Po tekmi smo se lačni odpravili na večerjo, potem pa smo si punce odšle urejat frizure. Saj veste, kakšne smo ženske! Zmeraj premalo časa, da bi vse naredile zjutraj. Vsi smo se polni pričakovanj odpravili k počitku in že je napočil drugi dan tekmovanja. Naprej je sledil slavnostni mimohod vseh držav, ki so v rokah držale svojo zastavo, sledil je nagovor in pozdrav vsem plesalcem in predstavitev sodnikov, ki so sodili tekmovanje. Za tem se je začelo tekmovanje. Na začetku so se predstavili plesalci, ki tekmujejo v nižjih kategorijah, nato pa še plesalci, ki tekmujejo v višjih in najvišji kategoriji (IPC). V kategoriji IPC combi standard 1 sta plesala Kaja Cizelj in Amir Alibabić ter osvojila 5. mesto. V kategoriji amaterji combi class 1 sta plesala Breda Košir in Miha Rednak, ki sta osvojila 1. mesto.

Breda Košir in Miha Rednak

V kategoriji world cup strandard class 2 sta si Lara Nedeljkovič in Klemen Dremelj priplesala 2. mesto. V kategoriji IPC standard combi class 2 pa sta si priplesala 4. mesto. Lara Nedeljkovič je osvojila še 2. mesto v kategoriji world cup single women class 2 in 10. mesto v kategoriji single women class 2, ki velja za najštevilčnejšo kategorijo. Vsi zadovoljni in zelo utrujeni smo se odpravili nazaj v hotel in po večerji zelo hitro odšli k počitku. Čakal nas je še zadnji dan tekmovanja, kjer smo znova plesali vsi pari. Tudi ta dan je bil za Slovenijo zelo uspešen. Breda Košir in Miha Rednak sta v kategoriji amaterji combi standard class 1 osvojila 1. mesto, prav tako v kategoriji world cup combi latin class 1, kjer sta Sloveniji priplesala pokal. Slovenija je že drugo leto zapored osvojila pokal, ki zdaj ponosno krasi našo dvorano.

Amir Alibabić

Kaja Cizelj in Amir Alibabić sta v kategoriji world cup combi latin class 1 osvojila 3. mesto ter v kategoriji IPC latin combi class 1 4. mesto. Amir je v kategoriji single men class 1 zasedel 2. mesto. Lara Nedeljkovič in Klemen Dremelj sta v kategoriji world cup combi latin class 2 dosegla 2. mesto in v kategoriji IPC combi latin class 2 4. mesto, kjer sta premagala finalista lanskega evropskega prvenstva.

Slovenska ekipa z Andrejem Novotnyjem, ki je glavni trener slovenskih plesalcev in je bil tudi sodnik na tekmovanju. (Foto: arhiv PK Zebra)

Po koncu tekmovanja je sledila podelitev medalj, pokalov in priznanj. Slovenski para plesalci smo bili ponosni na rezultate, ki smo jih dosegli, in znova dokazali, da smo kos tudi najboljšim plesalcem, saj so bili na tekmovanju prisotni tudi najboljši plesalci evropskega in svetovnega prvenstva. Po tekmovanju smo se počasi odpravili na pot proti Sloveniji. Za nas je bila znova to pozitivna izkušnja, prav tako mednarodna tekmovanja nudijo veliko novih poznanstev med plesalci in na vsaki tekmi spoznaš in vidiš kaj novega."

Na lanskem državnem prvenstvu v kombinaciji (foto: Marko Mesec)

Plesalce na vozičkih pa bomo kmalu pozdravili na domačem terenu, in sicer na državnem prvenstvu v kombinaciji, ki se bo odvijalo 23. junija v Novem mestu.
 

View Gallery 7 Photos