Naj spomin znova zaživi! Legendarni muzikal Cats na odru zagrebške Arene

Muzikal Cats (Mačke), odrska priredba prepoznavne zbirke poezije avtorja T. S. Elliota (org. naslov: Old Possum’s Book of Practical Cats), se je v letu 2014 znova vrnil na odrske deske znamenitega londonskega West Enda.

Po dveh uspešnih sezonah se muzikal  odpravlja na novo mednarodno turnejo pod taktirko originalne ekipe, ki je postavila prvo izvedbo enega najprepoznavnejših muzikalov. Arena Zagreb bo 22. marca 2017 ena od prvih postojank režiserja Trevorja Nunna, pomočnice režiserja in koreografinje Gillian Lynne, kostumografa Johna Napierja in skladatelja Andrewa Lloyda Webbra.
Na novinarski konferenci, ki je bila organizirana ob lansiranju informacije o gostovanju omenjenega muzikala v Zagrebu, je hrvaška gledališka režiserka in urednica spletnega portala Teater.hr, Nora Krstulović, dejala: "Muzikal Cats je mnogo več kot le predstava, to je fenomen, morda celo ena najbolj prelomnih predstav v sodobnem komercialnem gledališču, ki že več kot trideset let navdušuje svetovno javnost. Andrewu Lloydu Webbru pa je prinesla status enega najbogatejših in najvplivnejših akterjev sodobnega gledališča. Uprizoritev tega muzikala je tako rekoč za Hrvaško vrhunec gledališkega dogajanja." Anđelo Jurkas, znani hrvaški režiser in književnik, pa je muzikal Cats označil ne le kot fenomen pop kulture, temveč kulture v najširšem kontekstu.
… (Foto: Cats the Musical, facebook)
Muzikal Cats je predstava z eno najdaljših tradicij uprizarjanja na londonskem West Endu in Broadwayu. Svojo premiero je doživel v New London Theatru leta 1981, kjer je bil del repertoarja rekordnih 21 let zapovrstjo in je doživel skoraj 9000 ponovitev. Nagrajen je bil s prestižnimi nagradami za najboljši muzikal, nagrado oliver in Evening Standard. Broadwayska izvedba je osvojila kar sedem nagrad tony in polnih 18 let zasedala broadwayske odrske. Svetovni premieri so sledile uprizoritve v več kot 30 državah po vsem svetu, muzikal je bil preveden v več kot deset jezikov, ogledalo si ga je več kot 50 milijonov gledalcev. Obe originalni produkciji, londonska in broadwayska, sta prejeli tudi grammya. Najprepoznavnejšo pesem iz muzikala Cats, z naslovom Memory, je izvedlo več kot 150 popularnih glasbenikov našega časa; od Barbare Streisand in Johnnya Mathiasa do Liberaceja in Barrya Manilowa.

View Gallery 4 Photos