Med folkloristi tudi Borut Pahor

V soboto, 18. maja 2013, ob 19.30 uri se bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma zgodil jubilejni 65. letni koncert Akademske folklorne skupine France Marolt pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, ki se bo tudi udeležil dogodka.

Zgodovinski viri pripovedujejo tisoče zgodb o plesnem svetu tesnih izb kmečkih hiš in svetlih salonov meščanskih petičnežev. Plesni kulturi urbanega in podeželskega okolja sta bili od nekdaj pestri in raznoliki, a vendarle bolj povezani in prepleteni, kot smo si morda doslej predstavljali. Stroga ločnica med plemiškim in kmečkim, urbanim in ruralnim, ki je pogosto umetno konstruirana, je postala navdih za zgodbo z imenom Prepletanja, ki jo bodo v Cankarjevem domu spletli maroltovci.
Maroltovci bodo prikazali slovenski javnosti še neznan program, kar 22 novih odrskih postavitev. Izurjene koreografije in plesi plesnih mojstrov 18. in 19. stoletja, prepletene z baletnimi elementi, kot tudi ljudski ples z daleč v preteklost segajočo tradicijo.
Premikanje meja v folklorno-plesni dejavnosti je bilo od nekdaj vodilo največje in ene najstarejših slovenskih folklornih skupin – Akademske folklorne skupine France Marolt. Letne produkcije priljubljenih maroltovcev na odru Cankarjevega doma vedno znova presenečajo, poustvarjanje ljudskega plesa, glasbe in oblačilne dediščine pa postavljajo ob bok sodobni odrski umetnosti.  Z jubilejnim koncertom  bo skupina spet zakorakala na področje še neizkoriščenih možnosti za folklorno-plesno odrsko uprizarjanje.

View Gallery 4 Photos