Mali plesni simpozij, posvečen Milanu Tomášiku, in premiera njegove predstave Fight Bright

Fight Bright (foto: Stanislav Dobák)

V ponedeljek, 8. oktobra, ob 17. 30 uri bo v Štihovi dvorani Cankarjevega doma Mali plesni simpozij, posvečen Milanu Tomášiku, na katerem bodo sodelovali Živa Brecelj, Andreja Kopač, Barbara Novakovič, Samo Oleami, Magdalena Reiter, povezovala ga bo Staša Mihelčič.

… Fight Bright … (foto: Stanislav Dobák)

Istega dne ob 19.30 si boste lahko v Linhartovi dvorani CD ogledali premiero predstave Fight Bright (ponovitvi 9. in 10. oktobra v Plesnem Teatru Ljubljana), ki jo je Tomášik ustvaril v sodelovanju s tujimi in domačimi plesalci (zamisel in koreografija: Milan Tomášik, asistentka koreografa: Špela Vodeb; ustvarjalci in izvajalci: Diego Alvarez Sanóu (Kostarika), Alessandro Sollima (Italija), Špela Vodeb, Tina Valentan (Slovenija), Milan Tomášik (Slovaška).

… Fight Bright … (foto: Stanislav Dobák)

Avtorsko glasbo za predstavo je prispeval Simon Thierrée; oblikovanje svetlobe: Janko Čief, Aljaž Zaletel; scenografija in kostumografija: Jasna Vastl; produkcija: KUD Cortesia, produkcijski menedžerji: Nina Fajdiga, Milan Tomášik, Katarína Zjavková, fotografija in video: Stanislav Dobák)

Milan Tomášik je leta 2006 ustvaril svoj prvi solo Within … (foto: Miha Fras)

Milan Tomášik je znan in priznan plesalec in koreograf. Rodil se je na Slovaškem, zdaj že štirinajst let živi v Ljubljani. Pri nas smo ga prvič videli v predstavi skupine En Knap v koreografiji Iztoka Kovača Woferl osebno. Kmalu sta ga k sodelovanju povabili plesalki in koreografinji Maja Delak in Mala Kline – ustvarili so predstavo Galerija mrtvih žensk. Na povabilo Žive Brecelj je Milan Tomášik v Plesnem Teatru Ljubljana ustvaril svoj prvi solo Within (2011 solo Off-beat in čez pet let še Solo 2016).

… leta 2011 je sledil solo Off-beat … (foto: Vlado Veverka)

Sam ali kot član mednarodno uspešnega kolektiva Les SlovaKs je obkrožil svet – nastopal je na pomembnih odrih po Evropi, a tudi v Kongu, Etiopiji, na Kitajskem, v Argentini, na Kostariki, Floridi in v New Yorku. Za svoje delo je dobil več priznanj in nagrad. Najprej so ga opazili doma, na Slovaškem in mu podelili nagrado mesta Prievidza (2014) "za promocijo sodobnega plesa doma in v tujini".

… in čez pet let še Solo 2016. (Foto: Drago Videmšek)

V letu 2015  je na mednarodnem festivalu Cortoindanza v mestu Cagliari na Sardiniji prejel nagrado ‘za glasbeno raziskavo in za izrazno moč koreografskega jezika’ v solo predstavi Off-beat.

Milan Tomášik s predstavo Fight Bright zaokrožuje koreografsko trilogijo skupinskih predstav … (foto: Stanislav Dobák)

Predstava Fight Bright se zavzema za pristno zaznavo, prepoznavanje, sočutje in dialog. Silo uporablja za znanje in obrambo, nikoli za napad. Tveganje izkorišča za samouresničevanje. Ustvarja silovito moč, ki odvede duha nazaj k izvoru njegovih spopadov. Prepletanje koreografije, scenografije in avtorske glasbe ponuja prefinjeno estetsko izkušnjo, ki prestopa meje materialnega ter osvetljuje polje energije, misli in idej.

… (foto: Stanislav Dobák)

Milan Tomášik s predstavo Fight Bright zaokrožuje koreografsko trilogijo skupinskih predstav (2014–18). V njej nadaljuje in nadgrajuje gibalne principe, ki jih je v sodelovanju s plesalci razvijal v dveh predhodnih skupinskih predstavah: Sezona lova (2014) in Silver Blue (2015).

… kamor sodita še Sezona lova … (Foto: Natalija Zajačikova)

Zanimanje za raziskovanje ritma, ki nastaja kot posledica napetosti mišic plesalčevega telesa, povezuje z izbranimi fizičnimi in psihološkimi vsebinami ter njim pripadajočimi odtenki barv in čustev. Prek natančno določenih stopenj mišične napetosti predstava razkriva gibalne interpretacije fizičnih ekstenzij v pojmovanju medsebojnosti, ki v zmanipuliranem svetu ‘lažnih novic’ dnevno izginjajo. Harmonija znotraj kaosa se zdi nemogoča, pa vendar tako iskana, zaželena in bivalno pogojena. Fizični princip preiskovanja giba[nja] in odnosov, ki pri tem vznikajo, koreograf povezuje z vidiki procesnega mišljenja ameriškega psihologa Arnolda Mindella.

… in Silver Blue. (Foto: Albert Vidal)
View Gallery 10 Photos