Nova sezona šova Zvezde plešejo. Strictly Come Dancing že šestnajstič na BBC-ju!

Aljaž Škorjanec je leta 2013 z Abbey Clancy osvojil zlati globus. (Foto: BBC)

Popularni britanski zabavno plesni program Strictly Come Dancing se je vrnil na TV-zaslone. Britanci bodo lahko svoje priljubljene plesalce in plesalke spremljali že šestnajstič. Tako kot v lanskoletni seriji, so tudi letos med njimi naš Aljaž Škorjanec, njegova soproga Janette ter Ukrajinka Nadija Bičkova, ki jo mnogi prištevajo k ‘našim’ plesalkam, saj je več let zastopala Slovenijo na plesnih tekmovanjih doma in v svetu.

Aljaž Škorjanec (desno) je vedno razpoloženi plesalec popularnega šova.

V otvoritveni oddaji so se nam predstavili zvezdniki in zvezdnice, ki so sprejeli povabilo in izziv, da pred večmilijonsko množico gledalcev pokažejo, kako se znajdejo v vlogi latinskoameriških in standardnih plesalcev. Uvodna oddaja je bila posneta že pred tremi tedni, gledalci smo jo lahko spremljali en teden pozneje, potem so imeli plesni pari na voljo dva tedna za pripravo na prvo oddajo.

Žirija v sestavi Craig Revel-Horwood, Darcey Bussell, Shirley Ballas in Bruno Tonioli (foto: BBC 1)

Format oddaje ostaja stalnica, prav tako sodniška zasedba ter voditeljski par. Shirley Ballas, ki je lani zamenjala karizmatičnega Lena Goodmana, je bila, kot kaže, dovolj všeč producentom in gledalcem, da se vrača v oddajo kot glavna sodnica.

Otvoritvena oddaja nove sezone nam je vzbudila apetit s fenomenalnimi skupinskimi točkami profesionalnih plesalcev ter postregla z napetimi trenutki, ko so zvezdniki pred kamerami izvedeli, kdo bo postal njihov plesni partner. Kot vedno doslej so bili odzivi ob razodetjih pretirani in zaigrani, ampak tako pač je v šovbiznisu. Več čustev, kot se prelije skozi oko kamere do gledalcev doma, bolj bo oddaja gledana.
Po ogledu prve tekmovalne oddaje, v kateri so bili plesni pari že ocenjevani s strani strokovne žirije, sem tudi sama zbrala prve vtise.
Pa spoznajmo zvezde in poglejmo, kako so se odrezali pri prvem tekmovalnem plesu.

1. Danny JohnJules (58), igralec (temnopolti policist Dwayne Myers iz kriminalistične serije Smrt v raju), je s plesalko Amy zaplesal fokstrot na glasbeno temo risanke Top Cat in odprl novo serijo na visoki ravni. Kot najstarejši zvezdnik v 16. seriji je pokazal, da ima kar nekaj plesnega predznanja iz jazz plesa, mogoče celo klasičnega baleta in stepa. Pokazal je, da je pravi ‘showman’, da ima zelo dober občutek za ritem in zbral 27 točk (6, 7, 7, 7).

2. Kate Silverton (48), BBC-jeva TV-napovedovalka in novinarka, je dobila za partnerja Aljaža in za prvi ples sta pripravila čačača na Kiss Toma Jonesa. Kate je izjemno simpatična, precej visoka in malo okorna, vendar je uspela odplesati koreografijo z veliko osebne karizme in prave mere koketnosti, ki je za ta ples značilna. Ocene in komentarji so bili vzpodbudni za naprej, zbrala pa je 20 točk (4, 6, 4, 6).

3. Lauren Steadman (25), paraolimpijska triatlonka, ki se je rodila brez spodnjega dela desne roke, je zaplesala zelo lep angleški valček s plesalcem AJ Pritchardom. Par je imel za pripravo le dva dni časa, saj se je Lauren udeležila svetovnega prvenstva v Avstraliji, od koder je prinesla zlato medaljo. Neverjetna mlada športnica, ki bo nedvomno svoje plesne treninge jemala zelo resno. Njene ocene so bile dobre, zbrala je 25 točk (6, 6, 6, 7).

4. Seann Walsh (32), stand up komik in igralec, je zadel premijo, saj je dobil za partnerko lanskoletno zmagovalko Katyo Jones. Njun prvi tekmovalni ples je bil tango, v katerem je Seann odigral in odplesal svojo vlogo prepričljivo in brez napak. Kljub temu je zbral le 18 točk (3, 5, 4, 6). Sodnikom ni bila preveč všeč moderna izvedba tanga, ki pa se je po moji oceni popolnoma ujemala z glasbo. Shirley ga je celo okarala za frizuro, češ da njegovi dolgi kodri ne sodijo v tango. Seanna to ni vrglo s tira, kar je pričakovano za nekoga, ki ima smisel za humor, Shirley pa si je nakopala gnev mnogih gledalcev, ki so jo obsodili, da je bila preveč osebna.

5. Vick Hope (28), visoka, vitka, eksotična lepotica bujnih črnih las, ki vodi radijsko oddajo, je dobila za partnerja novega profesionalnega plesalca, Italijana Graziana Di Palmo. Graziano in Vick sta po videzu zelo prava drug za drugega, kako pa se bo novi profesionalec znašel,  bomo še videli. Njun prvi ples je bil džajv, ki je bil preveč optimistično zastavljen in pri katerem je Graziano naredil še eno začetniško napako. Namesto svoje zvezde je v ospredje postavil sebe, za kar je bil tudi okaran. Tudi Vick je zbrala 18 točk (3, 5, 4, 6).

6. Susannah Constantine (56), nekdanja voditeljica oddaje What Not to Wear, je najstarejša med zvezdnicami. Za partnerja je dobila prav tako najstarejšega plesalca, ki je v oddaji že od prve serije. Zaplesala sta komično sambo, ki jo je bilo težko gledati. Susannah se je precej namučila, in kljub Antonovi zamisli, da naredita vsaj zabaven nastop, če že plesno ne more biti na visoki ravno, je bilo vse skupaj ena polomija. Susanna je zbrala le 12 točk (1, 4, 3, 4).

7. Charles Venn (45), temnopolti igralec iz serije Casualty (Urgenca), Eastenders, Footballers’ Wives … je s plesalko Karen zaplesal disco različico čačačaja, v kateri je pokazal dober občutek za koordinacijo in ritem. Pohvaljen je bil za zelo sproščen nastop, na kar je Charles odvrnil, da je očitno dober igralec. Kljub pomanjkanju tipičnih čačača korakov v njuni koreografiji je zbral 25 točk (6, 6, 6, 7).

8. Ashley Roberts (36), nekdanja članica Pussycat Dolls, je zaplesala dunajski valček. Njen plesalec ruskega rodu, Pasha, je pripravil lepo koreografijo na Sheeranovo Perfect. Ashley je delovala elegantno in njeno fluidno gibanje veliko obeta. Njen seštevek 29 jo je postavil na sam vrh lestvice (7, 8, 7, 7).

9. Dr. Ranj Singh (38), simpatični televizijski doktor indijskega porekla, ki se pojavlja v jutranjih oddajah s svojimi prispevki, je dobil drobno in energično Janette, s katero sta zaplesala čačača na How will I know Whitney Houston. Lahkotno, zabavno in sproščeno plesanje je presenetilo sodnike in doktor Ranj je dobil seštevek 27 (6, 6, 8, 7) in drugo osmico prve oddaje.

10. Katie Piper (34), TV-voditeljica, pisateljica in ustanoviteljica dobrodelne fundacije, je Britancem poznana iz medijev predvsem zaradi strahotnega napada nekdanjega fanta, ki jo je polil s kislino. Katie je slepa na eno oko in ima ostanke brazgotin po obrazu. Lepotica, ki je prestala marsikaj, se je prva odzvala vabilu za nastop v oddaji. S partnerjem Gorko je zaplesala angleški valček. Ni mogla skriti treme in je zbrala le 17 točk (4, 4, 4, 5), vendar je dobila nekaj vzpodbudnih komentarjev.

11. Graeme Swann (39) je nekdanji tekmovalec kriketa, ki se je odločil za sodelovanje zaradi svojih otrok, ki obožujejo oddajo. Graeme ni prvi kriket igralec v Strictlyju, kar nekaj se jih je že zvrstilo v prejšnjih serijah in dva sta celo zmagala. Njegov prvi testni ples je bil samba, ki jo je s plesalko Oti zaplesal sproščeno, energično in z veliko mero karizme. Zame je bil to eden bolj zabavnih in simpatičnih nastopov večera. Tehnično samba ni bila perfektna, kar je seveda za prvo oddajo razumljivo, pa vendar menim, da bi lahko dobila boljše ocene. Zbrala sta 22 točk (5, 6, 6, 5).

12. Stacey Dooley (31), raziskovalna novinarka in voditeljica mnogih BBC-jevih dokumentarnih oddaj, je prejemnica naziva MBE za svoje novinarske dosežke. Zanimiva, mladostno navihana rdečelaska je dobila za prvi ples quickstep, njen plesalec pa je Kevin Clifton. Zelo zahteven, in kot že ime pove, hiter ples je Stacey zaplesala z veliko mero navdušenosti in energično. Zbrala je 24 točk (6, 6, 6, 6) in nas prepričala, da lahko od nje pričakujemo še veliko.

13. Lee Ryan (35), pevec skupine Blue in nekdanji igralec iz serije Eastenders, je dobil za plesalko Nadijo. Zaplesala sta angleški valček na Take It To the Limit skupine The Eagles. Čeprav je Lee glasbenik, je rahlo prehiteval glasbo, bil pa je pohvaljen za vodenje plesalke. Zbral je 22 točk (4, 6, 6, 6).

14. Joe Sugg (26) je vlogger in ‘youtuber’, ki je na Otoku izjemno popularen, zlasti med mladino. S plesalko Dianne sta pripravila džajv, ki je bil lahkoten, igriv, energičen in prikupen. Joe bo nedvomno uspešen, saj ima ne zgolj množico sledilcev na omrežju, ampak je tudi simpatičen, zabaven, in kot kaže, obetaven plesalec. Nabral je 27 točk (6, 7, 7, 7).

15. Faye Tozer (42), pevka skupine Steps, je bila zadnja na vrsti. Njen partner Giovanni Pernice je pripravil čačača koreografijo, ki je bila zahtevna, vendar jo je Faye odplesala odlično. Mislim, da je v tem trenutku Faye najboljša plesalka med zvezdnicami, saj se je brez težav spopadala tako s kompleksno osnovno tehniko tega plesa kot s težjimi elementi. Imela je solo spin obrate, lepo je stegovala noge, pokazala je dober občutek za ritem in vse skupaj zapakirala v izjemno pozitiven in karizmatičen nastop. Zbrala je 29 točk (7, 8, 7, 7), kar jo je skupaj z Ashley postavilo na vrh lestvice.
Prihodnji teden se bo vseh 15 plesnih parov predstavilo še z drugim plesom. Ocene sodnikov se bodo seštele, gledalci pa bodo lahko  prvič glasovali. Prihodnjič bo izpadel prvi par. Trenutno najslabše kaže Susannah in Antonu, ki sta z 12 točkami na dnu lestvice.
Moram priznati, da sem ob gledanju oddaje uživala, saj so bili vsi nastopi (z izjemo Susannah in Antona) na zavidljivo visoki ravni za začetek serije. Vabim vas, da se mi pridružite pri ogledu prihodnjo soboto ob 19.30 na BBC 1.