Ljubljana je za swing

Polona Gerželj in Jure Ravlič …

Minuli konec tedna je v Ljubljani prvič potekal festival swing plesa All That Swing Festival. Program je obsegal plesne delavnice s tujimi in domačimi učitelji ter tri swing večere. Plesnih delavnic se je udeležilo več kot 60 plesalcev. Vsi so že imeli nekaj predznanja swing plesov, ki so ga pridobili na rednih tečajih in plesnih večerih. Ti se odvijajo vsak torek v kavarni SEM in vsak četrtek na Gradu Kodeljevo v Ljubljani.

… Tjaša Pečaver in Krištof Župančič …
Na vseh treh večernih zabavah so bila plesišča polna: v petek na Gradu Kodeljevo, v soboto v Gostilni Čad, kjer je igrala hrvaška skupina Johnny and his Rockin’ Tunes, najvztrajnejši pa so zaplesali še v nedeljo v SEM-u. Društvo Swing Kids, ki je organiziralo festival, je k nam povabilo plesne učitelje iz Francije, Italije in Avstrije.
Doriana Galliano je v domači Italiji začela plesati akrobatski rock’n’roll in boogie woogie, swing plese pa je spoznala v devetdesetih letih v New Yorku. Danes prebiva in poučuje v Parizu. Njen soplesalec Danilo Bruschetti vodi eno največjih swing plesnih šol v Rimu, kjer uči popularni lindy hop, balboo, charleston, jazz in edini v Rimu tudi blues.
… Sandra Hartbach in Axel Schwarz …

Sandra Hartbach
in Axel Schwarz nista bila prvič v Sloveniji. Pred leti, ko sta začenjala svojo učiteljsko pot, sta jo obiskala kot udeleženca delavnic. Letos sta začetno in nadaljevalno skupino učila tehnik in korakov balboe ter lindy hopa. Sicer v zadnjih letih raziskujeta tudi manj znane swing plese, kot sta peabody in laminu, ob tem pa poučujeta še standardne plese.
… Petra Župančič in Axel Schwarz …
Na festivalu so svoje znanje delili tudi slovenski učitelji. Krištof Zupančič in Tjaša Pečaver sta si s številnimi tečaji nabrala precej izkušenj v poučevanju swinga, ki ga plešeta že okoli deset let. Malo za njima sta začela Tom Čebular in Sara Lotrič, ki je k swingu “prestopila” od jazza in showdancea. Za “cool” gibe je letos poskrbel Matej Hafner ob pomoči Polone Gerželj.
… Sara Lotrič in Igor Dobnikar …
Krištof Zupančič je o programu festivala povedal: "Želimo pokazati, da je swing raznolika družina severnoameriških plesov. Mnogi se osredotočijo samo na najbolj priljubljen ples ali dva. SwingKids pa želimo širiti razpon plesnega znanja in udeležencem dati možnost, da iz vsakega plesa vzamejo tisto, kar jim je najljubše."
Utrinke z delavnic in swing večerov si oglejte na Facebook strani All That Swing Festival.
https://www.facebook.com/AllThatSwing) in na www.allthatswing.eu
View Gallery 7 Photos