Le plesat me pelji. Najboljši slovenski folkloristi spet v Beltincih

V nedeljo, 28. julija 2013, so se v okviru tradicionalnega festivala v Beltincih na velikem odru pod krošnjami beltinskega parka ob 16.00 predstavile ene najboljših folklornih skupin Slovenije. Gre za prvi del srečanja najboljših slovenskih folklornih plesalk in plesalcev Le plesat me pelji, ki ga vsako leto pripravi Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD). Drugi del srečanja bo potekal 19. oktobra 2013 v Sežani.

Program beltinškega srečanja sta na podlagi ogleda sedmih regijskih srečanj odraslih folklornih skupin, ki so v letu 2013 potekala v Bohinju, Izoli, Lendavi, Makolah, Zagorju, Mežici in Krškem, pripravili državni strokovni spremljevalki Neva Trampuš in Nina Volk. Izbrali sta skupine, ki ustrezajo strogim merilom poustvarjanja plesnega in z njim povezanega izročila, hkrati pa predstavljajo programe, ki doslej še niso bili videni. Poleg sedmih izbranih skupin iz Dobrepolja, Velike Polane, Bučečovcev, Artič, Vinice, Kranja in Maribora so se na velikem odru beltinškega parka predstavili tudi domačini – Folklorna skupina KUD Beltinci, gostje iz Porabja in gostje iz Srbije. Program je povezoval Milan Zrinski, na prireditvi pa je JSKD podelil tudi Maroltova priznanja za posebne dosežke na folklornem področju.
Ob državnem srečanju je JSKD pripravil tudi dve delavnici, pevsko in godčevsko, ki sta bili namenjeni spoznavanju preteklih glasbenih praks in njihovemu vključevanju v sodobnost.