Koreograf Edward Clug kar dvojni zmagovalec! Podeljena priznanja Parade plesa plesnim ustvarjalcem za minulo leto

Edward Clug (Foto: Tiberiu Marta)

Spletni portal in oddaja Parada plesa sta podelili priznanja plesnim ustvarjalcem, ki so zaznamovali leto 2021. Priznanja so bila podeljena v enajstih kategorijah.

Pred dnevi se je zaključilo glasovanje o plesnih zmagovalcih, ki so zaznamovali minulo leto. Glasovali ste vi, bralci in bralke našega portala in seveda gledalci oddaje Parada plesa, ter komisija oz. žirija v sestavi recenzentka Daliborka Podboj, koreograf in plesalec Matevž Česen in urednica portala ter oddaje Barbara Drnač.

Žiga Farkaš, Lara Šlibar, Edward Clug (foto: Tibriu Marta), Jerca Rožnik Novak (foto: Sunčan Stone)

Po izboru bralcev so zmagovalci: naj plesalec leta 2021 je Žiga Farkaš, naj plesalka leta 2021 pa Lara Šlibar, naj koreograf je Edward Clug, naj koreografinja pa Jerca Rožnik Novak.

Cogito (foto: Andrej Lamut), Que Calore, Maša Skočaj & Žiga Farkaš, Neža Jelinčič (foto: Nuša Ofentavšek)

Naj koreografija/predstava je Cogito, naj skupina je jazz članska formacija Que Calore, naj duet 2021 je Maša Skočaj & Žiga Farkaš, naj bodoča plesna zvezda je Neža Jelinčič.

Andreja Šraj (foto: Maja Modrinjak), Darja Štravs Tisu, Dušan Vodlan

Naj pedagoginja leta 2021 je Andreja Šraj, v kategoriji za žarometi je zmagala Darja Štravs Tisu, naj nove umetniške frekvence pripadajo Dušanu Vodlanu in Umetniškemu plesnemu združenju Slovenije.

Mitja Obed (foto Drago Videmšek), Mojca Majcen (foto: Nik Rajšek), Edward Clug (foto: Tiberiu Marta), Valentina Turcu (foto: Tiberiu Marta)

Žirija pa je odločila takole: naj plesalec 2021 je Mitja Obed, naj plesalka 2021 je Mojca Majcen, naj koreograf je Edward Clug, naj koreografinja pa Valentina Turcu.

Measure of pleasure (foto: Marko Pigac), balet SNG Opera in balet Ljubljana (foto: Darja Štravs Tisu), Nastja Bremec Rynia & Michal Rynia (foto: Aljoša Kravanja), Julija Pečnikar (foto: Sunčan Stone), Mirjam Podobnik

Naj koreografija/predstava je Measure of pleasure, naj skupina je balet SNG Opera in balet Ljubljana, naj duet je Nastja Bremec Rynia & Michal Rynia, naj bodoča plesna zvezda je Julija Pečnikar, naj pedagoginja je Mirjam Podobnik.

Sara Slivnik & Vasilija Fišer (foto: Jaka Varmuž), Žigan Krajnčan (foto: Borut Bučinel)

V kategoriji za žarometi je zmagal tandem Sara Slivnik & Vasilija Fišer, v kategoriji naj nove umetniške frekvence pa Žigan Krajnčan.

Ana Vovk Pezdir (foto: Zoran Borovšak), dr. Henrik Neubauer, Fiona Johnson


Podeljena so bila tudi tri priznanja v kategoriji oder slave, in sicer Ani Vovk Pezdir, pedagoginji in koreografinji, za razvoj plesne dejavnosti, ki jo je bogatila s svojimi avtorskimi in pedagoškimi spodbudami, uspehi pa se neposredno bočijo v njenem Harlekinu – društvu za umetnost plesa. Priznanje prejme starosta baletne umetnosti doma in v tujini dr. Henrik Neubauer, ki je znova poskrbel za še en strnjeni zgodovinski vpogled v plesno umetnost s svojo zadnjo knjigo Svetovna zgodovina plesa. Priznanje je prejela tudi Fioni Johnson, predsednica sekcije za moderne tekmovalne plese pri PZS in športna direktorica pri IDO, ki je s svojo ekipo dokazala, da lahko tekmovalni ples živi in preživi tudi v koronskih časih.

Maša Skočaj in Žiga Farkaš

Preberite še obrazložitve. Žiga Farkaš – naj plesalec, ki prihaja iz plesnega kluba Miki in je svetovni prvak v street dance showu; Žiga Farkaš & Maša Skočaj – naj duet in sta člana Plesnega kluba Miki ter svetovna prvaka v steet dancu; Lara Šlibar – naj plesalka nadaljuje serijo osvajanj najboljše plesalke na svetu v jazz plesu in je članica Bolera; Que Calore – naj skupina; je svetovna prvakinja med člani v jazz plesu pod trenerskim in koreografskim vodstvom Matevža Česna iz Bolera; Andreja Šraj – naj pedagoginja; je pedagoginja in koreografinja, ki se je s skupino GP Senoirs v stilu moderna poglabljala v plesne ustvarjalne presežke, s skupino plesalk društva Harlekin pa zavela mladostno poetiko predstave Poletna noč; Cogito – naj predstava – je avtorski projekt koreografa in plesalca Tamása Tuze, ki se skupaj z izvajalci premišljeno dotika sfer ego utripa, kar v besedah zaživi, se v izvirni plesni svežini izoblikuje; Jerca Rožnik Novak – naj koreografinja – je ustvarila dve avtorski multimedijski ekspresiji: reklamni odsev Slike Grabniger in /Ne/Ustrašna ali ustrahovana z vsem, kar je ali pač ni; Darja Štravs Tisu – za žarometi – je fotografinja plesnih in baletnih zvrsti, ki v svoj objektiv ujame subtilnost plesalca ne glede na plesni izraz; Dušan Vodlan in UPZS – nove umetniške frekvence; z nastankom nove plesne zveze, imenovane Umetniško plesno združenje Slovenije, je možnost za razvoj slovenskega tako tekmovalnega kot umetniškega plesa postala še večja; in Neža Jelinčič – naj bodoča plesna zvezda – je opozorila nase ne samo z izvedbo, ampak tudi z avtorsko kreacijo In se nikoli ne konča na Opusu pod mentorskim vodstvom Jelene Oleami.

Povodni mož (foto: Tiberiu Marta)

Edward Clug – je osvojil dve priznanji, in sicer je naj koreograf tako po mnenju bralcev kot po mnenju žirije – znova se je potrdil kot koreograf časa z izvirno avtorsko etno ekspresijo Povodni mož ter glasbeno-plesnim veličastjem Carmina Burana v ekspresijah izvedbe Baleta SNG Maribor; Mitja Obed – naj plesalec – je plesalec flamenka, ki v svojem solu Dictarot silovito odzvanja slutnjo kovinskih korakov, v trenutku njemu lastne sugestije pa izpiše nepopisane strani romana o teži neizmerljivega časa; Mojca Majcen – naj plesalka – je osrednja plesalka štirih plesnih projektov, ki vselej poglablja koreografsko impresijo, v svojih plesnih presežkih tudi slikovito nadgrajuje kot ekspresivna umetnica; Nastja Bremec Rynia & Michal Rynia sta – naj duet – sta v svoj koreografski mit, predstavo Ikarus, slikovito zapredla še avtorski duet novih plesnih okvirov, zrelosti in pričakovanj; Mirjam Podobnik – naj pedagoginja – iz PK Kazina s svojim pedagoškim pristopom navdušuje predvsem otroke in mladino, da ostajajo zvesti plesni umetnosti; Valentina Turcu – naj koreografinja – koreografinja in režiserka, ki je ljubko avtorsko posegla v multimedijsko sceno v koncertu plesne veseloigre o dedku in vnukinji, Nanine pesmi, v celovitosti izvedbe SNG Maribor in gostov.

Balet SNG Opera in balet Ljubljana – naj skupina – je na čelu s solisti svoj vzlet nove sezone v ¾ taktu vidno umetniško nadgradil še v sodobnih različicah treh baletnih simfonij Strune; Julja Pečnikar – naj bodoča plesna zvezda – njen glasbeno-plesni projekt Milnica je humoreska, njen domiselni let po dobro namiljenih mehurčkih časa, tudi zabavno barvanih ob ‘živem džuboxu’: Live musik: Ilinca Forna; Žigan Krajnčan – nove umetniške frekvence – vsestranski umetnik, ki integralno plasti subtilne strune lastnih telesnih obzorij, v avtorskem solo projektu Zlitje s samim seboj pa razvija inovativna umetniška sozvočja giba in vokala, ki jih je predstavil tudi v šovu Slovenija ima talent; Sara Slivnik & Vasilija Fišer – za žarometi – scenografka in kostumografinja sta živopisno poslikali sceno in kostume predstave Povodni mož Ambrož, otrokom pa pričarali pravljični podvodni svet, čeprav iz recikliranih substanc; in Measure of pleasure – naj predstava – po slovensko Odmerjanje užitka je odmevni avtorski projekt koreografskega in plesnega terceta Mojca Majcen & Igor Sviderski & Urša Rupnik, ki že vse leto navdušuje ter polni s hudomušnim optimizmom. Čestitke vsem prejemnikom in tudi nominirancem. In že gledamo, kdo zaznamuje leto 2022!