Koliko smo ljudje odvisni? Ali se začne s poljubom? Ustavi se. Dihaj! Bodi svoboden.

Dihaj! (Foto: Daniel Domolkly)

Prihodnji torek, 25. oktobra, ob 20. uri  bo v Španskih borcih v okviru mednarodnih programov Uvoz-izvoz in Plesna Vesna gostovala plesna skupina Eva Duda Dance Company, eden ključnih madžarskih neodvisnih plesnih kolektivov s skrajno svojstvenim plesnim izrazom. Skupina bo uprizorila predstavi: Dihaj!, lirično koreografijo Eve Duda, ter Ali se začne s poljubom?, v kateri domači koreografski dvojec Rosana Hribar in Gregor Luštek s skupino duhovito preigrava klišeje baleta in tanga.
 

Dihaj! (Foto: Daniel Domolkly)
Madžarska koreografinja Éva Duda je s svojim izjemno bogatim gibalnim vokabularjem in raznolikim repertoarjem gledaliških žanrov, ki vključujejo tako spektakularne gledališke predstave kot manjša progresivna plesna dela, dosegla mednarodno prepoznavnost. Njena plesna skupina je med glavnimi neodvisnimi plesnimi kolektivi v Budimpešti in premore skrajno svojstven plesni izraz. V dvojnem plesnem večeru bo skupina uprizorila predstavi Dihaj! in Ali se začne s poljubom?
Dihaj! (Foto: Daniel Domolkly)
Predstava Dihaj! je lirična koreografija na glasbo Nilsa Frahma in Pétra Kunerta (ustvarjalci in izvajalci: Márton Csuzi/Csaba Varga, Bea Egyed, Andor Rusu, Milán Újvári, Jessica Simet, scenografinja, koreografinja in režiserka: Éva Duda) ter na temo nenehnega hitenja v življenju. Prepleta zapeljevanje, manipulacijo, razumevanje, bližino, kompleksne kombinacije, pozornost, radovednost, raziskovanje, neuspeh, strah … ter še mnogo drugih elementov, ki sestavljajo naše življenje. Je pretežno improvizirana, kar odstopa od dosedanjih metod dela Éve Duda, ki temeljijo na izjemni natančnosti in predvidljivosti.

Hitimo. Veliko hitimo. Nato čakamo. Vedno čakam samo sebe, da prispem. In počakati moram, da prispe tudi moja duša. Vedno hočemo nekaj prehitevati. Zadnjič, ko sem bila v takem hitenju, sem morala dolgo čakati, da sem se dohitela. Zakaj tako hitimo? Tako dobro dene, kadar se ustavimo. Zajamemo sapo. Dihamo. Kadar ne hitimo, kadar se ne lovimo. Kajti to bi lahko pomenilo, da se sami s sabo soočimo. Pametno je ustaviti se. Zajeti sapo. Dihati. Biti svoboden.
Ali se začne s poljubom? (Foto: Daniel Domolkly)
Rosana Hribar in Gregor Luštek "sta ustvarila drzno in skrajno natančno koreografijo. Namerno gradita na klišejih – sofisticiranosti, ki jo povezujemo z baletom, in erotični povzdignjenosti, ki jo ponazarja tango. Oboje prikrojita po svoje, pretirano poudarita in pri tem uporabita humor, toda tako, da tango in balet ostaneta zanimiva tako v smislu ‘zgodbe’ kot podob. Plesalci izvajajo skrajno zahtevne gibe z neverjetno gracioznostjo. Tudi če predstave sploh ne bi razumeli, bi bila vredna ogleda že sama koreografija," pravi o predstavi Ali se vse začne s poljubom? kritika na tanckritika.hu.

Vsi za enega, eden za vse – kako se to načelo uporablja v resničnosti in kako se spreminja skozi dejansko koreografijo? Koliko smo ljudje odvisni ter od koga ali česa smo odvisni? Gibalni svet koreografov spominja na strastno intimnost tanga ter odnos nastopajočih začini s ščepcem humorja. Nastopajo: Beatrix Simkó, Milán Újvári, Andor Rusu; oblikovalec svetlobe: Ferenc Payer; koreografa: Rosana Hribar in Gregor Luštek.
Ali se začne s poljubom? (Foto: Daniel Domolkly)
View Gallery 6 Photos