Klic gozda. Eča Dvornik se vrača k sebi

V sredo, 25. septembra 2013, ob 20 uri bo v Cankarjevem domu v dvorani Duše Počkaj premiera plesne predstave Klic gozda ali Poljub tvoje matere plesalke, koreografinje in pedagoginje Eče Dvornik. Predstava bo na ogled še v četrtek, 26., in ponedeljek, 30. septembra, ob 20. uri

Plesalka, pedagoginja in koreografinja sodobnega plesa Eča Dvornik že več desetletij živi in deluje v Parizu. V Slovenijo se redno vrača, nazadnje v letu 2009, ko je postavila na ogled svoj solistični plesni projekt Alpe!Alpe!. Njena nova predstava Klic gozda (ali Demokritova skušnjava) je prispodoba želje po vrnitvi k temeljnemu, k sebi. Demokrit, grški materialistični filozof, se, potem ko prepotuje svet, vrne domov in v uti na vrtu živi kot modrec do konca življenja. S Klicem gozda torej poimenujemo gibanje proti sebi, obrat vase, k razumevanju svoje usode kot dela narave.
… (Foto: Tone Stojko)
Dojemati svet kot materijo pomeni biti pripravljen odpovedati se smiselnemu razumevanju pojavnega in sprejeti svet kot mozaik zvokov, podob znamenj v logiki sanj. In tak je tudi koreografski pristop Eče Dvornik. Izhodišče predstave niso koncepti, ideje, predstavitev sveta, temveč podobe, vizualne in virtualne, snovi in predmeti, prek katerih fantazmagorične podobe prihajajo do nas.