Kapo dol vsem zvezdam v oddaji. Sodniki so bili strogi.

Maja Martina Merljak in Miha Perat sta s tangom prepričala žirijo. (Foto: POP TV)

Včeraj smo na komercialni televiziji POP TV dočakali prvo oddajo plesnega šova Zvezde plešejo. Do zadnjega trenutka so bili pari skrbno varovana skrivnost, in naj samo omenim, da smo v včerajšnjem članku pravilno napovedali sedem od dvanajstih parov, ki plešejo v tem izjemno gledanem šovu. Uradnega podatka o gledanosti s strani Pro plusa sicer nimam, sem pa spremljala gibanje gledanosti na Siolovi aplikaciji Daljinec, ki je pokazal ‘share’ okoli 50 odstotkov, kar je seveda odlično. Sicer pa v to niti ni bilo dvoma, saj je nedeljski večerni termin preverjeno dober. Vtise prve oddaje je za naš portal zbral plesni trener, sodnik in nekdanji vodja projekta Zvezde plešejo na nacionalni televiziji Fredi Novak.

Fredi Novak s soprogo Danielo Škofic Novak
"Končno imamo tudi mi Ples z zvezdami, oddajo, ki je pred mnogimi leti ugledala luč sveta na britanskem otoku in ki so jo povzele mnoge TV- hiše po vsem svetu. Glede na to, da smo plesni narod in na mednarodni plesni sceni že dolga leta priznani in prepoznavni zaradi neverjetnih uspehov naših plesalcev, je ta zakasnitev jasen odraz mačehovskega odnosa slovenskih TV-hiš do plesa, predvsem našega, tekmovalnega. Mario Galunič nam je pred leti omogočil pokukati v dnevne sobe slovenskih gledalcev s skrajšano in prirejeno varianto originalnega BBC- jevega formata, za kar smo mu vsi hvaležni, ampak roko na srce, njegova oddaja ni imela tehničnih pogojev, da bi se nastopi plesnih parov lahko prikazali v najboljši luči. Vsi, ki smo spremljali angleško različico (predvsem zaradi našega Aljaža Škorjanca, ki je s sodelovanjem v njej še sam postal zvezda!), smo si želeli videti naše plesalce predstavljene domačemu občinstvu na podobno glamurozen način.
Miha Dragoš in Valerija Musina

Če pomislimo, da so imeli ‘zvezde’ na Hrvaškem, v Srbiji, Bosni, da ne govorimo o naših severnih in zahodnih sosedah, kjer se je zvrstilo že ne vem koliko serij te oddaje, lahko zaključim dvoje: oddaja je hit, kjerkoli jo imajo, in očitno denar ni bil glavni krivec, da je v Sloveniji nismo imeli prej.
Ampak, kot rečeno, končno jo imamo!
Jernej Tozon in Jagoda Batagelj menda veljata za favorita oddaje.

Priprave nanjo so bile dolge. Z naborom plesalcev in prvimi razgovori s potencialnimi sodniki so začeli že lansko pomlad. Takrat sem bil tudi sam povabljen na razgovor za vlogo glavnega sodnika, pa na koncu nismo prišli do dogovora.
Irina Osipenko Nemec in Nejko Peter Levak sta se znašla na predzadnjem mestu lestvice.

Preden sem si oddajo pogledal, sem razmišljal o možnem ‘dream teamu’, ki bi nekako najbolje ponesel sloves in prikazal kakovost naših plesalcev domačemu občinstvu. Za tak ‘dream team’ bi morali biti honorarji plesalcev bistveno višji. No, ob gledanju oddaje pa sem ugotovil, da je ‘miks’ plesalcev dejansko zelo dober in prinaša večplastnost v oddajo. Imamo nekatere vrhunske plesalce, prave plesne zvezde, imamo pa tudi nekaj zelo mladih in manj izkušenih, ki pa ravno zaradi svoje mladosti vnašajo prikupno svežino, ter nekaj starih izkušenih mačkov, ki vedo, kako stvari v taki oddaji funkcionirajo in znajo svoje ‘zvezde’ zagrabiti na pravi način. Prvih nekaj sekund oddaje mi je prinesel nasmeh na obraz, saj je bila že otvoritvena točka dobra, kakovostno posneta in scena na zavidljivo visoki ravni.
Voditelja Tara Zupančič in Peter Poles

Tudi voditelja sta mi všeč, še posebej Peter Poles, ki me je prijetno presenetil z dobrim plesom in me pozneje navduševal tudi s komentarji, na splošno menim, da je idealen za vodenje tega šova.
Žirija: Andrej Škufca, Katarina Venturini, Nika Urbas in Lado Bizovičar

Podobno sem imel pomisleke glede izbora sodnikov, še posebej ker sta bila le Andrej Škufca in Katarina Venturini iz našega (plesnega) sveta, pa se je tudi to izkazalo kot dobro, saj sta Nika Urbas in Lado Bizovičar poskrbela s komentarji bolj približati ples tistemu delu občinstva, ki malo manj ve o plesu. Lado je s humorjem vnašal tudi sproščenost med celotno sodniško ekipo, tako da se je celo najbolj strogi Andrej proti koncu oddaje malo ‘omehčal’.
Aleksandra Balmazovič in Tomaž Šter sta zadnja na lestvici.

Ne bom komentiral posameznih nastopov, naj si gledalci ustvarjajo svoja mnenja in izberejo svoje favorite. Rekel bom samo kapo dol vsem, tako plesalcem kot njihovim ‘zvezdam’, saj je bilo očitno, da so se temeljito pripravili na svoj prvi nastop. Sodniki so bili strogi. Predvsem Andrejevi in Katarinini komentarji so bili zelo tehnične narave, s to razliko, da so bili Katarinini podani z nasmeškom in višjimi ocenami. Andreja je pripravila do nasmeha šele Ptujčanka Urška s svojim hudomušnim ‘čačačajem’, čeprav je pozabila koreografijo in bila sama s sabo precej nezadovoljna.
Urška Vučak Markež je navdušila z Jernejem Brenholcem.

Andrej in Katarina kot moja dolgoletna varovanca se oba zelo dobro zavedata, koliko truda je potrebno za vsak najmanjši premik v razvoju plesalca. Andrejevi komentarji so bili vsi zelo korektni, informativni in podani na tak način, da so plešočim zvezdam odpirali vrata za naprej. Kdor pa je mislil, da bo igral klovna in ‘pocukrano’ vse vprek hvalil, ga očitno ne pozna dovolj dobro. Mislim, da je Andrej najboljša možna izbira za glavnega sodnika v tej oddaji in mi je všeč, da se je odzval vabilu.
Lestvica prve oddaje. (foto: POP TV)

Razen dolžine oddaje in prepogostih reklamnih prekinitev sem s prikazanim izjemno zadovoljen. Veselim se nadaljevanja in mnogih plesnih točk, ki jih bomo imeli priložnost videti v prihodnje. Predvsem pa sem vesel, da bodo ljudje pri nas končno malo bolje spoznali latinskoameriške in standardne plese, ter upam, da se bo to odrazilo tudi na obiskih naših prireditev in vzpodbudilo kakšnega gledalca, da se poda v bližnjo plesno šolo."

V prvi oddaji še ni izpadel noben par. Izločitev se bo zgodila prihodnjo nedeljo, ko bodo svoje glasove oddali tudi gledalci. Trenutno sta po mnenju žirije na vrhu Maja Martina Merljak s soplesalcem Miho Peratom. Zadnja pa sta igralka Aleksandra Balmazovič in Tomaž Šter.

View Gallery 10 Photos