Gremo na poletno plesno šolo

Zaplešite v poletje s Poletno plesno šolo (foto: arhiv JSKD)

Pa smo v poletju in že četrto leto zapored JSKD napoveduje Poletno plesno šolo (PPŠ), ki je v devetdesetih zamrla. S ponedeljkom, 1. julija, za teden dni vabi plesalce na delavnice pod vodstvom priznanih domačih in tujih plesnih strokovnjakov.

PPŠ vključuje številne plesne zvrsti za različne generacije in ni namenjena le izkušenim plesalcem, temveč se lahko delavnicam pridružijo tudi popolni začetniki. PPŠ tako ni le promocija plesa kot umetniške zvrsti, temveč tudi zdravega načina življenja, katerega temelj je gibanje. Potekala bo od ponedeljka, 1. julija, do sobote, 6. julija, na različnih prizoriščih v Ljubljani.

Nina Meško je strokovna sodelavka za ples pri JSKD in je oblikovala letošnji program PPŠ (foto: Sunčan Stone)

Takole pravi Nina Meško, strokovna sodelavka za ples na JSKD, ki je oblikovala letošnji program: "Poletna plesna šola v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti  je odlična priložnost za plesalce z različnimi nivoji znanja in izkušenj, da aktivno stopijo v poletje. Program PPŠ je namreč zasnovan tako, da se lahko vanjo vključijo tako plesalci z bogatim predznanjem kot tudi popolni začetniki, ki jih mika svet giba in plesa. Pozornost je posvečena tudi mlajšim plesalcem, saj PPŠ ponuja kar nekaj delavnic za otroke, stare okoli deset let, vabljeni pa so tako dekleta kot fantje. Nabor plesnih vsebin je izjemno raznolik: klasični balet, sodobni ples, modern, kontaktna improvizacija, joga, flamenko, afriški ples in številne delavnice drugih plesnih zvrsti. Plesalci se lahko seznanijo z osnovami izbrane zvrsti ali nadgradijo svoje znanje, posebne delavnice so namenjene tudi plesnim učiteljem in koreografom.

Ana Klašnja (foto: Darja Štravs Tisu)

Baletni del PPŠ je pripravljen v sodelovanju z Višjo baletno šolo, ki deluje v okviru Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. Tako se bodo kot mentorji klasičnega baleta na vseh stopnjah predstavili priznani baletni pedagogi in plesalci: Ana Klašnja, Rita Pollacchi in Szilard Macher.
Program kontaktne improvizacije že drugo leto zapored poteka v sodelovanju z Društvom Moave v okviru projekta Dance in the City.
Poleg programa baleta in kontaktne improvizacije pa bodo na PPŠ kot mentorji sodelovali še številni priznani plesni strokovnjaki iz Slovenije in tujine: kot pedagogi za sodobni ples Ida Hellsten (Švedska), Mickael Marso Riviere (Francija, Anglija), Marija Slavec (Slovenija, Izrael) in Alicia Ocadiz (Mehika), Maša Kagao Knez bo vodila delavnice sodobnega afto plesa, Matjaž Farič pa koreografsko delavnico."

Maša Kagao Knez (foto: Petra Strban))

Še lokacije, da se ne izgubite. Tradicionalno v Športni dvorani Tabor, v Stari mestni elektrarni in na Konservatoriju za glasbo in balet. V soboto, 6. julija, bo v Stari mestni elektrarni zaključna prireditev s prikazom naučenega. Prav tako bo ves teden poleg rednega programa potekal večerni program plesnih predstav, predavanj, druženj in plesnih jamov. (vabilo na letošnjo Poletno plesno šolo, s katerim želi JSKD ponuditi aktualne plesne vsebine in povezati plesalce in plesna društva v razgibano mednarodno plesno skupnost.)

View Gallery 5 Photos