Gregor Luštek in Rosana Hribar. Po številnih duetih še Maratonski duet

Gregor Luštek in Rosana Hribar v predstavi Maratonski duet. (Foto: Miha Sagadin)

V torek, 12. maja, ob 18. uri bo v Cankarjevem domu v dvorana Lili Novy Mali plesni simpozij, namenjen plesnemu in koreografskemu paru Rosani Hribar in Gregorju Luštku, ki posamično ustvarja z različnimi plesalci, koreografi in režiserji, medtem ko ju najbolj zaznamuje skupna pot v seriji duetov spektakularnega "tarantinovskega" koraka, ki jih od leta 2008 pripravljata na vsaki dve leti v Plesnem Teatru Ljubljana. Serije njunih duetov so predstave o življenju; te razpirajo vpogled v njuno intimno in profesionalno delovanje ter v slovenski sodobni ples vnašajo svojevrsten pečat in gibalni izraz, ki sproti zabrisuje meje med osebnim in zasebnim, med jezikom in govorom ter med emocijo in erosom.

Plesna predstava 8 let … (Foto: Peter Bratuša)
Plesno govorico novomeškega para bodo razprli različni ustvarjalci in drugi, ki so njuno pot, skupno ali posamično, še posebej zaznamovali. Gostje tokratnega plesnega simpozija bodo: Živa Brecelj (producentka, Plesni Teater Ljubljana), Zala Dobovšek (dramaturginja), Matjaž Farič (koreograf in režiser, Flota), Daliborka Podboj (kritičarka), Tomaž Rode (Društvo baletnih umetnikov Slovenije) in Jernej Lorenci (režiser); vodila ga bo Andreja Kopač.
Duet 12 …
Simpozij bo hkrati uvod v njuno enkratno umetniško akcijo: Maratonski duet, ki bo na ogled 3. junija ob 20. uri v Cankarjevem domu. V enkratnem plesnem dogodku bosta avtorja povzela njun korak v dvoje v enem samem dihu in ga skozi odlomke plesnih duetov (10 let, Duet 012, Štirinajst in 16) predstavila kot celovito gibalno esenco njunega življenja in ustvarjanja.
Duet 14 …
Rosana Hribar in Gregor Luštek, letošnja nagrajenca Prešernovega sklada za izjemne umetniške dosežke, sta prvi duet odplesala leta 1996 v predstavi Posvetitev pomladi Matjaža Fariča, leta 2003 pa je nastal njun prvi samostojni duet. Skupaj in posamezno sodelujeta z vodilnimi avtorji sodobnih uprizoritvenih umetnosti. Kot koreografa delujeta doma in v tujini. V zadnjih letih še posebej izstopajo serije njunega spektakularnega koraka v dvoje. Zanje sta prejela številne nagrade mednarodnih  koreografskih tekmovanj (v Hannovru, Ludwigshafnu, Beogradu) in domače nagrade, med njimi Trdinovo nagrado Mestne obèine Novo mesto in Župančičevo nagrado Mestne občine Ljubljana. Njun Duet 012 je vseevropska plesna mreža Aerowaves izmed 582 predstav izbrala za eno od dvajsetih najboljših predstav Evrope, domače občinstvo pa jima je podelilo nagrado za najboljšo predstavo na 5. bienalu slovenskega sodobnega plesa Gibanica. Čeprav sta oba Novomeščana, pa je njuna profesionalna plesna pot je od samega začetka povezana s Plesnim Teatrom Ljubljana, v katerem sta se v zgodnjih devetdesetih letih plesno izpopolnjevala in plesala v odmevnih predstavah uveljavljenih koreografov ter ustvarjala lastne avtorske predstave.
Duet 16 …
V zadnjem desetletju in pol sta delala skoraj z vsemi najpomembnejšimi slovenskimi koreografi in s številnimi gledališkimi režiserji, hkrati pa v PTL ustvarila tudi serijo avtorskih projektov, ki so njun sodobni transžanrski pas de deux izpopolnili do svojevrstnega plesnega organizma. Nagrade na nekaterih najuglednejših mednarodnih plesnih tekmovanjih so potrdile njuno plesno izpopolnjenost, ki jo plesalca v Ljubljani gradita in vzdržujeta v mednarodno neprimerljivih pogojih. Prav vsak duet (8 let, 10 let, Duet 012, Štirinajst, 16) je bil nagrajen, Duet 012 pa je osvojil več prestižnih domačih in mednarodnih nagrad. Kot lahko razberemo tudi iz utemeljitev Župančičeve nagrade in nagrade Prešernovega sklada, ju strokovna javnost vse glasneje upravičeno imenuje unikatni umetniški par, po perfektnosti umetniškega izraza pa dediča velikega slovenskega plesnega in koreografskega izročila Pie in Pina Mlakarja. Njuni dueti, v katerih se njuno zrelo plesno mojstrstvo kaže kot lirična plesna poezija človeškega približevanja in oddaljevanja, pa se s svojo predanostjo umetnosti zazira v nebo in prepoznavno žlahtni slovenski in evropski gledališki prostor.

View Gallery 5 Photos