Gala v Mariboru. Koreografske uspešnice mariborskega baleta!

Gaj Žmavc in Tetiana Svetlična (foto: FB)

Pester božični spored na daljavo, a nič manj veličasten!

Za letošnje zimske vesele in praznične dni so v Slovenskem narodnem gledališču Maribor (SNG Maribor) in na odru njihove Velike dvorane, seveda praznih sedišč ter zaprtega avditorija, pripravili pester božični spored, predvajan pa na družbenih omrežjih. Njihov tridnevni svečani večerni program je bil na ogled v zaporedju treh prazničnih dni. Prvi je sledil na božični predvečer v četrtek, 24. 12., in to iz zvrsti operne glasbe, glasbeno pa bogatil njihov Zbor Opere, dan pozneje je sledila premiera glasbeno plesne predstave Nanine pesmi. Na praznik neodvisnosti in enotnosti, 26. 12., pa uprizorjena nova premiera Božični baletni gala koncert izbranih klasičnih baletnih del, tudi njihovih koreografskih uspešnic, ki so postale kar zaščitni znak mariborskega baleta. Na plesnem podiju pa se zvrstilo deset odlomkov iz klasičnega in sodobnega repertoarja v izvedbi že uveljavljenih solistov Baleta SNG Maribor, kot tudi nove baletne generacije plesalcev.

Edward Clug (foto: Tiberiu Marta)

Pod umetniškim vodstvom direktorja in koreografa Baleta SNG Maribor Edwarda Cluga, inspicienta Matjaža Marina in baletnih mojstrov, nosilcev mnogih glavnih vlog premiernih baletnih izvedb: Alenke Ribič, Antona Bogova in Sergiuja Moge pa je izbira ter izvedba plesnega programa lahko le navdušila. Pod režijo predstave se podpisuje Boštjan Lesjak, luč je oblikoval Tomaž Premzl, zvok Gregor Mendaš, za kamerami: Miha Jakin, Marjan Kondrič, Samo Radmilovič; produkcija BKTV.

Božični gala koncert si lahko ogledate na you tube.


Odlomki dramskih baletov se med seboj menjajo po sporedu, predvajajo pa odlomki sodobnejših dramskih baletov: Romeo in Julija in Pepelka na glasbo Sergeja Prokofjeva, Radio and Juliet, glasba Radiohead, ter Peer Gynt Edvarda Griega; tudi kreacije sodobnejših plesnih kompozicij: N. N., Zimski tango Cantata trio; iz železnega baletnega repertoarja pa so na sporedu tekli odlomki baletov; Gusar Adolpha Adama, Don Kihot Ludwiga Minkusa in Hrestač Petra Iliča Čajkovskega.
Režiser je predstavo postavil na veliki oder, tako da je plesalce usmeril k zadnji steni odra, kjer so najverjetneje stale kamere in snemale plesno dogajanje. Na posnetku pa vseskozi bilo vidno zatemnjeno ozadje praznega avditorija, tudi osvetljeni okvir balkonske ograje. Je kar realen koncept, ki ukaže na obstoječe stanje gledališkega avditorija, ki nemo priča in opozarja na praznino, podhranjeno stvarnost naših odrov kulture za časa virusne epidemije. Tako zasnovan obrat odra pa se izkaže tudi kot priročen izhod nekaterih zaključnih prizorov, ko glavni junaki zapustijo oder in odidejo skozi dvorano. Ko na koncu ne sledi poklon, obrnjen k praznini, ampak se plesalci razvrstijo po odru in počasi razširijo roke obrnjenih dlani navzgor kot dozdevni znak rituala neme prošnje.
Prvi izhod se svečano obarva v strasteh prve mladostne ljubezni, v objemu večno opevanih ljubimcev Romea in Julije, tokrat v prepoznavni koreografski izvirnosti Valentine Turcu, v čustveni lepoti mladostnega navdiha sreče, tudi presežkov žarečih nasmehov, ki jih v svojem plesnem vzletu impresivno niansirata ter širita po prostoru baletna solista Catarina de Meneses in Ionut Dinita; ko Romeo mora oditi, ubere pa pot skozi prazno dvorano.
V koreografiji Valentine Turcu Zimski tango v izvedbi Olesje Hartmann Marin in Sytzeja Jana Luskeja ter glasbenika Astora Piazolle se znova zaiskrijo ljubezenske strasti, tokrat v skladju dveh plesalcev tanga, ki v korakih tanga doživljata svoje trenutke zamrznitve, jih tudi razblinita v amplitudah dvigov in hitrosti korakov, tudi se znata ogreti s pristnim poljubom, da bi se ob koncu le prepustila sožitju medsebojne topline in usklajenosti korakov tanga: ko zapustita oder skozi dvorano.
Edward Clug se je aktualno poigral s svojo koreografijo Radio and Juliet, ko je šest črno uniformiranih plesalcev Sergiu Moga, Gaj Žmavc, Davide Buffone, Alexandru Pilca, Matteo Magalotti in Tomaž Golub pridobilo maskoto leta 2020, zdravstveni nagobčnik, ob njih pa ona, ženska poželenja, plesalka Tijuana Križman Hudernik, in brez maske. Ko vedrega obličja izžareva ta Diva vesolja krasoto in dih vesoljne svobode. In se tudi tokrat Edward Clug znova hudomušno poigra z novo realnostjo, pa čeprav v kratkem odlomku svoje koreografske in režijske stvaritve iz leta 2009.
V Clugovem odlomku Peer Gynt (Adagio) tokrat zaplešeta Evgenija Koškina in Luka Ostrež, predstavljata pa duet čustvene transformacije, dozorelega srečanja in spoznanja. Clugov plesni besednjak odpira dramatična sosledja novih gibalnih potencialov, v odlični izvedbi nje in njega: ko je njen gib tudi vidno prežet z novimi čutnimi globinami, medtem ko jih on še išče.
Koreograf in plesalec Gaj Žmavc je svoj sodobni duet s plesalko Tetiano Svetlično N. N. naslonil na baročno skladbo Johanna Sebastiana Bacha. Kostum dolgega črnega krila ga signira kot bojevnika borbenih veščin, v njunem duetu pa se gnetejo medsebojne napetosti, izzivi, dileme in osebne borbe, ko na koncu le obležita v novem skladju lebdenja.
Na sporedu sta sledila tudi dva koreografska odlomka gostov: Cantata trio Maura Bigonzettija in odlomek iz baleta Pepelka (Adagio) JeanChristopha Maillota. V tercetu na glasbo skupine Asurd je vihral tercet vrtiljakov v pestrem prepletu medsebojnih želja in odnosov v plesni izvedbi: Catarine de Meneses, Tiberiuja Marte in Davida Buffona. Novodobna Pepelka koreografa Maillota je za spremembo bosonoga. V nastopajočem duetu Pepelke in njenega Princa pa se zliva ljubezenski napoj plesnega dueta: Tijuane Križman Hudernik in Ionuta Dinite.
V čaru baletne romantike je Yuya Omaki prispeval svoj koreografski navdih baletnega trikotnika (pas de trois) iz baleta Gusar koreografa Mariusa Petipaja, v zaplesanem triu gusarskih manir in baletnega veličastja: Asami Nakashima, Yuya Omaki, Jan Trninič. Klasičnemu baletnemu triu je sledil baletni kvartet (grand pas de deux) iz baleta Don Kihot v koreografiji M. Petipaja in izvedbi kvarteta bele idile: Asami Nakashima, Yuya Omaki, Monja Obrul in Mina Radakovič.
Za zaključek pa še balet božičnih dni: Hrestač, v duetu sanjske snežne noči sta zaplesala Tetiana Svetlična in Ionut Dinita grand pas de deux koreografa Davida Nixona, ko se po odru vrtinčijo snežne piruete, tudi drsijo drobci kristalov, prefinjeno baletno drobljenje neslišnih špičk.