Flamenko zdravi dušo. Brez hrupa.

Dan pred koncertom Tomatita (Soy flamenco – Flamenko, to sem jaz) v Cankarjevem domu 23. novembra bo na ogled dokumentarni film o flamenku kot zdravitelju duše z naslovom Brez hrupa v režiji Jesusa Pulpóna.

Dokumentarec režiserja Jesúsa Pulpóna z avtorsko glasbo Davida Peñe Dorantesa je pričevanje zanimivega potovanja od San Lúcarja de Barramede do Balkana, na katerem plesalka Inma Lobato, ki je svoje življenje posvetila umetnosti flamenka, išče odgovor na vprašanje: “Ali flamenko lahko ozdravi dušo?” Inma se sledeč svojemu čutu odpravi na potovanje, da bi prenesla terapevtsko moč te umetnosti ženskam in otrokom, ki še vedno trpijo za posledicami vojne in osebam, ki skušajo telo osvoboditi utesnjenosti. Inma in njeni učenci raziskujejo skrajne meje svojih strahov in najbolj skrite želje. V plesni dvorani gibanje “brez hrupa” drami iz togosti. Inmino delo gledalcu približa najbolj prvinske in človeške kvalitete umetnosti flamenka in s tem pokaže njeno univerzalno vrednost.
Dokumentarec je bil posnet v Sloveniji, Bosni in Hercegovini ter Španiji, premierno je bil prikazan na Bienalu flamenka v Sevilli 2012 in v kulturnem centru Matadero v Madridu. Od takrat gostuje na številnih festivalih.
Režiser Jesus Pulpon
In zakaj se je Jesús Pulpón sploh odločil posneti ta film? "Všeč mi je bila ideja, da flamenko lahko izboljša življenje ljudi. Inma mi je ob priložnosti najinega prvega srečanja povedala, da je njeno delo ustvarjanje veselja. Na urah flamenka mi je zbudilo zanimanje, da tako Inma kot njeni učenci vsakič znova poskušajo prebuditi čustva skozi ples. Njen svojevrsten pristop je botroval moji odločitvi za prikaz te lepe zgodbe v dokumentarcu," je razložil režiser.

View Gallery 4 Photos