Fiona Johnson. Državno prvenstvo mora uspeti. Zvrstilo se bo 400 registriranih tekmovalcev v članski kategoriji

Spomin na državno leta 2018 (foto: Libero Dance)

Pogovor s predsednico sekcije za moderne tekmovalne plese pri Plesni zveze Slovenije in podpredsednico mednarodne zveze IDO Fiono Johnson, ki odšteva dneve do sobote, 30. januarja, ko naj bi se odvijalo državno prvenstvo za člane.

Draga Fiona, videti je, da bo uspelo. Državno prvenstvo (DP) v modernih tekmovalnih plesih (MTP) za člane se bo zgodilo. Koliko plesalcev lahko torej pričakujemo na parketu v Medvodah?
Draga Barbara, vsi držimo pesti, da bomo končno lahko izpeljali državno prvenstvo, ki smo ga v prvi fazi želeli izpeljati že meseca oktobra. Mora uspeti, trenutno si drugega sploh ne želimo predstavljati in ostajamo vsaj glede MTP sekcije optimistični do konca. Če bo šlo vse po načrtih, brez okužb ali poškodb med tekmovalci, pričakujemo, da se bo na plesišču v soboto, skozi ves dan, zvrstilo okoli 400 registriranih tekmovalcev v članski starostni kategoriji.

Fiona Johnson (foto: Milo Fabian)

Katere discipline bodo v MTP-ju in koliko državnih prvakov bomo torej dobili?
Na DP v soboto bomo dobili državne prvake v orientu, modernu, stepu, sšov plesu, disco danceu, jazzu, street dance showu, electric boogieju, hip-hopu, break danceu, tako med solisti, dvojicami, malimi skupinami kot formacijami. Ne drži me povsem za besedo, ampak mislim, da bomo dobili okoli 36 članskih državnih prvakov.

Glede na okoliščine, kakšni so odzivi plesalcev, koreografov se veselijo ‘državca’ ali so zaskrbljeni?
Spremljamo lahko odzive na družbenih omrežjih in povratne informacije predstavnikov članic, ki so pozitivne. Nekateri so jokali od sreče, drugi objavljajo, kako se pridno pripravljajo … Menim, da je tekmovanje dobrodošlo pri vseh nas, saj nam je po mesecih čakanja dalo upanje, da se nekaj premika in imamo vsaj nek cilj tako funkcionarji kot trenerji in plesalci. Mislim, da tisti, ki so zaskrbljeni, bodo to tekmovanje preskočili in se nam pridružili na prihodnjem tekmovanju. Razumemo stiske vseh, tako staršev, kot plesalcev, kot članic, a zdi se nam prav, da po najboljših močeh tistim, ki si želijo delati, to omogočimo.

(foto: Libero Dance)

Žal pa bo odpadlo državno v kombinaciji in plesu na vozičkih, o tem se je razpisal Fredi Novak pred dnevi v članku. Kaj meniš, ali bi lahko tekmovala samo dva članska para in pet plesalcev para plesa ali bi to bilo nekoliko malo?
Državno prvenstvo v kombinaciji in plesu na vozičkih je v pristojnosti sekcije SLP. Mi smo kot sekcija MTP pristopili k projektu pozitivno, sekcijam smo izkazali finančno podporo v želji, da kot PZS naredimo člansko skupno prvenstvo, ne želimo in tudi nismo dovolj seznanjeni z njihovimi razmerami, da bi lahko podajali mnenje.

Boste imeli ‘live stream’ tudi za vse gledalce, ki bodo doma?
Seveda.

Na ‘državcu’ bodo tekmovali samo člani, mlajše kategorije bodo morale še počakati.

Kako naprej z ‘državci’ v tem letu oz. za mlajše skupine?
Če bi se nas vprašalo, bi imeli tekmovanje skupaj s člani tako mladinci kot otroci in člani 2. A odloki so odloki. Žal nihče od nas nima kristalne krogle, ki bi nam napovedala razvoj dogajanja, a želja je, da se v letu 2021 izpelje državno prvenstvo za vse starostne skupine. To je naš cilj in za to držimo pesti.
Hvala, ostanimo zdravi in drž’mo se!