Feniks vzletel ob enajsti obletnici kupole Tomaža Ambroža

Ekipa Feniksa je uradno začela delovati v prostorih nekdanje Urške. (Foto: Jernej Rihar)

V petek, 9. 9., je minilo natančno enajst let, ko je pokojni Tomaž Ambrož odprl vrata novih prostorov Plesne šole in kluba Urška na Štihovi 7 v Župančičevi jami v Ljubljani. In prav na ta dan je nova stara Urškina ekipa, ki zdaj sliši na ime Feniks, zagnala novo obdobje v slovenskem plesu. Feniksovce so prišli podpret tudi Daniela Škofic Novak in Fredi Novak pa Marko Vodnik in njegova žena Šana, uradno pa je Feniksov trak prerezal predsednik Plesne zveze Slovenije Zoran Kljun.

Ekipo Feniksa so prišli podpret predsednik Plesne zveze Slovenije Zoran Kljun, Marko Vodnik, Šana Vodnik, Daniela Škofic Novak in Fredi Novak.
Predsednik kluba Marijan Fras in izvršni direktor Feniksa Blaž Pocajt ter pedagogi Metka Mesesnel Bizilj, Matej Krajcer, njegova žena Irena Rugel Krajcer, Vedran Čelić, Špela Kralj in Sergej Milicija bodo poskušali voditi šolo na način, kot si je zamislil Tomaž Ambrož. "Smo dediči njegove plesne zapuščine, nadaljujemo in nadgrajujemo. Vse, kar je Tomaž vedno počel. Tako imamo na programu popularni country line, zelo popularen plesni stil, ki ga bo vodila Jurka Blažko, edina, ki bo kmalu zaključila uradno priznano izobraževanje country line danca. Začela bo tudi z izobraževanjem kadrov pri nas.
Predsednik plesne zveze Zoran Kljun je imel čast prerezati trak.

Zelo smo ponosni, da smo se odločili, da prinesemo k nam stil, ki je v Ameriki še posebej popularen, in sicer PRO AM, žal še nimamo slovenskega izraza, lahko pa opišem, da profesionalni učitelj pleše s svojim učencem, na čemer temelji recimo šov Zvezde plešejo. To je učenje ena na ena. Med prvimi bo zaplesal Matej Krajcer s soplesalko Tadejo, sicer še v internem krogu, a mogoče tudi kdaj pride na vrsto tekmovanje. Pri tekmah gre za drugačen pristop k učenju, hitreje se vse nauči in profesionalni učitelj ve, kaj se z učencem dogaja. To je posebej privlačno za ženske, ki nimajo plesnega partnerja, v tečaj pa se ne bi vpisale,"
je za naš portal komentirala Nataša Ambrož, ki seveda poudarja, da tekmovalni del ostaja del plesnega kluba.
Nastopila je Feniksova plesna ekipa: Jure Bergant z novo soplesalko, ki je tudi njegovo dekle v zasebnem življenju, Milano Chekanovo …
"Kot veš, se je naša sekcija za latin in standard združila s tekmovalci nekdanjega kluba Plesna zvezda, in zdaj imamo 30 registriranih parov, ki plešejo pod blagovno znamko PK Feniks. Imamo tudi nekaj posameznikov v pilotnem projektu, nekaj plesalcev, ki iščejo soplesalke oz. soplesalce. Vlada pa zelo dobro vzdušje. Uspešno smo opravili tudi nastop na predizborih Slovenija ima talent, kjer sta nastopila Jure Bergant in Milana Chekanova, naš novi par in pa skupinska točka latinarjev. Obe sta se uvrstili v naslednje kolo. Nekateri plesalci in sodniki smo bili povabljeni tudi na razgovor za televizijski šov Zvezde plešejo, ne vem, kaj se bo zgodilo, a če se bo zgodilo, bo šov pozitivno vplival na slovenski ples," je dodala Nataša.
Feniksova ekipa od leve proti desni: Matej Krajcer, Nataša Ambrož, Metka Mesesnel Bizilj, Vedran Čelić, Irena Rugel Krajcer, Blaž Pocajt in Marijan Fras
Blaž Pocajt kot izvršni direktor Zavoda Feniks je strokovnjak, ki je vse svoje moči usmeril v ples. Znanje in izkušnje je nabiral malodane po vsem svetu. Plesati je začel že z osmimi leti, pri 16-ih je odpotoval v tujino. Najprej v Ukrajino, od koder je imel kar dve soplesalki. Z uspešnimi plesnimi trenerji se je več let izobraževal tudi v Angliji. Leta 2005 pa se mu je ponudila priložnost za prestop med profesionalce in odpotoval je v ZDA. V glavnem in največjem mestu ameriške zvezne države Arizona, Phoenixu, – tudi tu je simbolika! – je delal pet let.
Blaž Pocajt s Feniksovim sloganom Kjer ples postane ljubezen.

V tem času je prejel nagrado People Choice Award za najboljšega plesnega trenerja in v močni konkurenci plesnih trenerjev ter učiteljev, ki poučujejo v ZDA, bil po uspešnosti svojih varovancev uvrščen med deset najboljših trenerjev. "Ples mi je omogočil, da sem veliko tekmoval in se učil tudi v tujini. A sem si vedno želel vrniti v Slovenijo in tudi sam nekaj povrniti plesu. Zato sem tudi spoštoval Tomaža, ker je vedno imel vizijo in hotel narediti nekaj več. Želel je, da bi si v Sloveniji lahko pridobili ustrezno plesno znanje, kot ga premore svet. Ko sem se vrnil iz tujine, me je Tomaž poklical in sva takoj začela sodelovati. Spoznal sem vse podrobnosti njegove šole. Nobenega dvoma ni, da je Tomaž vtisnil močan pečat v slovensko plesno sceno. Tega se zavedajo tudi nekateri njegovi nekdanji sopotniki in učenci. Žal nekateri solastniki Urške in dediči zapuščine Tomaža Ambroža niso zmogli dogovora, da bi lahko Urška uspešno nadaljevala svoje poslanstvo. Končala je v stečaju.
… country line plesalke …

Pridobljeno znanje, izkušnje, vzpostavljeno zaupanje in začeto upanje med več kot sto trenerji, učitelji, vaditelji, plesnimi pari in posameznimi ljubitelji vseh zvrsti plesa in vseh starosti je bilo na razpotju. Moreče vzdušje v ekipi, ki še vedno verjame v Tomaževo plesno vizijo, je prelomila odločitev, da nadaljujejo na novih osnovah. Tako smo Nataša Ambrož, Blaž Pocajt, Matej Krajcer in Marijan Fras ustanovili neprofitni Plesni zavod Feniks, ki bo skrbel za promocijo in razvoj plesa v najširšem pomenu. Pod njegovim okriljem delujeta tudi plesni klub, ki posebej skrbi za tekmovalce, in oddelek, ki skrbi za izobraževalno in raziskovalno delo na plesnem področju. Tako je v starih, zdaj obnovljenih prostorih na Štihovi 7, pod kupolo v ljubljanski Župančičevi jami, nastal novi plesni center Feniks, v katerem so se zavezali nadaljevati in nadgrajevati delo v duhu, ki ga je v njihova srca in zavest vtisnil pokojni plesni mojster,"
suvereno pripoveduje Blaž.
Program Feniksa je široko zasnovan in nadaljevali bodo tudi s plesnimi večeri odprtega tipa ter ob prilikah, kot so prazniki božič, dan žena, pust …, organizirali atraktivna plesna druženja. "Tudi strokovni seminarji in delavnice ne bodo manjkali. Odvijali se bodo v okviru t. i. Akademije, ki nima nobene zveze z Akademijo za ples. V soboto smo organizirali debato na temo: Svetovni omejitveni program za latin in standard ter razložili, v katero smer so šle spremembe, kje je manj omejitev, kaj se lahko pleše …" pripoveduje Nataša.
Boris in Mateja Prokofjev sta prepričana, da so maturanstki plesi in valete izključno njun teren.
Ampak stopili so tudi na žulj nekdanjemu solastniku PŠ Urška Borisu Prokofjevu, ki danes deluje pod blagovno znamko Urška Pro, in zdajšnjemu lastniku blagovnih znamk Urška, več kot plesna šola, Maturantska Parada in še štirih iz zapuščine Tomaža Ambroža. Feniksovci so namreč poslali atraktivno ponudbo na srednje in osnovne šole za organizacijo valet ter maturantskih plesov, kulturnih dni in preostalih plesnih dejavnosti. Po mojih informacijah zakonca Prokofjev, glavna je še vedno Mateja Hočevar Prokofjev, norita, saj menita, da so valetni in maturantski plesi izključno v njuni, predvsem finančni domeni. Bomo videli, po kateri pameti se bodo odločali ravnatelji oziroma tisti, ki odločajo, kdo bo organizator njihovega plesa.
Miha Žerjav in Valerija Musina odhajata na Kitajsko. (Foto: Marko Mesec)

Nataša Ambrož pa ima prihajajoči vikend že eno tekmovalno žezlo v roki, saj odhajata na svetovno prvenstvo v latinu njena varovanca Miha Žerjav in Valerija Musina, ki sta na minulem svetovnem prvenstvu v kategoriji pod 21 let zasedla 27. mesto med 78 pari. Med sodnicami je bila tudi Meta Zagorc. Njuno izjavo sem zaman čakala in upam, da se na Kitajskem opogumita in povesta vsaj kakšen stavek ali dva. "Pričakovanja niso velika, vrhunskega rezultata ne moremo pričakovati. Vsekakor pa mora biti mlad par prisoten na takšnih tekmah, počasi se je treba prebijati in postati prepoznaven. Miha in Valerija sta skromna in si ne upata kaj povedati, se bojita forumov na tvoji spletni strani," pojasnjuje Nataša. Mihova in Valerijina spremljevalka bo Barbara Nagode Ambrož, udeležba na tekmi za naš drugi par Zalo Fuchs in Vitaliija Zakharova iz PK Diamant pa je vprašljiva, saj Vitalii še vedno nima urejene vize. Kako se bo razpletlo v Čengduju na Kitajskem, bom seveda poročala, Vrata Feniksa pa so že na stežaj odprta. Slogan kjer ples postane ljubezen je torej še kako aktualen.

View Gallery 10 Photos