Edward Clug ni samo plesna, ampak tudi manekenska zvezda Maribora

Edward Clug praznuje 25 let umetniškega ustvarjanja tudi s kolekcijo E2RD. (Foto: Tiberiu Marta )

Od sobote, 10., do prihodnje sobote, 17. septembra, se bo v mariborskem gledališču plesalo v znamenju šefa mariborskega baleta Edwarda Cluga. Teden Edwarda Cluga, kot so ga poimenovali v SNG Maribor, prinaša retrospektivo njegovih koreografij oziroma celovečernih predstav, in z njimi bo obeležena 25. obletnica Edwardovega umetniškega delovanja in bivanja v mestu Maribor. "Ta teden doživljam skozi doživljanje momentov ustvarjalnega opusa in sem prišel do zaključka, da je vse, kar si ustvaril, preprosto del tebe, in tisto, kar te zaznamuje, koristiš tudi v prihodnje. Obisk vseh teh postaj na tem dolgem potovanju je vračanje v preteklost, je način soočanja samega s sabo, ki te pripelje do novih odkritij," je za naš portal povedal Edward Clug na tiskovni konferenci v Kazinski dvorani.

Na tiskovki …
Začelo se bo s Tangom 10. 9., ki ga je leta 1998 katapultiral med prepoznavne koreografe in ga je mariborska publika vzela za svojega, in priznajmo vsi, ki nimamo spomina zlate ribice, in se spomnimo, kako so t. i. ljubljanski plesni poznavalci ob njegovem ustvarjanju dolgo zmajevali z glavo in negirali vse, kar je nastalo izpod njegovih rok in nog do ‘bestsellerja’ Radio and Juliet, s katerim je razvil svoj prepoznavni koreografski kod. Za to mednarodno uspešnico je rezerviran torek, 13. september.
… Tango, na fotografiji Valentina Turcu in Edward Clug, s katerim je zavel nov veter v mariborskem baletu.
Double bill Prêt-à-porter & Watching others si boste lahko ogledali 14. septembra, Stabat Mater & Posvetitev pomladi 15. septembra, za zadnjo aktualno stvaritev na naših tleh, Peer Gynt, pa je rezerviran petek, 16. september. "Nekaterih predstav nismo plesali že skoraj deset let in s časovne distance so seveda zelo drugačne. Rad bi poudaril trud plesalcev, njihovo angažiranost in doslednost, da pripeljemo te predstave nazaj na oder, čeprav se zavedamo, da bodo odplesane samo enkrat. In to res cenim. Če se kaj zavedam v teh 25 letih in če sem kaj dosegel, je to jedro zelo talentiranih in odgovornih ljudi, kolegov, prijateljev, ki so me na tem potovanju ves čas podpirali. Zame so vedno bili in bodo spoštovani, in so nekaj posebnega."
… Watching others …
Ker pa je Edward Clug prepoznavno ime tudi v tujini in sodeluje res z največjimi baletnimi ansambli sveta, bo zaključek pripadel gostovanju treh najprestižnejših evropskih baletnih institucij: Baleta Zürich, NDT (Nizozemskega plesnega gledališča) in Baleta Stuttgart, ki bodo združeni v enem večeru, in sicer 17. septembra. Predstavili bodo tri koreografije Chamber Minds, Mutual comfort in Ssss…, ki jih je posebej zanje ustvaril Edward Clug. "Seveda se čutim del mednarodne plesne in koreografske scene in v veliko veselje mi je, da smo lahko pripeljali k nam te tri svetovne baletne hiše. Če že ne moremo pripeljati sem vrhunskih koreografov zaradi finančnih ovir, pa sem vesel, da nam je uspelo pripeljati ta tri velika imena mednarodne plesne scene."
… direktor SNG Maribor Danilo Rošker je izjemno ponosen na umetniškega vodjo mariborskega baleta …

Direktor mariborskega SNG Danilo Rošker je dodal: "Naj poudarim, da so vsa tri gostovanja izključno realizirana zaradi Edijeve pozicije v tamkajšnjih gledališčih. Finančna situacija nam ne dopušča, da bi lahko plačali kakršnekoli honorarje, ministrstvo za kulturo pa je v celoti krilo vse stroške, nastale z gostovanjem teh treh baletnih hiš. To je velik prispevek in seveda priznanje mariborskemu baletu."
… Radio and Juliet …
Triinštiridesetletni Edi pa se bo na oder vrnil tudi kot plesalec, in sicer v predstavah Tango, Radio & Juliet, Watching Others in Prêt-à-porter.
… Bojana Kovačič Zemljič E2RD je skreirala kolekcijo Clug Week in dala izjavo tudi za oddajo Parada plesa na TV3… (foto: SNG Maribor)
Da bo teden popoln in ostal zapisan ne samo v naših spominih, ampak tudi v ‘materialni’ obliki, je poskrbela mariborska oblikovalka Bojana  Kovačič Zemljič, ki je pod blagovno znamko E2RD, ni naključje v imenu, skreirala kolekcijo moških majic (T-shirtov) in torbo oziroma boršo. "Črpala sem iz dovršenosti Clugovih predstav in njegove fluidnosti. Velik izziv je bil to njegovo estetiko in lastna občutenja prestaviti v likovni oblikovalski izraz, in tako je nastala moška linija T-shirtov in borš.
… združena E2RD in Edward Clug v kreaciji, narejeni posbeje za Clugov teden … (foto: Tiberiu Marta)

Z razvojem kolekcije sem želela delovati lokalno in dati priložnost tistim, ki znajo, obvladajo svojo obrt, a so zaradi spleta okoliščin ostali brez dela. Šivali sta dve šivilji bivše Mure, print pa je izdelalo artistično mlado podjetje iz Maribora. Borše so oblikovane iz dveh materialov in dizajn je nekoliko bolj art. Borša je za vse priložnosti, za večerni izhod, uporabna in ‘unisex’. Kolekcija je ekskluzivna in majic sem izdelala deset, prodajna cena je 58 evrov, borš pa 24, cena teh pa je 64 evrov,
" je povedala energična Bojana, ki vabi tudi na posebno presenečenje v petek zvečer v Galerijo E2RD na Gosposki ulici v Mariboru, tik pred velikim sobotnim Tango dogodkom. Še vedno postavni Edi je s svojim prijateljem, plesalcem in fotografom Tiberiujem Marto posnel tudi serijo fotografij, ki pritiče kolekciji. 
… (foto: Tiberiu Marta)
Da bo Maribor res v znamenju Edwarda Cluga in da gre ples tudi skozi želodec, bo poskrbela še Višja strokovna šola za gostinstvo Maribor pod vodstvom Helene Cvikl. V restavraciji Sedem na Cafovi ulici se boste lahko sladkali s sladico oziroma torto Clug zvezda, ki jo bodo spekli mojstri tamkajšnje  šole. Srčno upam, da bo brez sladkorja, saj Edi precej pazi, da ohrani skladno postavo. Naj se torej Clugovo praznovanje začne!

View Gallery 9 Photos