Dunajski ImPulsTanz prihaja na prvi plesni tir!

Letos ste znova vabljeni na Dunaj. (Foto: Ulrich Zinell)

Največji festival sodobnega plesa se vrača v vsej svoji veličini med 15. julijem in 15. avgustom.

Dunajski festival ImPulsTanz je legenda med plesnimi festivali. Organizatorji napovedujejo, da se bo letošnji zgodil, in sicer med 15. julijem in 15. avgustom. Lani je zavoljo korone odpadel oziroma bil prilagojen samo na nekaj delavnic na odprtem, ki so se lahko pohvalile z odličnim obiskom.

Delavnice v Arsenalu bodo znova polne. (Foto: Emilia Milewska)

Letos se tako vrača v vsem svojem sijaju tako z delavnicami kot s predstavami. Kakšne koronske ovire bodo sicer gotovo aktualne, a do julija je še nekaj časa, da se prilagodimo in predvsem ne skrbimo. Plesalci in pedagogi se vračajo v Arsenal, stara vojaška skladišča, in na voljo bo 179 delavnic in raziskovalnih projektov od afriških, haitskih plesov do folklore, voguinga, joge, sodobnega plesa, breakinga, hip-hopa …

Alleyne Dance (foto: Koonépics)

106 mednarodnih in avstrijskih pedagogov se bo orientiralo na 95 klasov za začetnike, starejše od 60 let, otroke in mladostnike. Dvojčici Alleyne, starosta festivala Joe Alegado in mogoče tudi naša Urša Rupnik kot njegova dolgoletna asistentka, Archie Burnett, Raza Hammadi, Salim, Storm … se vračajo.

Archie Burnett (foto: Karolina Miernik)

90 delavnic bo namenjenih izkušenim plesalcem oziroma profesionalcem, njim še posebej devet raziskovalnih projektov. Enega od njih bo vodila tudi slovenska performerka Irena Z. Tomažin, ki bo z Julie Flierl vodila delavnico zvoka v koreografiji. Jonathan Burrows in Matteo Fargion bosta razglabljala o glasbi, Jennifer Lacey se bo spraševala, kako funkcionirati v obdobju pandemije in biti pri tem še kreativen.

Irena Tomažin Zagoričnik (foto: Nada Žgank)

Ekipo pedagogov dopolnjujejo še Ian Kaler, Stéphane Peeps Moun, Tanja Erhart in Katharina Senk, Melanie Maar in Edie Nightcrawler, Simon Mayer in Corine Sombrun, Justin F. Kennedy in Emma Howes in Steven Cohen.

Wim Vandekeybus/Ultima Vez (foto: Danny Willems)

Vračajo se tudi predstave in ImPulsTanz ostaja zvest nekaterim imenom. Meg Stuart predstavlja kar dve vključno z njeno zadnjo Cascade, ki bo doživela premiero v prenovljenem Volksteatru. Alain Platel z Gardenio, Maguy Marin z Umwelt in No Paraderan avtorja Marca Berrettinija. Središče dogajanja bosta znova tudi Leopold Museum in MUMOK. Ne bo manjkal Akram Khan niti Wim Vandekeybus, prav tako ne Louise Lecavaller.

Louise Lecavalier (foto: Dieter Wuschansk)

V pripravi je tudi video napovednik festivala, v katerem lahko sodelujte tudi vi. Oblikovalska skupina CIN CIN, artistka Ines Alpha sta skreirala Instagram face filter posebej za ImPulsTanz. In vabljeni vsi, da pošljete video s tem filtrom na naslov media@impulstanz.com in boste vsaj virtualno na festivalu, če ga že fizično ne boste obiskali. Rok za oddajo je 4 maj.

Festival bo prvič potekal brez Ismaela Iva; Karl Regensburger bo nadaljeval njuno skupno idejo. (Foto: Karolina Miernik)

Bo pa festival letos vsekakor drugačen in gotovo v znamenju nedavno preminulega umetniškega vodje festivala Ismaela Iva. Ampak veliki umetnik bo vesel, če nadaljujemo njegovo strast do plesa, kreativnosti in druženja, ki jo je širil na vsakem dunajskem koraku.

Predstave se vrstijo ena za drugo.

Parada plesa bo na festivalu zadnji teden in bom pripravila TV-reportažo, sem pa tudi ponosna, da smo postali medijski partnerji festivala. Več o samem festivalu najdete na spletni strani www.impulstanz.com; seveda vas o njem do mojega odhoda na Dunaj intenzivno obveščam.